Zadrani učili kako se pletu maslinove grančice

Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV

Iako "blažen" među ženama,  nagrađivani zadarski maslinar Drago Kardum koji zajedno sa suprugom Sanjom ima poznato Obiteljsko poljoprivredno gospodarsvo "Sretna obitelj Kardum", strpljivo je i polako pleo maslinove grančice i u tome je bio najuspješniji!

- Prvi put samo došao na ovu radionicu kako bih pokušao naučiti isplesti maslinovu grančicu. I dobro mi je krenulo, rekao je zadovoljno Drago, dok je njegova supruga Sanja dodala uz smijeh kako "iza svakog uspješnog muškarca stoji umorna, ali ipak sretna žena".

Riječ je naime, o radionici izrade i pletenja maslinovih grančica koje se posljednjih nekoliko godina zaredom u tjednu pred Cvjetnicu organiziraju u prostoru Gradske straže. I ove je godine voditeljica radionice prof. Karmen Turčinov, vanjska suradnica Etnološkog odjela Narodnog muzeja.

- Već dugi niz godina vodim ove radionice i to mi je uvijek veliko zadovoljstvo, a i odaziv zainteresiranih je svake godine sve veći i veći što me dodatno veseli. Dolaze nam i djeca i umirovljenici i mladi i stari. Povod radionici su stari običaji i želja da se i djeca bolje upoznaju s našom tradicijom. Osim toga mislim da je izuzetno bitno da djeci svojim primjerom pokažemo i naučimo ih da lijepi dar ne moramo uvijek kupiti kao gotov proizvod u trgovini, već da ga možemo i izraditi, a kada nešto izradimo svojim rukama i od srca vrijednost dara je neprocjenjiva, rekla je voditeljica radionice Karmen Turčinov.

Pojasnila je kako je i u našoj tradiciji običaj da se na Cvjetnicu maslinove grančice nose na blagoslov u crkvu, a  to je zapravo spomen crkve na Kristov ulazak u Jeruzalem kada ga je narod dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama, a Cvjetnica je kao što većina ljudi zna, nedjelja prije Uskrsa i spomen na veliku muku Isusovu.

I učenici s posebnim potrebama iz zadarske Osnovne škole Voštarnice po  prvi su put bili na radionici pletenja i izrađivanja maslinovih grančica. I oni su strpljivo i  jako zadubljeno pleli listiće i grančice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno