Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Japanci pokapaju žrtve u masovne grobnice

24.03.2011. 23:00
Japanci pokapaju žrtve u masovne grobnice


Prema najnovijim službenim podacima, u katastrofalnom potresu i cunamiju u Japanu – najsmrtonosnijoj katastrofi u toj zemlji od potresa 1923. kada su poginule 142 tisuće ljudi – stradalo je više od 27 tisuća ljudi, koliko ih je ukupno poginulo ili nestalo. Japanska policija do jučer je potvrdila smrt 9.811 ljudi, službeno je nestalo čak 17.541 ljudi, a ranjeno ih je 2779. No to, na žalost, još nisu konačne brojke.
Zbog velikog broja poginulih i poteškoća s opskrbom električnom energijom, zajedničke grobnice u Japanu u velikom broju slučajeva postale su jedino rješenje. Japanci prakticiraju složen proces spaljivanja svojih mrtvih, no zbog objektivnih okolnosti sada su suočeni s krajnje pojednostavljenim procesom masovnih pokopa. Vojska iskopa velik jarak u koji stavljaju plastične vreće s truplima, a svaka žrtva dobiva svoju drvenu pločicu povrh jarka. Ceremonija je svedena na jedan vojnički pozdrav za sve žrtve.
Dva radnika na liječenju
U nuklearnoj elektrani Fukušima 1 nastavili su jučer borbu s pregrijanim reaktorima, posebice reaktorom 3., iz kojeg je dan radnije istjecao crni dim, kao i povećana radijacija, zbog čega su iz Fukušime bili povučeni svi radnici i vatrogasci. A da radnici u Fukušimi pritom riskiraju vlastite živote, izlažući se po život opasnom zračenju, svjedoči i jučerašnja vijest da su dvojica radnika koji su ovih dana postavljali novi električni kabel kojim je do reaktora dovedena struja, zbog radijacije odvedeni u bolnicu. I drugi radnici su zbog visoke radijacije morali napustiti svoja opasna radna mjesta.
Kako je izvijestila japanska agencija za nuklearnu sigurnost, radnici su bili izloženi zračenju od 170 do 180 milisiverta, zbog čega su dobili opekline na nogama. Radijacija veća od 100 milisiverta povećava rizik od raka.
Dovedena struja
No radnici su svejedno uspjeli dovesti struju do kontrolne sobe prvog reaktora, iako iz prvog, drugog i četvrtog reaktora i dalje izlazi bijela para, a zbog stupnja oštećenja tih reaktora pretpostavlja se da je riječ o radioaktivnoj materiji. Dovođenje struje još uvijek ne znači da će biti moguće pokretanje sustava za hlađenje reaktora, priznaju japanski službeni izvori.
Vlasti u Tokiju objavile su jučer da je razina radioaktivnog joda u tokijskom vodovodu ponovo u dopuštenim granicama i za dojenčad. Nakon objave vijesti o porastu radijacije u vodi iz vodovoda, u Tokiju je zavladala nestašica flaširane vode, bez obzira na pozive vlasti stanovništvu da ne paničari.