Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NA RUBU ŽUPANIJE Preko pola milijuna bespovratnih kuna za lišansko dječje igralište!

25.03.2019. 13:29
NA RUBU ŽUPANIJE Preko pola  milijuna  bespovratnih  kuna za  lišansko  dječje  igralište!


Općina Lišane Ostrovičke pored istočne strane općinske zgrade izgradit će dječje igralište koji će biti opremljeno raznim igralima, klupicama, pametnom klupom, ogradom i sa šest rasvjetnih stupova na solarno napajanje. Ukupna vrijednost projekta je 524.000  kuna.


Nominiran i nogostup od 550.000 kuna
– Aplicirali smo na natječaj za provedbu Mjere 8 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga" sukladno Lokalnoj  razvojnoj strategiji za razdoblje 2014.-2020. Natječaj je proveo LAG Laura, čiji smo član, a odobrena bespovratna sredstva bit će u 100-postotnom iznosu, kazao je Ivica Musić, načelnik Lišana Ostrovičkih.
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća pod predsjedanjem Zdravka  Nimca, za kandidiranje navedenog projekta, kako piše u zapisniku sjednice, bilo je šest vijećnika (Zdravko Nimac, Baranko Nimac, Ivan Nimac,  Dinka Šimunac, Željka Mamić, Ive Nimac), dok su tri vijećnika bila protiv (Željko Mijić, Božica Nimac, Davorka Mamić). Deseti član Općinskog  vijeća Anđelko Borak, vijećnik srpske nacionalne manjine, nije bio nazočan.
– Pored navedenih na sjednici Vijeća su nazočili i Ivana Radaš, zamjenica načelnika, Anita Perica, pročelnica, te Zdravka Vrankulj, knjigovođa,  nabrojio je Musić.
Kad je riječ o projektima, kaže on, na Ministarstvo regionalnog razvoja  i fondova EU u vrijednosti od 550.000 kuna nominiran je nogostup od  750 metara dužine, od državne ceste D56 do općinske zgrade.
– Na Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja aplicirana su  dva projekta, 300.000 kuna za uređenje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta  te 550.000 kuna za kupnju kombinirke, radnog stroja koji se sastoji od  traktora s prednjom utovarnom košarom te stražnjim bagerskim krakom  s lopatom, otkriva načelnik Musić.


Veće naknade za bebe i 1.000 kn prvašićima
Većinom glasova donesena je odluka o povećanju naknade za novorođeno dijete, za prvo dijete 2.000 kuna, drugo 4.000 kuna, treće i svako  slijedeće dijete 8.000 kuna. Prije je bilo 1.000 kuna za svako rođeno dijete.
Vijećnica Božica Nimac je najavila davanje prijedloga da se ukine naknada za novorođeno dijete, a da se 3.000 kuna isplaćuje pri upisu djece u  prvi razred kako bi se za polazak školu opremilo jer, kaže, 90 posto roditelja ne živi u Lišanima. Predsjednik Zdravko Nimac je podržao nove  naknade za novorođenu djecu te predložio da se na jednoj od idućih sjednica donese i odluka da se svakom prvašiću uplati po tisuću kuna.
– Donesena je odluka da se koeficijent za nekretnine, za stambeni prostor s 5,00 kuna smanji na 1,00 kunu. Poslovni prostor za proizvodne i  neproizvodne djelatnosti s 5,00 kuna na 3,00 kune. Neizgrađeno zemljište je 0,05 kuna jer po zakonu to ne možemo izbjeći, pojasnio je Musić.
Proizvodne djelatnosti su: SO Hrast, SO Vrulja, Dalmacija Pak, a neproizvodne: Bakmaz, Studenac, Limarija Mamić i Klaonica Ante Musić.
– Izmijenjena je i vrijednost komunalnog doprinosa koji sada umjesto  10 kuna po četvornom metru iznosi tek jednu kunu, istaknuo je Musić.




S vodovodnom mrežom iskoračit će u 21. stoljeće
Inače, u tijeku su radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže.  Izvođač radova je Vodoinstalacija d.o.o. Zadar.
 – Riječ je o projektu vrijednom 6.665.256 kuna, bespovratnih sredstava  osiguranih iz EU Mjera 7.2.1. Predradnje je izvršila Općina, dok je na  projektu radila Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA. Radi se o 7,5 kilometara vodovodne mreže, precizan je Musić.
Lišane Ostrovičke koje se nalaze na rubnom dijelu Zadarske županije  prostorno i brojčano su njezina najmanja jedinica, stradale su u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada su srpski odmetnici uz pomoć JNA  počinili ratne zločine u ovom selu, ostala je pustoš. Nakon prognanstva,  povratka, obnove kuća krenulo se u veliki pothvat, u izgradnju komunalne infrastrukture.
– Radovi bi trebali završiti početkom lipnja, potom slijedi ishođenje  uporabne dozvole nakon čega će se započeti s priključcima na vodovodnu mrežu. Time će završiti priča o opskrbljivanju vode iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara. Cilj nam je da svako domaćinstvo ima tekuću vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života i  normalnog poslovanja. Dobivanjem vode iz vodovodnih slavina i ovo  područje će iskoračiti u 21. stoljeće, poželio je Musić.


Obnova zemljišnih i katastarskih knjiga, navodnjavanje
U tijeku su radovi na obnovi zemljišnih i katastarskih knjiga za k.o.  Lišane Ostrovičke i dio k.o. Vukšić, vrijednost radova je pet milijuna kuna.
– Javno izlaganje podataka katastarske izmjere održat će se u travnju.  Nakon što povjerenstvo Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda sastavi sve zemljišnoknjižne uloške za katastarsku općinu, odlukom Ministra  pravosuđa stavlja se u uporabu nova zemljišna knjiga, pojasnio je Musić.
Zadarska županija je u svibnju 2017. godine s Agencijom za plaćanje u  poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala Ugovor o financiranju Izgradnje sustava navodnjavanja Lišansko polje – područje Žažvića  za što je iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano 32,3 milijuna kuna.
– Projekt navodnjavanja je u tijeku, očekujemo početak radova i u sljedećem razdoblju znatno intenzivniju proizvodnju, jer danas je bez sustava za navodnjavanje gotovo nezamislivo održati stabilnu i kvalitetnu  poljoprivrednu proizvodnju, zaključio je Musić.


Nova multimedijalna dvorana
U suradnji sa MRRFEU-om, uređena je profesionalna kuhinja u prizemlju i multimedijalna dvorana na katu općinske zgrade, a ukupna investicija je 490.000 kuna. 
– Kako multimedijalna dvorana ima zaseban vanjski ulaz bit će pogodna za razna  društvena događanja, ali i za dječju igraonicu i slično, kaže Musić.