SVEČANOST NA ČEKANJU Obnovit ćemo zgradu na Molatu za otočno i pomorski usmjerene studije i istraživanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Razgovor s prof.dr.sc. Dijanom Vican u povodu Dana Sveučilišta u Zadru
Misija nam je ostati čimbenikom razvoja grada Zadra, Zadarske i Ličko-senjske županije te Republike Hrvatske. U tijeku je gradnja Studentskog doma i menze. U jesen ulazimo u još jedan infrastrukturni projekt, a to je obnova stare Tehničke škole. Iduće godine planiramo pokrenuti obnovu zgrade na Molatu, istaknula je Vican
DINO STANIN/VECERNJI LIST
Za samo 18 godina Sveučilište u Zadru je izraslo u grad u gradu

​Danas je Dan Sveučilišta u Zadru (Dies academici) koji se obilježava u spomen na prvu konstituirajuću sjednicu Senata Sveučilišta u Zadru 2003. godine, kada je donesen i Statut Sveučilišta te su raspisani izbori za rektora. Sveučilište je osnovano godinu ranije što znači da ove godine puni 18 godina postojanja. Sve bi to bilo propisno obilježeno Svečanom sjednicom i dodjelom nagrada i počasnih zvanja da nije ovakve epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Svečanost je zasad odgođena, ali značajna obljetnica bila je prilika za kratki razgovor s rektoricom Sveučilišta u Zadru, prof. dr.sc. Dijanom Vican. Rektorica se osvrnula na prošlost, ali i »pogledala« u budućnost Sveučilišta, kako ga je nazvala - grada u gradu Zadru, koje danas broji 5.500 studenata na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini te 650 zaposlenika.

Drugi oblici nastavnog rada

Jeste li se pripremali za priredbu u povodu godišnjice prije ove izvanredne situacije? Običaj je održati svečanu sjednice, dodijeliti nagrade... Otkazuje li se to u potpunosti?
Sve aktivnosti vezane za proslavu Sveučilišta u Zadru odgodili smo prije mjesec dana do daljnjega. