Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prikupljeno 50-ak platnenih vreća punih staklenki, konzervi i druge prehrambene ambalaže

24.03.2016. 23:00
Prikupljeno 50-ak platnenih vreća punih staklenki, konzervi i druge prehrambene ambalaže


Marija Živković je kazala kako su iznimno zadovoljni odazivom sudionika, mahom studenata, kojima su osigurali besplatni prijevoz iz Zadra, besplatni ulaz u park, nekoliko obroka i spavanje u Domu
Više od 50 velikih platnenih vreća s raznim otpadom prikupljeno je u redovitoj godišnjoj akciji čišćenja okoliša Planinarskog doma Paklenica, koji je prošle subote i nedjelje održano u tom dijelu Nacionalnog parka Paklenica. Kako nam je kazala Marija Živković, aktivistica Planinarskoga društva Paklenica, koje je i upriličilo tu akciju, njoj se odazvalo 25 sudionika, mahom studenata 1. godine Sveučilišta u Zadru.
 – Ti studenti su za informaciju o našoj akciji doznali s internetske stranice Sveučilišta, tako da smo mi iz PD Paklenica iznimno zadovoljni njihovim odazivom. Sudionicima smo, pak, osigurali besplatni prijevoz iz Zadra, besplatni ulaz u park, nekoliko obroka i spavanje u objektu Doma.  Njihov ovoliki broj omogućio nam je konačno čišćenje velikog divljeg odlagališta otpada smještenog 50-ak metara od doma, čije su temelje udarili još hrvatski branitelji, koju su tu boravili za vrijeme Domovinskog rata, naglasila je Živković te dodala kako se s godinama količina otpada, dakako, povećavala, a budući da se nalazila u blizini potoka, zatrpala ga je zemlja.
– Uglavnom su prikupljene staklenke, konzerve i druga prehrambena ambalaža. I ova akcija je provedena u suradnji s NP Paklenica, koja će se pobrinuti da se svih 50-ak vreća s otpadom ovih dana preveze niz kanjon. Te vreće će oni ukrcavati na svoje mazge, koje će ga odnijeti u nekoliko tura, pojasnila je ta aktivistkinja PD Paklenica, koja je podsjetila kako je njihovo društvo prije nekoliko godina provelo i uspješnu akciju uklanjanja velike količine otpada s predjela Ivine vodice.