Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Ekoznak prvi korak za europsko tržište

24.03.2011. 23:00
Ekoznak prvi korak za europsko tržište


U Europi se ekološka proizvodnja još više cijeni i tako ćemo na mala vrata ući na europsko tržište na kojem imamo šanse za dobar plasman. Danas je, poslije Zagrebačke, Zadarska županija druga po ekološkoj proizvodnji u Hrvatskoj, ističe Vrsaljko


Udruga vinara i  vinogradara Nadin jedan je od  deset kandidata za godišnju  Županijsku nagradu koju treba još potvrditi Županijska  skupština. Predsjednik Udruge Željko Vrsaljko kaže da im  ovo priznanje jako puno  znači.
Nezagađeno Nadinsko  blato
– Za Udrugu i mene kao  predsjednika jako puno znači  što lokalna uprava prepoznaje  naš rad i što kroz ovu nagradu  i drugim ljudima pokazuje da  se rad i trud isplate. S obzirom  na to da udruga postoji tek tri  godine, zaista nam je velika  čast što smo predloženi za  godišnju Županijsku nagradu,  govori Vrsaljko.
Udruga vinara i vinogradara Nadin broji oko 60 članova,  najvećim dijelom iz Nadina,  nedavno prozvanog najvinarskijim mjestom u županiji i  najekološkijim u Hrvatskoj.  Kako kaže Vrsaljko, jedna od  prednosti Nadinskog blata je  što nije zagađeno poput nekih  polja u hrvatskoj unutrašnjosti, a posebno onih u Europi.
– Možemo reći da smo jedni  od pokretača ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Dosad  smo dobro iskoristili poticaje  za sadnju novih sadnica. U  posljednje tri godine posađeno je 600.000 novih čokota. Ostalo je još oko milijun  starih, a poticaji su, nažalost,  ukinuti, kaže Vrsaljko.
Bez obzira na to, kako nastavlja, nadinski vinari su nedavno dobili certifikate za sva  buteljirana vina proizvedena  2010. godine, a ekoznak na  etiketi prvi je korak na europsko tržište.
– Europske zemlje su se pedesetak godina intenzivno bavile konvencionalnom poljoprivrednom, u kojoj je bilo  dopušteno gotovo sve, bez nekih kontrola. Dok su oni trovali zemlju, mi nismo imali  potrebe za tim jer je kraj ionako škrt pa su naši znali  sačuvati zemlju za one koji  dolaze poslije. Zato se u Europi ekološka proizvodnja još  više cijeni i tako ćemo na mala  vrata ući na europsko tržište  na kojem imamo šanse za dobar plasman. Danas je, poslije  Zagrebačke, Zadarska županija druga po ekološkoj proizvodnji u Hrvatskoj, ističe Vrsaljko.
Medalje, vinski  podrumi, turizam
A na lokalnoj razini nadinska vina su u ponudi autohtonih proizvoda brojnih restorana. Kako kaže Vrsaljko, i  kod nas je došao pozitivan  trend vraćanja prirodi i zdravog života, umjesto proizvoda  upitnog podrijetla i kvalitete  koji su preplavili tržište.
Osim toga, nadinski vinari  su se već iskazali i osvajanjem  brojnih medalja.
– Svi vinari iz Udruge vinara  i vinogradara Nadin koji su se  natjecali na nekim od vinarskih sajmova, za svoja su vina i  nagrađeni. Vinari iz Udruge  su osvojili preko 100 medalja.  Mislim da je to zaista respektibilan broj. Osim nadinskih vinara, imamo članove i u  drugim mjestima županije, a  rado pomažemo i onima koji  nisu članovi. Animiramo ljude  kroz razne stručne skupove, a  vjerujem da se i kod mladih  promijenila slika o bavljenju  poljoprivredom, govori Vrsaljko, dodajući da udruga  stvara opće pozitivni stav o  svemu što se veže za vinograd.
Treba tu tradiciju ipak netko i nastaviti, a mladi se sve  češće mogu vidjeti u radnim  akcijama po vinogradima.
– Ljudi su s tim u Nadinu  rođeni i vidi se po uređenim  vinogradima da im je do toga  i stalo. Teži se i ruralnom  turizmu s vinskim podrumima, prostorijama za degustaciju i slično, a mladi su sve  više uvjereni da će to doprinijeti i njima osobno, a i  cijelom kraju, zaključuje Vrsaljko.