Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Klokan bez granica

Autor: Katina Vrsaljko

24.03.2010. 23:00
Klokan bez granica


Sudjelovalo je 104 učenika od petog do osmog razreda iz naše škola, a sljedeće godine ćemo uključiti i niže razrede. Ne sudjeluju samo odlikaši, već svi koji su željeli, a zadaci su vrlo zanimljivi, kaže Stanin
OŠ Šimuna Kožičića Benje je danas prvi put sudjelovala na Međunarodnom matematičkom natjecanju “Klokan bez granica”, najvećem školskom natjecanju na svijetu, na kojem hrvatske osnovne i srednje škole sudjeluju od 1999. godine.
Učenici svih škola koje sudjeluju na natjecanju istovremeno ispunjavaju slične zadatke, a natjecanje je bez selekcije, eliminacije i finala. Cilj je jedino popularizirati matematiku, širiti osnovnu matematičku kulturu i potaknuti učenike da se njome bave i izvan redovitih školskih programa.
Danas je nad matematičkim zadacima tako istovremeno mozgalo preko 6 milijuna učenika u 47 zemalja svijeta, a među hrvatskim školama je bilo i nekoliko njih iz Zadarske županije.
Natjecanje organizira međunarodna udruga “Klokan bez granica”, koja je potekla iz Australije, a u OŠ Šimuna Kožičića Benje za organizaciju je bila zadužena Snježana Stanin.
– Sudjelovalo je 104 učenika od petog do osmog razreda iz naše škole, a sljedeće godine ćemo uključiti i niže razrede. Ne sudjeluju samo odlikaši, već svi koji su željeli, a zadaci su vrlo zanimljivi. Svi sudionici su dobili male darove, a deset posto najuspješnijih u Hrvatskoj će dobiti posebne darove. Prošle godine su, primjerice, dobivali ruksake, kaže Stanin.