Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zorana Banić podnijela zahtjev za zaštitu zakonitosti

Autor: Minja Gugić

24.03.2010. 23:00
Zorana Banić podnijela zahtjev za zaštitu zakonitosti

Foto: Zvonko KUCELIN



Zorana Banić danas živi u Tivtu i kako kaže, preživljava. Nada Pupovac pravomoćno je osuđena na 20 godina zatvora, a danas živi u jednom selu pokraj Obrenovca


Ja sam strpljivo čekala sve ove godine. I sada je najvažnije da sve ide svojim tijekom. Vrijeme će sve pokazati, sve će se kockice posložiti na svoje mjesto. I to je sve, to je zapravo moj jedini komentar – rekla je jučer u kratkom telefonskom razgovoru 59-godišnja Zorana Banić, bivša medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg koja je odrobijala šest godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima Škabrnje u studenom 1991. godine. Još je dodala kako od izlaska iz zatvora s obitelji živi u crnogorskom gradu Tivtu. Ona i suprug, kako je rekla rade i preživljavaju.
Naime, njezin odvjetnik Luka Šušak podnio je zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presuda Županijskog suda u Zadru i Vrhovnog suda RH.
Odvjetnik smatra kako je tijekom postupka povrijeđena Ženevska konvencija prema kojoj sanitetsko osoblje kojem je tada pripadala i Zorana Banić kao medicinska sestra, nije mogla biti odgovorna za bilo koju vojnu akciju jer je obavljala dužnosti medicinskog karaktera.
Slobodan Denona, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru jučer nam je potvrdio kako je zaprimljen zahtjev odvjetnika Šuška te će zahtjev, zajedno sa “spisom Banić” biti proslijeđen Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.
Zorana Banić je, podsjećamo, iz ženske kaznionice u Požegi puštena na slobodu 31. listopada 2007. godine.
Tada je iz Požege prebačena u Zadar gdje je sređivala osobne dokumente za otpuštanje iz zatvora i odlazak u Crnu Goru.
– Ni danas se ne osjećam krivom za ono zbog čega sam bila u zatvoru. Bilo mi je grozno i teško sam podnosila sve ove godine. Sada idem u Crnu Goru svojoj obitelji – izjavila je Banićeva novinarima nakon izlaska iz zatvora .
Njezin branitelj Luka Šušak i danas smatra da je Zorana Banić nevino osuđena jer kako je rekao, nije bilo dokaza da je nekoga ubila, a i nitko od svjedoka nije takvo što rekao niti opisao sam čin jednog od ubojstava za koje je bila optužena.
Zorana Banić je 2001. godine uhićena u Švicarskoj i izručena Hrvatskoj. Na prvom suđenju na zadarskom Županijskom sudu, gdje joj je suđeno u odsutnosti, osuđena je na 20 godina zatvora, a na ponovljenom suđenju nakon uhićenja osuđena je najprije na 13, pa na deset i na kraju je Vrhovni sud Republike Hrvatske presudio šest godina zatvora.
Isti je slučaj i s Nadom Pupovac za koju je Luka Šušak također podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude kojom je ona osuđena na 20 godina zatvora zbog masakra nad civilima Škabrnje, a na zadarskom Županijskom sudu joj se sudilo u odsutnosti.
Ona je tada također bila medicinska sestra na benkovačkom području. Imala je pravo doći u Hrvatsku i zatražiti obnovu postupka, ali to nije ni do danas učinila, jer je znala ako dođe u Hrvatsku da će zbog težine kaznenog djela biti pritvorena do početka suđenja.
Danas živi u jednom selu pokraj Obrenovca.


 ŽENEVSKO KONVENCIJA




Jučer nam je Luka Šušak, odvjetnik iz Zagreba, putem telefona pročitao dio Ženevske konvencije na koju se pozvao:
– Ni pod kojim uvjetima nitko ne može biti kažnjen za obavljanje dužnosti medicinskog karaktera koji su u skladu s medicinskom deontologijom bez obzira na osobu koja se time koristi – naglasio je Luka Šušak.