Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jovanović primio nagradu Sveučilišta u Zadru

Autor: Hina (H)

24.03.2013. 23:00
Jovanović primio nagradu Sveučilišta u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



 Jedanaesta obljetnica rada Sveučilišta u Zadru obilježena je danas svečanom sjednicom na kojoj je rektor Ante Uglešić ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću uručio godišnju nagradu u znak priznanja za uspješnu suradnju Ministarstva i Rektorskoga zbora.
“Nakon 11 godina imamo 5.500 studenata na 24 sveučilišna odjela i još 2 odjela u fazi osnivanja, teološki odjel i odjel za kineziologiju, čiji su programi još u izradi. Što se tiče novih studija, ove se godine pokreću diplomski i preddiplomski studiji Sestrinstva, koji će biti sveučilišni, a dosad su bili stručni, zatim studij podvodnih tehnologija i još dva doktorska studija”, istaknuo je rektor Uglešić.
Sveučilište u Zadru prošle je godine predsjedalo Rektorskim zborom pa je rektor Uglešić stoga odlučio ministru Jovanoviću uručiti plaketu u znak zahvalnosti za dobru suradnju. “Imali smo odličnu suradnju i tako sam mu je odlučio uručiti upravo u ovoj prigodi”, rekao je Uglešić.
Ministar Jovanović izrazio je zadovoljstvo dodijeljenom nagradom rekavši kako je riječ o nagradi za suradnju ministarstva i Rektorskoga zbora, čime se pokazuje da ministarstvo vodi brigu o visokom školstvu.
“Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje. Jadranska obala ne samo što je lijepa, nego je i obala znanja, odnosno značajan dio Hrvatske u kojem se nalazi veliki broj studenata”, dodao je Jovanović.
Na pitanje novinara je li očekivao nagradu u vrijeme protesta znanstvenika zbog uvođenja novog Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, ministar je odgovorio da se njegovu uvođenju usprotivio samo manji dio akademske zajednice.
“Istovremeno svi potezi ministarstva nailaze na snažnu podršku znanstvenika poput prof. Ivana Đikića ili prof. Stipana Jonjića. Uvjeren sam da su potezi ministarstva potezi koji rade na izvrsnosti, a želimo li biti konkurentni u europskom znanstveno-istraživačkom prostoru onda moramo poticati najbolje i najizvrsnije, a ovo je priznanje dokaz da radimo u najboljem smjeru”, poručio je.
Ministar Jovanović posjet Zadru nastavlja obilaskom Strukovne škole “Vice Vlatkovića” te posjetom najstarijem djelatnom sportskom društvu u Zadru i prvom osnovanom hrvatskom veslačkom klubu na Jadranu, Veslačkom klubu “Jadran”.
Obilježavanje obljetnice počelo je jutarnjom misom u crkvi sv. Dimitrija, nakon koje je održana svečana sjednica na kojoj su dodijeljene i rektorove nagrade najuspješnijim studentima i djelatnicima, a nastavit će se večeras u sveučilišnoj kapeli sv. Dimitrija svečanim koncertom pod nazivom “Sveučilište Zadru gradu” na kojemu će nastupiti Akademski zbor Sveučilišta, klape Kapric i Študija, Ivan Andrijević na klarinetu te Zbor Klasične gimnazije Ivana Pavla II.