Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZADAR DOMAĆIN “Probudi se, tvoje je vrijeme!”

25.03.2019. 10:32
ZADAR DOMAĆIN “Probudi  se, tvoje je  vrijeme!”


Održavanje Nacionalnog zasjedanja Europskog parlamenta  mladih Hrvatske i to u našem gradu je sjajna stvar. Mladi su podijeljeni  u tzv. fokus skupine kako bi raspravljali o raznim temama. To je jako  dobro i pozitivno jer nadilazi čak i nacionalnu razinu. Još uvijek ne  znamo sve detalje, ali ćemo svakako sudjelovati – rekao je Jurica Bosna  predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra i to jednog od najaktivnih saziva  – do sada.


Zasjedanja
Naime, Zadar će od 27. do 31. ovog mjeseca biti domaćinom 29. po  redu Nacionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske.  Ovaj projekt će uključiti više od 140 mladih iz Zadra, cijele Hrvatske ali  i Europe. Nakon sudjelovanja na zasjedanjima u Hrvatskoj, najistaknutiji učenici predstavljat će EPMH na međunarodnim zasjedanjima Europskog parlamenta mladih.
Europski parlament mladih inače, organizira razna događanja, a najvažnija među njima su regionalna, nacionalna i međunarodna zasjedanja. Regionalna zasjedanja su mjesto gdje se delegati upoznaju s radom  organizacije prvi put putem simulacije pravog parlamentarnog zasjedanja. Najbolji među njima odabiru se za sudjelovanje na nacionalnim  zasjedanjima koja se organiziraju jednom ili dvaput godišnje u svim zemljama članicama organizacije. Najuspješniji delegati s nacionalnih zasjedanja pozivaju se na međunarodna zasjedanja, najveća događanja koje EPM organizira, gdje predstavljaju svoju zajednicu.


"Boksom protiv nasilja"
A, kako bi predstavljali zajednicu mladih i mlade ljude što više aktivirali u svim segmentima društva, Savjet mladih je tako ovih dana u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice, organizirao i zanimljivu tribinu  pod nazivom "Sport i zdravlje".
Organizatorica ovog predavanja iz Savjeta mladih Grada Zadra bila je  Matea Bačić koja je rekla kako je cilj tribine bio da se ljudi motiviraju za  kontinuirano bavljenje sportom tijekom cijele godine pokretanjem raznih projekata vezanih uz fitness i rekreaciju te pružanje svima niza dodatnih informacija i savjeta ukoliko žele pokrenuti i sami neku udrugu ili  poduzeće.
Sljedeći plan Savjeta mladih Grada Zadra bit će tribina i predavanje –  "Boksom protiv nasilja" koje će održati član Savjeta mladih i boksač Niko Marketin. Ova aktivnost održat će se u travnju.




Problem – neaktivnost mladih u  društvu
Krovna tema zasjedanja je "Rise and shine, it's up to you to defne" (Probudi se,  tvoje je vrijeme). Ona ujedinjuje teme kojima se pokušava ukazati na problem neaktivnosti mladih u zajednicama, zemljama i Europskoj uniji općenito i potaknuti mlade na aktivno građanstvo dijeljenjem mišljenja i iskustava. Na zasjedanju će biti devet različitih odbora, a svaka od tema bit će na neki način povezana s krovnom temom. Ona je također povezana i sa samim gradom Zadrom jer je jedan od najpoznatijih spomenika u gradu Pozdrav Suncu, a logo zasjedanja savršeno obuhvaća  mjesto zasjedanja i akademski sadržaj. Logo zasjedanja je poznata rozeta koja se  nalazi na katedrali sv. Stošije obojena u boje Sunca. Zasjedanje će okupiti 140 sudionika iz čitave Europe. Ukupan proračun zasjedanja pokrit će troškove hrane,  smještaja, lokacije održavanja, prijevoz unutar grada tijekom zasjedanja i radne materijale. EPMH je dio krovne organizacije Europskog parlamenta mladih, nevladine i  neproftne organizacije gdje mladi organiziraju događanja za mlade. Osnovana je  1987. godine u francuskom gradu Fontainebleauu i otad se proširila u 40 zemalja i  organizirala mnoga događanja diljem Europe.


Zbližavanje kultura
Kulturna se događanja na zasjedanju uobičajeno odvijaju uvečer. S obzirom na to  da su na svakom zasjedanju prisutni sudionici iz različitih zemalja i kultura, tim organizira interaktivna događanja čiji je cilj zbližiti različite kulture. Najčešće od njih je  tzv. Eurovillage na koji svaki sudionik donosi hranu koja je tipična za njegovu/njezinu zemlju i dijeli je s ostalima. Također je popularan i Euroconcert na kojem sudionici mogu podijeliti svoj talent s drugima putem glazbe ili plesa tipičnih za njihovu  zemlju.