Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Caffetin i Plivadon izazivaju ovisnost

24.03.2011. 23:00
Caffetin i Plivadon izazivaju ovisnost


Sva pakiranja lijekova s kodeinom, u koje spada i Solpadein, u narednih šest mjeseci moraju dobiti upozorenje u kojem se navodi da kodein može uzrokovati ovisnost


Lijekovi protiv bolova na bazi kodeina, Caffetin, Plivadon i Solpadein, od jučer su pod povećalom ljekarnika, koji će ograničiti izdavanje ovih bezreceptnih lijekova zbog mogućeg razvoja ovisnosti. To je novi korak u kontroli prodaje i potrošnje lijekova, nakon što je Ministarstvo zdravstva nedavno počelo strogo nadzirati i sankcionirati prodaju analgetika, antipiretika i protuupalnih lijekova poput Voltarena, bez recepta.
Upozorenje u prilogu
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ograničila je indikacije i dodala nova upozorenja ljekarnicima za izdavanje lijekova koji sadrže kodein kako bi se smanjio rizik njihove prekomjerne upotrebe i nastanka ovisnosti. Spomenuti su se lijekovi dosad izdavali kod svih vrsta bolova, uključujući glavobolje, zubobolje i slično. Indikacija za primjenu ovih lijekova od sada je ograničena samo na kratkotrajno liječenje akutne, umjerene boli koja se ne smanjuje primjenom samog paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilatne kiseline.
Sva pakiranja lijekova s kodeinom u narednih šest mjeseci moraju dobiti upozorenje u kojem se navodi da kodein može uzrokovati ovisnost ako se uzima kontinuirano dulje od tri dana, te pacijent može čak osjetiti simptome apstinencijske krize, poput tjeskobe, nervoze ili uznemirenosti kad prestane uzimati lijek. Također, ukoliko se lijek koristi za liječenje glavobolje dulje od tri dana uzastopce, glavobolje se mogu pogoršati, upozoravaju iz Agencije za lijekove.
– Ovisnost o analgeticima može se razviti i kod drugih pripravaka, ali obzirom na prirodu kodeina ta je mogućnost kod ovih lijekova veća – kaže Igor Francetić, predstojnik Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb. Kodein može biti i sredstvo zlouporabe, pa ovisnici ponekad nabavljaju velike količine kodeina da bi privremeno odložili simptome sustezanja, tumači Francetić. 
Derivat morfija
Dok spomenuti lijekovi ne budu usklađeni s novim uputama, nositelji odobrenja dužni su tim uputama opskrbiti ljekarne te će ljekarnici pacijentima uz svaku kutijicu Caffetina, Plivadona i Solpadeina dijeliti i spomenuta upozorenja. Osim toga, ljekarne su od Agencije  dobile naputak da spomenute lijekove izdaju samo u odobrenim indikacijama te količinu lijeka za kratkotrajno liječenje do tri dana. Ljekarnici će pacijente upozoravati na rizike moguće ovisnosti o kodeinu, a pacijente za koje posumnjaju da su razvili ovisnost, dužni su uputiti liječniku.
– Kodein je derivat morfija, čije dugotrajno uzimanje ili uzimanje u velikim dozama izaziva ovisnost. Oko 10 posto kodeina razgrađuje se u metabolizmu i pretvara u morfij – upozorava Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore (HLJK).
 


Sve više ovisnika o lijekovima




Prema podacima Psihijatrijske bolnice Vrapče, ovisnika o lijekovima  protiv bolova je sve više, a neki od njih piju i po 15 tableta na dan. Najčešće  je riječ o ženama srednje dobi, no ni muškarci nisu imuni na ovisnost o  tabletama. Brzina kojom će analgetici izazvati ovisnost ovisi o sastavu lijeka,  a upravo oni s opijatskom komponentom poput morfina ili kodeina  nekontroliranim uzimanjem pacijenta lako dovedu do stanja ovisnosti. Na  oprezu treba biti i s  drugim analgeticima koji se u ljekarnama mogu kupiti bez  recepta jer također dugotrajnim uzimanjem izazivaju otpornost organizma.  Ovisnost se, upozoravaju stručnjaci, može razviti i kod “običnog” andola.


 


Godišnje za lijekove potrošimo 4,6 milijardi kuna


U Hrvatskoj se za lijekove godišnje potroši 4,6 milijardi kuna, a potrošnja  lijekova samo u 2009. povećala se za 15 posto. U ljekarnama smo podigli  41,8 milijuna lijekova na recept, ukupne vrijednosti 3,4 milijarde kuna, a na  lijekove bez recepta Hrvati su u ljekarnama ostavili milijardu kuna.  Najprodavaniji su bili lijekovi protiv bolova i povišene tjelesne temperature,  a vodeća imena u toj kategoriji su Andol, Paracetamol, Voltaren i  Ibubrufen.