Na Križnom putu u Posedarju sudjelovalo 100-tinjak žena

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Stotinjak žena predvođenih časnom sestrom Melkiorom iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara uputilo se jučer poslijepodne na Križni put u Posedarju. Žene su se okupile u podnožju brda Brisnica odakle započinje jedinstveni na svijetu, 2,5 kilometara dug Križni put. Osmislio ga je i s 20-ak kipara iz cijelog svijeta izradio kipar Vinko Kajmak, a prije mjesec dana, kad je Križni put otvoren, blagoslovio ga je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svaka od 14. postaja obilježena je kamenom gromadom visokom 2-3 metra, i teškom 5-10 tona, na kojoj je kipar uklesao biblijske motive Kristove muke.

Časna Melkiora predvodila je jučerašnje hodočašće i na svakoj postaji započinjala molitvu riječima: »Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu otkupio svijet«, a ostatak molitve s prigodnim tekstovima za svaku pojedinu postaju čitale su vjernice koje su sudjelovale u hodočašću. Osim žena iz Udruge, molitvi i hodnji pridružile su se i Posedarke svih generacija, a pred kraj kolone mogao se vidjeti i pokoji Posedarac.

Ovaj Križni put jedinstven je i po tome što je na kamene gromade kipar osim prikaza iz Isusova života na njima ovjekovječio i život posedarskih težaka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno