Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi Zakon o općem upravnom postupku

Autor: Dragana Glavočić

24.03.2010. 23:00
Novi Zakon o općem upravnom postupku

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Novi Zakon o općem upravnom postupku trebao bi odgovoriti na očekivanja svih onih koji se svakodnevno suočavaju s rješavanjem svojih konkretnih zahtjeva u praksi-da postupak rješavanja bude brz, ekonomičan i na zakonu osnovan


Ured državne uprave u Zadarskoj županiji i Ministarstvo uprave u suradnji sa Zadarskom županijom organizirali su jučer jednodnevni seminar na temu novog Zakona o općem upravnom postupku. Seminar se održao u Velikoj vijećnici Zadarske županije uz predavače iz Ministarstva uprave, a sudjelovalo je cca 80 djelatnika Ureda državne uprave u zadsrkoj županiji, Zadarske županije te općina i gradova.
Ruža Šimunec iz Ministarstva uprave upoznale je nazočne s novim Zakona o općem upravnom postupku koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine. Novi Zakon o općem upravnom postupku trebao bi odgovoriti na očekivanja svih onih koji se svakodnevno suočavaju s rješavanjem svojih konkretnih zahtjeva u praksi-da postupak rješavanja bude brz, ekonomičan i na zakonu osnovan.
– Republika Hrvatska danas provodi intezivnu reformu javne uprave. Temeljna svrha ove reforme je jačanje javne uprave s ciljem učinkovite provedbe domaćeg zakonodavstva i pravne stečevine Europske unije. Reforma je usmjerena ponajprije na zaštitu interesa građana, gospodarstva i društva u cjelini, a njezin je glavni cilj pružanje što kvalitetnijih javnih usluga, kazala je Šimunec.
Posebni je zanimljivo istaknuti kako se novim Zakonom o općem upravnom postupku po prvi put na prostoru Hrvatske normativno definira upravna stvar, a to je neosporno jedno od najvažnijih pitanja primjene Zakona o općem upravnom postupku. Do donošenja novog zakona niti jedan zakon u Hrvatskoj nije sadržavao ovu definiciju, već je upravnoj i upravnosudskoj praksi ostalo u svakoj konkretnoj stvari uspješno ili manje uspješno prosuditi radi li se o upravnoj stvari ili ne.