Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jadranska liga ipak kreće

25.03.2019. 18:00
Jadranska liga ipak  kreće


Nakon izjave UO kluba: "Nismo zadovoljni prošlom sezonom", bilo je  jasno da će doći do promjene u klubu i objavljujem: "Želim biti jedan od  kandidata za mjesto trenera prve momčadi  Zadra u sljedećoj sezoni".  Najveći motiv mi je Hrvoje, ne zato što sam njegov otac, već sam ga trenirao punih šest godina i uvjeren sam, duboko uvjeren, da se prema njemu ne vodi ispravna klupska politika, da vrijedi puno više nego je imao  prigodu to i pokazati u protekle četiri godine, u što sam se, kao njegov  trener mogao uvjeriti na mnogim kadetskim, juniorskim, reprezentativnim utakmicama koje sam i vodio.
I dok sam obilazio i razgovarao s članovima UO, stigla je zanimljiva  ponuda Giuseppea Giergie: "Želiš li ići na Kosovo za trenera Prištine?",  upitao je. "Mogu otići pet do šest dana, upoznati se s uvjetima, pa  odlučiti", odgovorio sam. Nakon što sam se uvjerio da je sigurnosna situacija u redu (kontrolirano od Amerikanaca i UN-a), momčad mlada i  spremna za profesionalni rad, četiri tisuće vatrenih navijača na svakoj  utakmici, vrlo dobar ugovor, pristao sam. Mom dolasku dat je veliki medijski publicitet, najveći transfer u povijesti kosovske košarke i Hrvatska  je, eto, nakon legendarnog Ćire Blaževića, poklonila Kosovu još jednog  Ćiru.
Pino, kao novi – stari šef struke, za trenera bira Petra Popovića. Pop je  to sigurno zaslužio svojim radom i dugovječnošću u klubu, možda je  ipak funkcija pomoćnog trenera bila realnija i bolja opcija, jer Pop nema  iskustva u radu sa seniorskim momčadima.
"Želimo punopravni osnivački status i pravo sudjelovanja u odlukama  od bitne važnosti za natjecanje i za rad osnivača. Samo pod ovim uvjetima pristajemo na Jadransku ligu", jasna je poruka iz kluba. Taj zahtjev je  ispunjen, pa Zadar i Split potvrđuju sudjelovanje.  Četiri kluba iz Hrvatske, četiri iz Slovenije, tri iz BiH i Budućnost iz Crne Gore su ostali članovi novoformirane lige. Ne zbog rezultata, već zbog potpisanog ugovora s  ULEB-om, Zadar će i ovu godinu igrati Euroligu, iako je u jednom trenutku to dovedeno u pitanje zbog dvorane Jazine, koja ne zadovoljava sve  kriterije, standarde Eurolige, i zbog toga izgradnja nove dvorane postaje  prioritet u gradu košarke.
Ne mogu ne spomenuti, jer sam njegov veliki 'fan', vrijeme je Gorana  Ivaniševića i njegovog čudesnog osvajanja najprestižnijeg Grand Slam  turnira – Wimbledona, "ludila" i euforije koje je s time izazvao u cijeloj  Hrvatskoj, posebno u njegovom Splitu. Inače, Gorana smatram jednim  od najboljih sportaša Hrvatske svih vremena.


Euroliga
Ždrijeb Eurolige, Zadar nije mogao dobiti težu skupinu: Panathinaikos, PAF Bologna, Real Madrid, CSKA Moskva, Budućnost i Zadar. Kako  uopće složiti momčad za ovako iznimno jaku skupinu, za koju je zapravo i prije početka jasno da su Zadrove šanse za prolaz minimalne. Prvo  pojačanje je Davor Marcelić, Zadranin koji se nakon Amerike i Zagreba,  vraća u Zadar. Marko Popović potpisuje ugovor, što je sigurno dobra vijest za Zadrane, Rumael Robinson je novi play (ima i NBA iskustvo,  Atlanta i NY Netsi), Ivan Grgat na poziciji centra, pored Pejčinovića, ali  Davor mijenja odluku, odlazi u Budućnost, te je angažiran Nigerijac, Ime  Odouk.
Momčad je: T. Knežević, J. Vladović, M. Popović, R. Robinson, H. Perinčić, M. Vrsaljko, Š. Špralja, D. Marcelić, T. Dijan, T. Ružić, I. Grgat, M.  Banić, I. Odouk, te Damir Milačić u drugom dijelu sezone. Hrvoje je kapetan momčadi, što je lijepo priznanje (šestu godinu je u prvom timu),  ali hoće li konačno dobiti i pravi status na utakmicama?
Nakon (očekivanih) ne baš najboljih rezultata u Euroligi i (neočekivanih) također visokih poraza u Goodyear ligi (Krka, Telekom – Zadar,  98:60), UO se zahvaljuje Popoviću i mjesto prvog trenera preuzima njegov pomoćnik, Hrvoje Vlašić. Zanimljivo je da ovu odluku UO donosi u  vrijeme Božića, dok su veterani Zadra, pa tako i Pino, u Madridu gosti  Reala na međunarodnom turniru veterana. Pino se sa ovom odlukom  nije slagao, tako da je od početka jasno kako će Vlašiću biti jako teško.
Gotovo nevjerojatno, još jedan fenomenalni igrač i moj veliki sportski  prijatelj, veliki ljubimac Jazina, Mirza Delibašić, umro je u 47. godini.  Kao i Krešo, jednostavno, ne možeš vjerovati. Bio sam kod njega četiri  mjeseca ranije, mozak je radio perfektno, prisjetili smo se milijun detalja  s naših utakmica, ali i samo još desna ruka, kojom je vadio omiljeni Marlboro i upaljač, to je sve što je mogao napraviti.


