Novi Zakon o općem upravnom postupku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zupanija_srijeda
Ivan JAMIČIĆ
Na seminaru je sudjelovalo 80-ak djelatnika Ureda državne uprave, Zadarske županije te općina i gradova

Ured državne uprave u Zadarskoj županiji i Ministarstvo uprave u suradnji sa Zadarskom županijom organizirali su jučer jednodnevni seminar na temu novog Zakona o općem upravnom postupku. Seminar se održao u Velikoj vijećnici Zadarske županije uz predavače iz Ministarstva uprave, a sudjelovalo je cca 80 djelatnika Ureda državne uprave u zadsrkoj županiji, Zadarske županije te općina i gradova.

Ruža Šimunec iz Ministarstva uprave upoznale je nazočne s novim Zakona o općem upravnom postupku koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine. Novi Zakon o općem upravnom postupku trebao bi odgovoriti na očekivanja svih onih koji se svakodnevno suočavaju s rješavanjem svojih konkretnih zahtjeva u praksi-da postupak rješavanja bude brz, ekonomičan i na zakonu osnovan.

- Republika Hrvatska danas provodi intezivnu reformu javne uprave. Temeljna svrha ove reforme je jačanje javne uprave s ciljem učinkovite provedbe domaćeg zakonodavstva i pravne stečevine Europske unije. Reforma je usmjerena ponajprije na zaštitu interesa građana, gospodarstva i društva u cjelini, a njezin je glavni cilj pružanje što kvalitetnijih javnih usluga, kazala je Šimunec.

Posebni je zanimljivo istaknuti kako se novim Zakonom o općem upravnom postupku po prvi put na prostoru Hrvatske normativno definira upravna stvar, a to je neosporno jedno od najvažnijih pitanja primjene Zakona o općem upravnom postupku. Do donošenja novog zakona niti jedan zakon u Hrvatskoj nije sadržavao ovu definiciju, već je upravnoj i upravnosudskoj praksi ostalo u svakoj konkretnoj stvari uspješno ili manje uspješno prosuditi radi li se o upravnoj stvari ili ne.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno