Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Studenti pitaju – profesori odgovaraju

Autor: Ante Rogić

24.03.2010. 23:00
Studenti pitaju – profesori odgovaraju

Foto: Filip BRALA



Aktualnim satom na kojem je Uprava Sveučilišta odgovarala na pitanja studenata jučer je započela proslava Dana Sveučilišta. Uz vodstvo glasnogovornice Sveučilišta Elije Vrsaljko studentima su odgovarali dr. sc. Vladimir Skračić, prorektor za znanost i razvoj, dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo i dr. sc. Ana Proroković, prorektorica za studije i studentska pitanja.
Najviše upita, kako je bilo i za očekivati, upućeno je prorektorici Proroković. Studente su, među ostalim, zanimale kompetencije koje stječu, a koje im se upisuju u dopunsku ispravu koju dobivaju uz diplomu. Također, na samom početku, bilo je rasprave i o samim kombinacijama koje se nude studentima. Tako je prorektor Skračić naveo kako zadarski studenti imaju mogućnost 110 kombinacija, međutim ono što ima prednosti, ima i mane.
Aktualnog predsjednika Studentskog zbora Stipana Dilbera zanimalo je kakav je status studenata koji studiraju po starom sustavu, hoće li im se produžiti rok do kojeg trebaju diplomirati, a riječ je o 30. rujna ove godine. Prorektorica Proroković je odgovorila kako je riječ o pitanju o kojem ne odlučuje Sveučilište.
– Ukoliko studenti ne diplomiraju do navedenog roka, onda će moći upisati nanovo studij po Bolonjskom sustavu te bi im onda odjeli dio ispita priznavali, a nešto bi vjerojatno trebali dodatno polagati do samog diplomskog, odgovorila je Proroković.
Studente je zanimalo i kakvo je stanje s mobilnošću na što im je prorektor Jelušić odgovorio kako je u tijeku natječaj koji traje do 3. svibnja.
Studente je, također, zanimalo zbog čega se ove godine od plaćanja oslobađa 20 posto najboljih po odjelima, umjesto dosadašnje prakse da se oslobodi studente koji ostvaruju prosjek od 4.0, na što im je odgovoreno kako je riječ o instituciji istovjetnoj rektorovoj nagradi koja se može mijenjati iz godine u godinu.
– Jedna od opcije je spustiti odluku na same odjele. No, ne možemo naći univerzalno rješenje, kazala je Proroković.
I samim studentima je bolna točka novac pa se tako jedan od studenata požalio kako mu se čini da se štedi upravo na njima, dok se, primjerice, podižu spomenici zaslužnim ljudima, kao što je Miroslav Krleža za osnivanje Filozofskog fakulteta, što bi se moglo ostaviti za bolja vremena. Prorektor Skračić je podsjetio na zaslugu Miroslava Krleže za osnivanje Filozofskog fakulteta u Zadru, u vrijeme kada je jedino u Zagrebu postojala visokoškolska ustanova.
– Iz vaše perspektive to izgleda tako, međutim iz moje je drugačije. Ja sam gledao ovaj grad u ruševinama, ova zgrada nije ni postojala, u potpunosti je renovirana i u tom vremenu se našao jedan čovjek u Hrvatskoj koji je potaknuo osnivanje fakulteta u ovom gradu. Mislim da desetak do petnaest tisuća kuna za postavljanje jedne biste ne bi trebao biti nikakav problem, kazao je Skračić.