Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAKON POTRESA Vir primio Zagrepčane kojima je policija odobrila dolazak

25.03.2020. 13:11


Potres u Zagrebu uzrokovao je dolazak dijela njegovih građana u Zadarsku županiju, osobito na otok Vir u kojemu znatan dio njih ima vikendice. Unatoč apelu općinskog Stožera civilne zaštite, dio Zagrepčana stigao je na Vir, a s obzirom da je i policija ovih dana regulirala ulazak u mjesto dozvoljavajući prolaz samo mještanima i onima sa propusnicama, načelnika Stožera Antonia Vučetića pitali smo kakva je sada situacija.
– Evidentirali smo sve osobe koje su ušle na Vir, ima ih 12, od čega šest koje imaju prijavljeno prebivalište na Viru, a ostali su Virani koji rade u inozemstvu. S područja Zagreba imamo samo dvije osobe koje su propuštene sukladno naredbi ministra Božinovića. Na dan potresa, oko 19 sati, došla nam je obavijest iz Policijske uprave zadarske da ljude koji su krenuli na put propustimo do konačnog odredišta, a nakon toga više nikoga nismo puštali. Što se tiče onih koji ovdje imaju prebivalište, riječ je o Viranima koji su se vratili iz Njemačke i koji su imali mjere samoizolacije. Pretpostavljam da su to naši bauštelci koji su imali mjere samoizolacije od strane carine, i koji su prošli sve mjere zaštite, kaže Vučetić, kojega smo pitali i kakva je sada situacija na Viru.


Mjere virskog stožera
Naime, njihov je stožer ovih dana javnosti uputio priopćenje u kojemu navode: – Kako su i dalje na snazi sve ranije odluke o ograničenosti kretanja i zabrana, kao protuepidemijskih mjera zbog širenja koronavirusa, put prema Viru i dolazak na otok mogli bi proizvesti teške epidemijske posljedice. Stoga je nužno ostati sabran i racionalan te slijediti upute državnog Stožera, pogotovo zbog činjenice da djelatnici PU zadarske neće na Vir pustiti nikoga tko nema prebivalište na otoku. O najnovijoj situaciji Vučetić stoga kaže:
– U ovom trenutku Vir nema niti jednu osobu pozitivnu na korona virus. Imamo nekoliko osoba pod mjerama samoizolacije koje su prelazile granicu i automatizmom dobile tu mjeru, ali nemamo niti jednog zaraženoga. Građani se zaista pridržavaju mjera, a formirali smo i timove od ukupno 14 ljudi koji obilaze kvartove i po potrebi upozoravaju ljude ako su u grupi ili su stariji od 65 godina. Uveli smo i dostavu svim starijim građanima, što zasada odlično funkcionira, tako da zaista mogu reći da dobro funkcioniramo te da se građani pridržavaju mjera zaštite, kaže Vučetić, ističući kako je Vir pust, što dovoljno govori o pridržavanju stanovnika svih naloženih mjera. Napominje kako je i Općina sama donijela svoje mjere.


Zaštita djelatnika
– Uz mjere koje su propisali Nacionalni stožer civilne zaštite i županijski Stožer, i Civilna zaštita općine Vir donijela je neke mjere zaštite, prvenstveno one koje se odnose na dezinfekciju svih prostorija u javnoj upotrebi, poput trgovina, javne uprave i komunalnih poduzeća. Jučer je došla ovlaštena tvrtka koja je napravila dezinfekciju, a postavljeni su i punktovi za dezinfekciju u svim prostorijama javnih službi, gdje se nosi i zaštitna oprema. Uveli smo dežurstva 24 sata od strane naših djelatnika Civilne zaštite, pojasnio je načelnik virskog Stožera civilne zaštite kojega smo pitali dežura li policija još uvijek na mostu kako bi zaustavila dolazak onih koji ne žive u njihovoj općini, a niti imaju propusnice za ulazak na otok.
– Sinoć smo dobili obavijest iz Policijske uprave zadarske o tome da će se povući sa virskog mosta s obzirom da je došla zabrana promjene kompletnih promjena boravišta u Hrvatskoj, ali su postavljeni punktovi prema svim cestama koje vode prema Ninu. Informacije sa terena govore da provjeravaju građane, odnosno da propuštaju samo one koji imaju potrebne akreditacije, zaključuje Vučetić.