Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Učenici odlični na poligonu

24.03.2011. 23:00
Učenici odlični na poligonu


Vožnjom bicikla  po poligonu postavljenom u  dvorištu Osnovne škole Šime  Budinića učenici četvrtog i  petog razreda u srijedu su  testirani za pilot-projekt  uvođenja prometne preventive u osnovne škole.
Cilj ove akcije je obučiti  djecu vještini upravljanja biciklom u prometu i tijekom  vremena poticati što više  učenika da se uključe u obuku  prometnog odgoja. Učenici  će kada polože dobiti i potvrde, a najbolji će biti i sudionici županijskog i eventualno državnog i europskog  natjecanja u toj vještini.  Učenike je nadgledao Dinko  Burić, tajnik Autokluba Zadar, koji je bio zadovoljan  njihovim vještinama na biciklu.
– Ovo je odgojno-prometna  preventivna akcija koju Autoklub provodi već dvadesetak godina. Učenici u starosti  od 10 do 12 godina obučavaju  se i nakon toga natječu u  poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila te vještini  upravljanja biciklom na prometnom poligonu. Obuka se  sastoji od poligona koji simulira prave prometne situacije na malom prostoru. Imamo start semafor, daske, osmicu i slalom, dok u teoretskom dijelu djeca uče iz  priručnika koji je prava mala  autoškola i tu rade poznavanje prometnih znakova, tko  ima prednost u prometu te  uče kako se ponašati kada je  na raskrižju policajac, kazao  je Burić, ističući da se trenutačno vrši obuka, dok je u  akciju uključeno desetak škola, a glavno testiranje bit će  održano do 20. travnja.
Učenici su na vježbama pokazali odlične rezultate na  poligonu, a kako je kazala  učiteljica Emina Prtenjača,  voditeljica izvannastavne aktivnosti, jednako su dobri i u  teorijskom dijelu testiranja.
– Poprilično su svladali projekt, mada ih najviše zanima  praktični dio. Učenici su bili  nestrpljivi da dođe lijepo vrijeme i da počnu voziti bicikl.  Preko videoprojekcija imamo  simulacije, još je potrebno  učenja, ali snalaze se vrlo  dobro, kazala je Prtenjača,  dodajući da vrlo dobro znaju  prometne znakove i pravilo  desne strane.
Istaknula je i da je malo  poznato da se bicikl po zakonu u prometu na cesti smije  samostalno voziti tek sa 14  godina, što malo djece zna.  Iznimno, bicikl smiju voziti od  9. godine, ali samo uz potvrdu  ili pratnju osobe starije od 16  godina. Polaganjem ovog projekta dobit će potvrde koje će  im biti prve vozačke dozvole,  iako samo za vožnju biciklima.
U program je uključeno 23  učenika iz Škole Šime Budinića i jednom tjedno idu na  tu izvannastavnu aktivnost.
– Postoji ozbiljna potreba  da se prometna preventiva  uvede u nastavu, jer samo  treba pogledati koliko nam  djece strada u prometu, kazao  je Burić.
Prošle godine je Laura Čizmin, učenica OŠ Šime Budinića, bila sudionica europskog natjecanja “Sigurno u  prometu” gdje se ocjenjivalo  znanje o poznavanju prometnih pravila i propisa te upravljanju biciklom, a natjecanje  je održano u Finskoj.