Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najzanimljiviji ribnjak s vodoskokom

24.03.2011. 23:00
Najzanimljiviji ribnjak s vodoskokom


Održavanje Škole u prirodi inače je samo dio velikoga projekta “Zeleni otok”, kojim Nasadi nastoje ovome najvećem parku u Zadru vratiti nekadašnju ulogu u hortikulturnom i turističko-kulturnome smislu, kazao je, među ostalim, direktor Nasada Hrvoje Grdović


Kao i prošloga  četvrtka i jučer su učenici OŠ  “Smiljevac” pohodili najveći  zadarski park, Perivoj “Vladimir Nazor”, gdje su održali  sat nastave u prirodi, a što je u  sastavu velikoga projekta što  ga provodi tvrtka Nasadi nazvanog “Zeleni otok”.
Nakon što je pretprošle godine direktor Nasada Hrvoje  Grdović zajedno s gradskim  Upravnim odjelom za odgoj i  školstvo predložio osnovnim  školama na području grada  Zadra da više koriste Perivoj  “Vladimir Nazor” i da tamo  održavaju Školu u prirodi, sve  je lani i zaživjelo i zadarski su  osnovci počeli sve više dolaziti  u ovaj lijepi gradski park. Dio  škola, ali i dječjih vrtića već je  u svoje programe stavio posjet  ovome parku.
Tako je ovoga proljeća svoju  školu u prirodi započela i OŠ  “Smiljevac”, pa su jučer učiteljice Iva Grdović i Marija Brkljača dovele učenike II b i IIc  razreda, svaka po 21 učenika i  prošetale ih po velikome parku, a pratile su ih inženjerke  Nasada mr. Mirna Petricioli i  Jasminka Vukasović. Mr. Mirna Petricioli im je s velikim  smislom za predavanje najmlađima približila mnoge pojedinosti o ovome parku, koji  je, kako je kazala podizan od  1888. do 1890. godine. Podigao ga je na utvrdi Forte ondašnji austrijski namjesnik za  Dalmaciju Dragutin Blažeković, koji je u to doba stolovao u  Zadru, glavnome gradu Dalmacije. Park se stoga najprije  nazivao “Blažeković”. Ovaj  park je 1968. godine proglašen  spomenikom parkovne kulture. U njemu danas ima pravo  bogatstvo raslinja, zasađenog  na čak 30.000 četvornih metara, a šetati se može na oko  12. 000 četvornih metara puteva i staza.
Premda maleni, učenici su  sa zanimanjem gledali raznorazna stabla, zimzelena i listopadna, pogledavali su visoko, jer su neka visoka i “do  neba”. Ipak, najviše zanimanja  pokazali su za ribnjak s vodoskokom, gdje su lopoči i  ribice još u zimskome snu. Ali  poneka ribica je izišla ispod  kamena i djeca su je oduševljeno pozdravila. Inženjerke su  istaknule da je poželjno da se  građani, osobito djeca što više  šetaju ovim parkom, upoznavaju njegovu hortikulturu, zasađene ili samonikle biljke. Tako je jučer bilo “ponuđeno”  napretek samoniklih ljubičica  i ciklama, primjerice.
– Održavanje Škole u prirodi inače je samo dio velikoga  projekta ‘Zeleni otok’, kojim  Nasadi nastoje ovome najvećem parku u Zadru vratiti  nekadašnju ulogu u hortikulturnom i turističko-kulturnome smislu, kazao je, među ostalim, direktor Nasada Hrvoje  Grdović.