Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrančić: Kad sam ja bio u klubu nije bilo previše “kokošarenja”

Autor: Siniša Klarica

24.03.2010. 23:00
Vrančić: Kad sam ja bio u klubu nije bilo previše “kokošarenja”

Foto: Vedran SITNICA



– I danas Grad Zadar očekuje od kluba rezultate, ali i odgovorno ponašanje te da se ne troši što se nema, rekao je zadarski gradonačelnik, dodajući kako je u njegovo vrijeme od potrebnih 14 milijuna kuna za ukupno djelovanje kluba, sigurno je bilo 9 milijuna, a ostatak se namicao radom uprave
Današnji aktualni sat Gradskog vijeća Zadra obilježila su nedavna događanja u KK Zadru. Prva je gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića napala SDP-ovka Irena Dragić optužujći ga da nije znao za teško financijsko stanje u KK Zadru niti kad je bio njegov predsjednik, ali isto tako kao što nije znao prije izbora za tešku financijsku situaciju u Gradu Zadru, ili kao što nije znao za nepravilnosti oko Poliklinike kad je bio ravnatelj zadarske bolnice. Vrančić je podsjetio da je za vrijeme njegovog predsjednikovanja KK Zadar postigao izvrsne rezultate, možda najuspješnije, te da se se u tom vrijeme financijski odgovorno ponašalo.
– I danas Grad Zadar očekuje od kluba rezultate, ali i odgovorno ponašanje te da se ne troši što se nema, rekao je zadarski gradonačelnik. U njegovo vrijeme, nastavio je gradonačelnik nešto kasnije, odgovarajući na pitanja vijećnika, od potrebnih 14 milijuna kuna za ukupno djelovanje kluba, sigurno je bilo 9 milijuna, a ostatak se namicao radom uprave. Danas je to iznos potreban za završiti sezonu. Ipak Vrančić kaže da mu iz uprave kluba kazuju da ukupan dug nije 40 milijuna kuna nego čak i manji od 35 milijuna kuna, te da i jedan Real Madrid, unatoč ogromnim stredstvima koja su ove godine potrošena, nije nastavio igranje u završnici Lige prvaka. Na kraju je Vrančić rekao i to da u njegovo doba nije bilo previše “kokošarenja”!
Za stanje gradskih financija Vrančić je rako da o njima nije bio informiran više nego što je to danas vijećnica koja mu je postavila pitanje. Pa ipak, kaže prvi čovjek grada, iako se gradski proračun od 450 milijuna kuna morao srezati za 30 milijuna kuna, uspjelo se u ovoj godini stabilizirati financije i to na puno bolji način u aktualnoj krizi nego što su to učinili mnogi gradovi Hrvatskoj.
No da “nečastivi” stanuje u KK Zadru, nije bilo dvojbe za vijećnika Josipa Vlahovića. Po njemu antisportaši koji drmaju klubom ne mogu živjeti na grbači sportaša.
Željko Predovan se obrušio na izjavu direktora KK Zadar Zdenka Mičića koji je navodno rekao kako će se vidjeti s kojim informacijama o sanaciji klupskog duga ići u javnost. Po Predovanu o tome mora znati zadarska javnost, ali mu je replicirao gradonačelnik Vrančić rekavši da su ga u upravi upozorili da bi neke informacije mogle negativno utjecati na raspoloženje sponzora. Vrančić je odbio svaku pomisao pa i pitanje vijećnice Sabine Glasovac o tome da je i Grad imao prste u kupovini košarkaških ulaznica za škole o kojima on skrbi, kao što se to dogodilo u Županiji i srednjim školama. Vrančić je rekao da će sugerirati ŠRC Višnjik da i srednjoškolci, kao i studenti i osnovci, budu u kategoriji povlaštenih za kupnju ulaznica za zimsko plivalište.


U setu pitanja pod naslovom zašto nije ova ili ona ulica asfaltirana, istaknulo se ono Ingrid Antičević Marinović koja je prozvala gradsku upravu da u Arbanasima asfaltira tek jedan sloj ulica kako bi sutradan poslove ne njihovom krpanju dobio netko od gradu omiljenih poduzeća. Replicirao joj je gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić koji je rekao da su se ulice u Arbanasima asfaltirale tek privremeno, jer se komunalno uređuju i pokrajne ulice, naročito zbog činjenice da je HT iskazao želju da postavi nove kablove zbog vrlo dotrajale telefonske infrastrukture. Uz to, nastavio je Segarić, stanje cijevi je toliko loše da ih se moralo zamijeniti, a istovremeno je trebalo osigurati odvijanje prometa. Propisno asfaltiranje završit će kad se dovrši komunalno opremanje svih započetih ulica i cesta u Arbanasima.
Ove godine predviđeno je uređenje neadekvatne javne rasvjete kod marine na Boriku i uvali Draženica kod Doma umirovljenika. Ulica Hrvatskih književnika na Belafuži mora još neko vrijeme čekati asfaltiranje. Prema riječima dogradonačelnika Dražena Grgurovića, u procesu je planiranje postavljanja novog cjevovoda.
Gradonačelnik Vrančić obećao je, čim Grad Zadar dobije koncesiju na gradsku plažu Kolovare, uređenje pristupnog putića Fontani kako bi Zadranke, napose novopečene nevjeste, manje razbijale potpetice. Naime, Fontana je odavno, kaže SDP-ov vijećnik Željko Mikin, omiljeno mjesto za fotografiranje mladenaca i jedna je od zadarskih atrakcija koja imala sasvim nepriličnu prilaznu stazu.


 TKO JE BIO TKO U KOMUNIZMU




Josip Vlahović upitao je gradonačelnika Vrančića zašto se mijenja idejni projekt stadiona na Višnjiku kapaciteta 15.000 gledatelja, iako ga je GV Zadra već usvojilo. Čemu nova studija pita se Vlahović koji je navodno ove informacije dobio iz privatnog razgovora s gradonačelnikom Vrančićem.
 Vrančić ga je odmah optužio da je njihov razgovor snimao kao dio navike špijuniranja iz prošlih vremena, aludiravši na činjenicu da je Vlahović bio posljednji gradonačelnik iz vremena komunizma. Vlahović je replicirao uz “…bili ste mi tada kolega!”, aludirajući na Vrančićevu sklonost mijenjanju stranačkih dresova. Ipak, Vrančić je dodao da je nova studija potrebna jer bi se uz postojeći stadion gradila još dva pomoćna igrališta od kojeg bi jedan imao atletsku stazu. Vlahović mu je predložio da umjesto okupljanja gospodarstvenika za spas KK Zadra, te iste gospodarstvenike usmjeri na oživljavanje Gospodarske zone Crno.


 ZADARSKI MUSLIMANI DOBIVAJU MEJTEF


Grad Zadar pomoć će i pronalaženju te financiranju prostora za vjernike muslimane. To su u razgovoru dogovorili gradonačelnik Vrančić i predsjednik islamskog mešihata muftija Šefko Omerbašić. “Ne radi se o gradnji džamije, nego kuće ili stana u kojem bi se održavali vjerski obredi, kazivao je Zvonimir Vrančić. Međutim, kako zadarski gradonačelnik nije znao kako taj objekat nazivaju muslimani, u pomoć su priskočili SDP-ovci, a Ingrid Antičević Marinović je rekla da je riječ o medresi. Na to su joj replicirali da je medresa vjerska škola, a zapravo nitko nije spomenuo da je riječ o islamskoj kući ili mejtefu.