Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svakog protivnika treba shvatiti ozbiljno

Autor: Roman Morović

24.03.2010. 23:00
Svakog protivnika treba shvatiti ozbiljno

Foto: Zvonko KUCELIN



Malo je vjerojatno da će ijedna momčad koja je u ligu za prvaka ušla iz A-1 lige ove sezone uspjeti pobijediti nekoga od četvorice NLB ligaša. Za to bi se trebalo poklopiti da A-1 ligaš na svom terenu ima zaista sjajnu šutersku večer, te da protivnik odigra jednu od lošijih utakmica sezone. A još je manja vjerojatnost da A-1 ligaš u gostima pobijedi nekog NLB ligaša.
Kolika je razlika u kvaliteti između tih momčadi još je jednom pokazala utakmica Zadra i Zaboka, koju su igrači Danijela Jusupa dobili s okruglih četrdeset razlike. Moglo je biti i više, premda su Zabočani odigrali, za njihove mogućnosti sasvim solidnu partiju. Za Zadrane je najvažnije da su odradili posao, upisali prva dva boda, ali i da su priliku dobili mlađi igrači, od kojih će neki sigurno zaigrati i u jačim utakmicama. Ovakvi susreti za njih su idealna prilika da se nametnu treneru i dobrom igrom i zalaganjem natjeraju ga da im da što više minuta. Dobro je to i jer će se na taj način malo rasteretiti ključne igrače, koji će ipak morati iznijeti najveći teret u dvobojima s NLB ligašima, naročito u doigravanju. A što reći o samoj utakmici sa Zabokom? Nije lako ni komentirati ovakve utakmice koje teško da mogu završiti ispod tridesetak razlike.
– S obzirom na loš prvi dio sezone, moramo svaku utakmicu shvaćati maksimalno ozbiljno. Tako smo ušli i u utakmicu sa Zabokom, s ciljem da što prije riješimo pitanje pobjednika pa da i mladi dobiju što više minuta. Moramo iz kola u kolo podizati formu i vraćati samopouzdanje, kako bi što spremniji dočekali doigravanje – kaže Damir Rančić, šuter Zadra.
Ako ćemo pogledati koji tjedan unaprijed, jasno je što se od Zadrana očekuje. Domaće pobjede protiv Cedevite i Zagreba, te gostujuće kod Svjetlosti i Darde, kako bi u što boljem raspoloženju dočekali derbi protiv Cibone u Krešinom domu u šestom kolu.
– Prebrzo sve to ide da bismo gledali toliko unaprijed. Mogu samo ponoviti ono što svi mi uvijek naglašavamo, a to je da idemo iz utakmice u utakmicu. Jasno, kada se pogleda raspored, činjenica je da nam je u prvom dijelu prilično povoljan. U našoj dvorani dočekujemo sve NLB ligaše, a gostujemo kod momčadi koje su došle iz A-1 lige. Bilo bi idealno kada bi dočekali derbi s omjerom 5-0, ali mi igrači ne smijemo razmišljati toliko unaprijed. Moramo se prvo koncentrirati na Svjetlost i pripremiti se što bolje za tu utakmicu.
Prekosutra Zadrani gostuju u Slavonskom Brodu. Naizgled lagan posao, ali dovoljno se sjetiti kako je bilo prošle sezone. Tada su Brođani dvije minute prije kraja treće četvrtine vodili 61:60, a Zadrani su ih tek u posljednjoj četvrtini uspjeli slomiti i privesti susret kraju u svoju korist.
– To je tipična domaćinska momčad i sigurno da je nećemo podcijeniti. Sve ove momčadi iz A-1 lige su atipične jer svi igrači mogu igrati više pozicija, šutiraju, brzi su i posebno nezgodni na domaćem terenu. Jasno je da je kvaliteta na našoj strani, ali to trebamo dokazati na terenu. I ovoga puta ćemo pokušati što prije otkloniti dvojbu oko pobjednika, kako se ne bi slučajno doveli u nekakve probleme u posljednjim minutama – zaključio je Rančić.


 PARTIZAN PRIMJER OSTALIMA


Priča dana opet je čudo iz radionice Duška Vujoševića. Partizan je još jednom šokirao košarkašku Europu i usred Tel Aviva pobijedio veliki i višestruko skuplji Maccabi, u prvoj utakmici četvrtfinala Eurolige.
– Teško je reći nešto što nije već rečeno. Svi epiteti na njihov račun su već rečeni, ali oni i dalje iznenađuju. Svaka im čast i neka tako nastave. To je dokaz da ipak nije baš sve u novcu. Već pet-šest godina imaju istog trenera, s istom filozofijom i postižu odlične rezultate. Sigurno da mogu poslužiti kao primjer svima ostalima pa i Zadru, koji bi trebao pokušati primijeniti njihov recept – mišljenja je Rančić.




 BILBAO JEDNOM NOGOM NA FINAL FOURU


Više od pola posla odradio je Bilbao u prvoj utakmici četvrtfinala Eurokupa. Na gostovanju kod novopečenog NLB ligaša Nymburka, Baski su odigrali očajno prvo poluvrijeme, nakon kojega su zaostajali deset poena, 32:22. Ipak, u trećoj četvrtini su se razbudili, a posljednju su dobili sa 24:5 i tako pokazali da su u ovom trenutku mnogo kvalitetnija momčad od češkog prvaka. U konačnih 47:59, jedanaest poena je ugradio Jerome Moiso, a po deset Chris Warren i Marko Banić (5-9 za dva, 5sk). Kod domaćih je jedini s dvoznamenkastim brojem poena (17) bio Amerikanac Ronald Lewis. Uzvrat se igra u Bizkaia areni idući utorak.