Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tkon u fazi urbanizacije

Autor: Ivana Burica

24.03.2010. 23:00


Izradi detaljnog plana uređenja stambene zone Glavičine JUG prišlo se s ciljem urbanizacije još jednog dijela zemljišta koji je u građevinskoj zoni, a prostire se na ukupnoj površini od 0,52 hektara. Ovim DPU-om isparcelizirano je 8 građevinskih terena, a četiri parcele su ostavljene za izgradnju ceste, pojašnjava načelnik Katičin
Nakon što je krajem veljače održana javna rasprava, ovih je dana završen i javni uvid Detaljnog plana uređenja stambene zone Glavičina – JUG unutar naselja Tkon.
Kako doznajemo od načelnika Općine Tkon Danijela Katičina, građani nisu imali nikakvih primjedbi.
– Javnoj raspravi nazočio je jako mali broj mještana, a to objašnjavam time što su ljudi općenito slabo zainteresirani za prostorne planove. Naime, zbog zastarjelih zemljišnih knjiga i neriješenih vlasničkih odnosa, građani teško mogu doći do građevinskih dozvola pa stoga njihova nezainteresiranost i ne trebala previše čuditi, napominje Katičin.
Detaljni plan uređenja stambene zone Glavičina – JUG su izložili predstavnici izvođača radova, tvrtke Arheo d.o.o. iz Zagreba, a javnom izlaganju nazočili su i predstavnici Hrvatskih šuma te predstavnici Općine Tkon.
– Prije godinu dana donesen je Urbanistički plan uređenja zone Glavičine. Riječ je o dijelu Tkona u kojem prevladavaju kuće za odmor. Izradi detaljnog plana uređenja stambene zone Glavičine JUG prišlo se s ciljem urbanizacije još jednog dijela zemljišta koji je u građevinskoj zoni, a prostire se na ukupnoj površini od 0,52 hektara. Ovim DPU-om isparcelizirano je 8 građevinskih terena, a četiri parcele su ostavljene za izgradnju ceste, informirao nas je tkonski načelnik. Od njega doznajemo da je Općina knjižni vlasnik zemljišta, ali je ono silom zakona zapravo u rukama države.
– Kako bi DPU mogao zaživjeti u praksi treba proći kroz još neke procedure. Općina bi morala pomoći državi da se uknjiži na zemljište, a zatim tražiti izvlaštenje. Nakon toga bi se Općina uz određenu naknadu Hrvatskim šumama ponovno mogla uknjižiti na zemljište te njime raspolagati. Općini je u planu prodati te građevinske čestice. Dijelom novca od prodaje bi se obeštetila država, odnosno Hrvatske šume, dio bi se iskoristio za kupnju kamiona za komunalni otpad, a dio za izradu projektne dokumentacije za razne infrastrukturne projekte. Knjiženjem Općine kao vlasnika građevinskih parcela na Glavičini riješili bismo još jedan problem. Naime, radimo lokacijsku dozvolu za uređenje trga između crkve i škole, ali je teren na kojem bi trebao niknuti trg u privatnom vlasništvu. To bismo riješili tako što bismo privatnicima u zamjenu ponudili terene na Glavčinama ili bismo ih obeštetili novcem od njihove prodaje, pojasnio je Katičin.
Inače, DPU-om je u zoni Glavičine JUG predviđena izgradnja osam stambena zgrada tipa A. Riječ je o stambenim građevinama koje mogu imati najviše tri stana, a najveća površina svih nadzemnih etaža može biti 300 metara četvornih.