Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar bez Dešpalja ne bi bio isti

Autor: Petra Mičić

24.03.2009. 23:00
Zadar bez Dešpalja ne bi bio isti

Foto: Adam VIDAS



Zadarski gradonačelnik Živko Kolega jučer je ugostio našeg poznatog dirigenta maestra Pavla Dešpalja u Maloj vijećnici na Narodnom trgu. Primanje je organizirano u povodu maestrova 75. rođendana.
– Nakon što sam ponovno pogledao vašu biografiju, oduševio sam se kad sam vidio gdje ste sve bili; od Europe, Amerike pa sve do Tokija. A naravno  ni grad Zadar bez vas ne bi bio isti. Zahvaljujemo što ste osnovali zadarske Glazbene večeri u Sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar – kazao je zadarski gradonačelnik. Također je naglasio da je zadarska povijest bila teška a danas je Zadar po gospodarskom rastu prvi grad u Hrvatskoj, što je pokazatelj novog identiteta grada Zadra.
– Na sinoćnjem koncertu smo svi uživali u vašim djelima i nadam se da ćemo kroz pet godina uživati i u novoj dvorani za koncerte, te vam ovim putem želim sretan rođendan i još mnogo uspješnih godina -rekao je zadarski gradonačelnik Živko Kolega.
– Ponosan sam na uspjehe grada Zadra i tu se osjećam kao doma. Nadam se da će Zadarski komorni orkestar imati još više stalnih članova,  zahvalio je maestro Pavle Dešpalj.
Gradonačelnik je poklonio maestru Dešpalju četiri knjige, kapitalna djela Zadarske nadbiskupije; Zlatarstvo, Kiparstvo 1 i 2 i Slikarstvo te zlatnik grada Zadra.
U ponedjeljak je u Svečanoj dvorani Sveučilišta održan slavljenički koncert Zadarskog komornog orkestra kojim je ravnao maestro Pavle Dešpalj, a na kojem je nastupio i solist Mihovil Karuza. Na koncertu su se izvodila djela samog maestra te djela Mozarta i ostalih velikih skladatelja.