Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Noćnjak prijavljeno 270 ulja iz osam zemalja

Autor: Ante Vidović

24.03.2010. 23:00
Na Noćnjak prijavljeno 270 ulja iz osam zemalja

Foto: Adam VIDAS



Iz Zadarske županije prijavljeno je pedeset i jedan uzoraka ulja od čega je 43 posto dobilo zlatnu medalju, 12 posto srebrnu i 24 posto brončanu medalju. Po postotku dobivenih zlatnih medalja maslinari Zadarske županije su drugi iza Istrana
Na Međunarodnu manifestaciji uljara i maslinara Noćnjak 2010. koja sutra započinje u Biogradu ove godine prijavljeno je rekordnih 270 uzoraka od čega 61 pakovina. Najviše uzoraka stiglo je iz Hrvatske, njih 255, a ostalih petnaest je iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Italije, Grčke, Jordana i Turske. Kvaliteta ulja je također na većoj razini nego prethodnih godina te je čak 85 posto ulja ekstra djevičanske kvalitete. Sva ulja prošla su kemijsku i organoleptičku analizu, a dvadeset najboljih organoleptički je ocjenjivala devetoro člana međunarodna komisija, kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji održanoj danas  u Biogradu na moru.
Iz Zadarske županije prijavljeno je pedeset i jedan uzoraka ulja od čega je 43 posto dobilo zlatnu medalju, 12 posto srebrnu i 24 posto brončanu medalju. Po postotku dobivenih zlatnih medalja maslinari Zadarske županije su drugi iza Istrana.
– Od novosti najavio bih burzu maslinovog ulja koja će se održati u subotu i na kojoj će se na jednom mjestu naći proizvođači maslinovog ulja s jedne strane i predstavnici velikih trgovačkih lanaca i ugostitelji s druge strane. Kao i prošle godine organizirati će se Olio – gastro show na kojem će se sljubljivati maslinovu ulje, hrana i vino, najavio je predsjednik Organizacijskog odbora Noćnjaka 2010. i predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Joško Niskota.
Ovogodišnji Noćnjak koji organizira Zadružni savez Dalmacije ima tri domaćina: Grad Biograd na moru te Općinu Polaču i Stankovci.
– Ne želimo biti otok, želimo zajedno s Općinom Polača i Općinom Stankovci sudjelovati u ovom događaju i drago nam je što su se oni odazvali, rekao je gradonačelnik Biograda Ivan Knez.
– Poljoprivredna proizvodnja je okosnica gospodarskog razvoja općine Polače. Blizina Biograda kao značajnog turističkog središta je naša prednost. S prostora naše općine poteklo je prvo flaširano vino u Zadarskoj županiji, a nadamo se da ćemo uskoro imati finalni proizvod kod maslinovog ulja, rekao je načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača.
Ovo je treći put da se Noćnjak održava u Zadarskoj županiji, a drugi u Biograd na moru. Tijekom petka i subote održat će se više stručnih predavanja na visokom nivou namijenjena edukaciji maslinara. Manifestaciju će sutra posjetiti i Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kako najavljuju organizatori.


 ZADARSKA ŽUPANIJA ISPUNILA TRAŽENE KVOTE


– Noćnjak je jedan od čimbenika koji je ubrzao razvoju maslinarstva i edukaciji maslinarstva u Zadarskoj županiji. Zadarska županija je ispunila kvotu u podizanju trajnih nasada koju je država tražila da ispunimo prije ulaska u EU, a tome je doprinjela aktivna uloga Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave, rekao je predsjednik Zadružnog saveza Zadarske županije Gordan Marinović




 NAJVIŠE SIREVA IZ ZADARSKE ŽUPANIJE


U okviru 12. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2010 bit će organizirana i 7. Smotra dalmatinskih ovčjih, kravljih i kozjih sireva i njihovih kombinacija. Ove godine zaprimljeno je 53 sira od čega ih je najviše poslano iz Zadarske županije, njih trideset i jedan.