Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žena, Crkva, politika

Autor: Marijana Roščić

24.03.2009. 23:00
Žena, Crkva, politika

Foto: Sebastian GOVORČIN



U utorak navečer u Gradskoj knjižnici u organizaciji Foruma žena HSLS-a Zadarske županije “Kraljica Jelena” održano je predavanje na temu “Žena, Crkva, politika”. Predavačica dipl. teologinja Maja Vatavuk Popčević je slušateljstvu bez ikakve feminističke diskriminacije, slikovito i s dosta metaforike ukazala na položaj žene u današnjem svijetu.
– Crkva je 50-ih godina prošlog stoljeća izdala niz dokumenata u kojima se od svakog čovjeka traži njegova aktivnost u zajednici, bilo da se radi o muškarcu ili ženi. Žena svojom pasivnošću bila ona nametnuta ili odabrana, izdaje svoju temeljnu ljudsku funkciju- smatra Popčević. Prije pada Berlinskog zida svijet se dijelio na 3 dijela, stari, novi i zemlje trećeg svijeta. Danas takve podjele više nema, prisutna je ona globalna podjela na tehnička i znanstvena otkrića, intelekt i dr. Osnovu napretka čini ljudska osobnost, odnosno moralna i etička vertikala, i sposobnosti, odnosno vještine i znanja. Najčešće se ništa od toga ne gleda, već se ženi pri razgovoru za posao postavlja pitanje: Imate li dečka? Muškarce se to ne pita. I tada nastaje diskriminacija, kalkuliranje s ženinim životom, udajom i djecom, jer to predstavlja teret poslodavcu. Papa Ivan Pavao II. je 80-ih godina predvidio kako čovječanstvo više neće raditi diskriminaciju  na osnovi klase, bogatstva ili rase, dok će diskriminacija spolova biti prisutna u sve većoj mjeri- rekla je Popčević.
– Danas treba iskoračiti iz pasivnosti u aktivnost i osvijestiti svoje vrijednosti. Prvi dio osobe jest privid, naše tijelo, drugi psiha a treći duhovnost u kojoj počinje aktivnost. Tu nalazimo savjest, odnosno impuls kojim činimo dobro a izbjegavamo zlo. Taj impuls nikad ne nestaje, može biti prekriven ali nikad odsutan. Genetičari su dokazali kako je nemoguće ponoviti istu osobu, stoga svatko od nas je pozvan ostaviti svoj trag u svijetu, bilo da se radi o muškarcu ili ženi- nadodaje Popčević.
Nadišli smo socijalizam, izvlačimo se iz ralja kapitalizma, živimo u svijetu demokracije u kojem svatko ima pravo reći svoje mišljenje i biti saslušan. Važno je iskazati mišljenje, stav ne nužno u politici ali zašto ne u humanitarnim organizacijama, sindikatima, raznim udruženjima. Na taj način postajete aktivni sudionik društva. U jednoj od deklaracija o pravima čovjeka stoji kako je žena dužna biti odgovorna za svijet koji je okružuje, a to ćete ostvariti upravo aktivnošću u zajednici.
Zanimljivom pričicom, o razgovoru Boga i anđela o stvaranju žene, Popčević je izdvojila glavnu misao s kojom je i završila predavanje a ta je da žena uz sve svoje kvalitete posjeduje jednu manu, odnosno žena zaboravi koliko vrijedi.