Spomenik najvećem
Na početku svog mandata, trener Vlašić nailazi na novi veliki problem,  odlazi Robinson (jasno je da neće biti rezultata u Euroligi, a ni u Goodyear ligi, a sigurno nije jeftin). Angažiran je Dušan Bocevski, sin dobro  poznatog navijačima Zadra, košarkaša Rabotničkog, iz Skoplja. Nažalost,  nije stalo na tome, postignut je dogovor Zadar – Skipper,  odlazi Davor  Marcelić, statistički najbolji igrač Zadra, a na njegovo mjesto angažiran  je, i vratio se u klub, Jure Ružić. Igranje u Euroligi, Zadar je završio omjerom 2-10, posljednjim mjestom u skupini, to će biti definitivni kraj igranja u Euroligi, jer nove igre čekamo i dan danas.
Goodyear ligu, Zadar je završio, također, ne onako kako je zamišljeno  na početku, bez visokog plasmana, omjerom 12-10. U Kupu Krešimira  Ćosića, Zadar je u četvrtfinalu pobijedio Zagreba, plasirao se na završnicu, te dobio organizaciju završnog turnira, 4. i 5. travnja, 2002. godine.
Ovi datumi su bitni jer je 4. travnja ispred Jazina, uz prisustvo obitelji,  velikog broja prijatelja i poklonika, suradnika, navijača, članova Udruge  Krešimir Ćosić, otkriven spomenik najvećem igraču Zadra svih vremena,  Kreši Ćosiću. Rad, također Zadranina, Belafužanina, akademskog kipara,  Ratka Petrića, čime se grad Zadar na najbolji mogući način odužio Kreši,  za sve što je napravio za Zadar, zadarsku i hrvatsku košarku.
U polufinalu, Zadar je pobijedio Zagreb, 97:93, s izvrsnom igrom Tomislava Kneževića, 16 poena, ali u finalu, Cibona je bolja, slavi s 88:84,  Zadar ostaje bez trofeja. U nastavku Lige Ožujsko (prvi dio lige, nisu igrale momčadi iz Goodyear lige), četiri najbolje momčadi, Zagreb, Zrinjevac, Osijek i Dona Dubrava, te Goodyear ligaši, igraju Ligu za prvaka. Nakon utakmice Zadar – Zagreb, 77:78, porazu Zadra kojem je najviše kumovao Ivan Perinčić (najbolji igrač Zagreba, treći po valorizaciji u Ligi  Ožujsko, na kraju), trener Hrvoje Vlašić daje ostavku. Vlašić je trener koji  je konačno prepoznao Hrvoja Perinčića kao izvrsnog igrača, dao mu punu minutažu, vratio samopouzdanje i povjerenje u svoje sposobnosti i  mogućnosti, jer je u jednom trenutku razmišljao prekinuti igračku karijeru. Hrvoje mu je to vratio na najbolji mogući način, u potpunosti potvrdio moja razmišljanja te na nekim utakmicama postiže i do 30 poena.
U posljednjih pet kola, Zadar je vodio Joško Pulja, na klupi su pored  njega, P. Popović i Pino. U polufinalu doigravanja, Zadar je bolji od Zagreba u dvije utakmice, finale Cibona – Zadar, 84:65, u prvoj, nakon čega  je stavljen šal Tornada preko Krešinih očiju, na spomeniku. Zadar – Cibona, 80:83, i Cibona je 11. put zaredom, prvak Hrvatske, najbolji igrač je  Nikša Prkačin, 33 poena.
"Teška i duga sezona u kojoj su se događale stvari koje bi najbolje bilo  što prije zaboraviti", rekao je, na kraju, kapetan Zadra Hrvoje Perinčić.
Kao trener Prištine, osvojio sam Kup i Prvenstvo Kosova, omjerom 22- 2, i proglašen trenerom godine. Zadar je bio gost Prištine u 12. mjesecu  2001., pobijedio 75:62, bio je to pravi veličanstveni događaj i spektakl u  Prištini.
U sljedećem nastavku: C. Zvezda ponovo u Jazinama