Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Probitak ovčarstva i kozarstva

24.03.2011. 23:00


Jako je povećana proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka unatrag nekoliko godina, ponosan je Nedo analizirajući podatke zadarskih proizvođača.
To je najbolji pokazatelj razvitka poljodjelstva Zadarske županije, velim ja.
Veseli i povećanje broja proizvođača i proizvodnje mlijeka, posebice ovčjeg i kozjeg te prerađevina sira i skute.
Prerađeni mliječni proizvodi nova su stranica na gospodarskoj slici zadarske županije. Povećanje kakvoće ponude u zadarskom poljodjelstvu najčešće proizlazi iz većeg stupnja dorade odnosno prerade primarnih poljodjelskih proizvoda.
Poboljšanje kakvoće znači i povećanje konkurentnosti poljodjelske proizvodnje, odnosno povećanje prihoda iz poljodjelstva.
Za takav rast proizvodnje i konkurentnosti bilo je potrebno podići mljekare i osposobiti ih za proizvodnju i tržište.
Novi vidici ukazuju da će jedan dio ovčara i kozara svakako prijeći, osim proizvodnje mesa, i na proizvodnju mlijeka, a u perspektivi i na proizvodnju mliječnih prerađevina.
Upravo mliječne prerađevine, a posebice ovčjeg i kozjeg mlijeka, daju ovaj dodatni zamah povećanju proizvodnje i prihoda, stvarajući dodane vrijednosti.
Ne treba zanemariti niti učinak zapošljavanja.
Premda je poljodjelstvo, a posebice ovčarstvo, kozarstvo na divljim pašnjacima jako probitačno još uvijek je u nas nepopularno. Svjedok sam da su gospodarstva u različitim zemljama sredozemlja, posebice onih u Europskoj uniji, ruralnih, opustošenih i ispražnjenih područja našla, itekakav probitak, upravo preko ovčarstva i kozarstva.
Pomoć, koja je stigla od europskih fondova s jakim potporama razvitku seoskog poljodjelstva jamči siguran opstanak i dobar život i našim poljodjelcima, koji se zaposle u ovoj proizvodnji.
Vaš Bage