Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od 127 prijavljenih odabrano 17 pomoćnika

Autor: Anita Ćustić

24.03.2010. 23:00
Od 127 prijavljenih odabrano 17 pomoćnika


Pomoćnici će biti angažirani na temelju ugovora o djelu, a studenti na temelju volonterskog ugovora s posredstvom studentskog servisa. Naknada iznosi 15 kuna po satu, a pomoćnici će raditi četiri sata dnevno. Taj iznos nije velik, no nismo htjeli da visina naknade pomoćnicima bude jedini motiv za ovaj angažman, kazao je Joso Nekić
Projekt Grada Zadra koji se tiče uvođenja osobnih pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, za koji inicijativa postoji već više od godinu dana, konačno je i realiziran, a prije nekoliko dana je i odabrano 17 pomoćnika i svakome od njih je pridružen po jedan učenik. Doznajemo to u razgovoru s Josom Nekićem, pročelnikom Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, koji navodi kako uskoro slijedi edukacija odabranih pomoćnika, nakon čega će tek biti moguće započeti s njihovim radom u školama.
Podsjetimo, naime, kako je još u siječnju objavljen javni poziv za prijavu kandidata za izvršitelje posla osobnog pomoćnika u nastavi za učenike sa senzoričkim i motoričkim teškoćama u gradskim osnovnim školama, čiji je Grad osnivač. Prednost u odabiru izvršitelja imale su osobe s područja grada koje studiraju ili su završile studij na edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, kao i druge studije koji omogućuju rad u školama, kao što su primjerice učitelji razredne ili predmetne nastave. Naravno, natjecati su se mogli svi zainteresirani sa završenim četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem, jer pojedinim učenicima koji se zbog svog invaliditeta otežano kreću za pomoć treba isključivo fizička snaga druge osobe, a ne i stručnost. U ovaj su projekt uključene gotovo sve zadarske osnovne škole: OŠ Bartula Kašića, OŠ Šime Budinića, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Stanovi, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Zadarski otoci.
Sve spomenute škole pohađa ukupno 18 učenika s ovim teškoćama, no angažirano je 17 pomoćnika, jer u jednoj od škola isti razred pohađa dvoje potrebitih učenika.
– Interes je bio jako veliki, a na javni poziv je pristiglo 127 zamolbi, od čega je 30 kandidata ušlo u uži krug. S njima je razgovore obavio stručni tim škola te Povjerenstvo za uvođenje osobnih pomoćnika u nastavi Grada Zadra i prošlog je petka konačno odabrano 17 pomoćnika. Važno je naglasiti da smo za realizaciju dobili suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za što je bilo potrebno za svakog učenika pojedinačno izraditi program rada, kao i program početne edukacije pomoćnika, kazao je Nekić, naglasivši kako će grupna edukacija biti organizirana za vrijeme proljetnih praznika u jednoj od gradskih škola, najvjerovatnije će to biti prostor OŠ Šime Budinića, a koju će u trajanju od 15 sati voditi stručne službe škola koje sudjeluju u projektu. Predviđeno je, stoga, da rad pomoćnika započne odmah nakon proljetnih praznika.
Kako navodi pročelnik, strukturu odabranih pomoćnika uglavnom čine učitelji razredne i predmetne nastave, nekoliko profesora tjelesnog odgoja, dva studenta i jedan pomoćnik sa srednjom stručnom spremom. Iako su prednost imale osobe ili studenti edukacijsko – rehabilitacijske struke, takvih gotovo da nije bilo, jer je ipak riječ o deficitarnom zanimanju, pa su sve osobe s ovim zanimanjem uglavnom stalno zaposlene.
Sredstva za ovaj projekt planirana su u gradskom proračunu za ovu godinu i to u vrijednosti od oko 250 tisuća kuna, a Grad sudjelouje u financiranju na način da za sve pomoćnike plaća doprinose.
Poznato je da je i zakonski određeno da škole mogu osigurati pomoćnika u nastavi i osobnog pomoćnika učenicima kojima je rješenjem o primjerenom obliku školovanja potrebna pomoć u učenju, kretanju i obavljanju školskih aktivnosti i zadataka. No, osim samih učenika, kojima je ovakva pomoć prijeko potrebna i koja će im uvelike olakšati svakodnevicu, ovakvo će iskustvo obogatiti i samog pomoćnika.


 PO SATU 15 KUNA


– Pomoćnici će biti angažirani na temelju ugovora o djelu, a studenti na temelju volonterskog ugovora s posredstvom studentskog servisa. Naknada iznosi 15 kuna po satu, a pomoćnici će raditi četiri sata dnevno. Taj iznos nije velik, no nismo htjeli da visina naknade pomoćnicima bude jedini motiv za ovaj angažman. Osim toga, naknada za jednog pomoćnika koji 4 sata dnevno pomaže jednom učeniku bila bi jednaka naknadi jednog učitelja koji predaje cijelom razredu više sati dnevno, što nije realno, pojasnio je Nekić.




 NAJVAŽNIJI KRITERIJ PRETHODNO ISKUSTVO KANDIDATA


– Svi prijavljeni kandidati su bili sličnih kompetencija, no ipak smo prilikom odabira morali balansirati među mnogim stvarima, bilo je puno subjektivnih detalja o kojima je trebalo voditi računa. Najvažniji je ipak kriterij bio prethodno iskustvo kandidata, pa smo tako većinu onih kandidata koji su otprije od strane Volonterskog centra angažirani u nekim školama ostavili na tom mjestu, pojasnio je pročelnik Nekić, istaknuvši kako će se ovaj projekt ponovno provoditi i iduće godine kada će se ponovno u obzir uzimati svi kandidati koji su se ove godine prijavili, jer je sigurno da će nekolicina ovogodišnjih kandidata pronaći stalni posao.