Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvoreni Dani masline

24.03.2011. 23:00
Otvoreni Dani masline


Danas su započeli 13. po redu Dani masline koji se  kao i uvijek do sada održavaju u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Ove je godine zaprimljeno 330 uzoraka iz svih jadranskih  županija i Slovenije. Najviše uzoraka poslano je iz Zadarske  županije, njih 208. Sutra se Dani masline sele na Višnjik gdje će  se od 11 sati održavati izložbeni-prodajni sajam domaćih  proizvoda i poljoprivredne opreme. Svečano proglašenje pobjednika najavljeno je za 17 sati.
– Svi maslinari koji su došli u Poljoprivrednu školu Stanka  Ožanića pomogli su u edukaciji djece. Oni su im svojim  primjerom pokazali kako se može živjeti od poljoprivrede i biti  ponosan na svoj proizvod,  rekla je Jelena Gulan, predsjednica  Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista  Zadarske županije.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka  Grada Zadar Ivica Katić kazao je kako će se uskoro na  zadarskom području podignuti novih 25 hektara maslinika te  kako će Grad Zadar pružiti podršku maslinarima u njihovom  radu. Pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije  Danijel Segarić kako se u budućnosti treba orjentirati na  okrupnjavanje proizvodnje i zaštiti autohtonih sorti.
Sajam je otvorio predstavnik Ministarstva poljoprivrede Juraj  Orenda koji je kazao kako je maslinarstvo prepoznato kao  posebno osjetljivi dio hrvatske poljoprivrede te kako će se i  prilikom ulaska u EU zadržati izravna plaćanja po hektaru i po  prodanim količinama ulja.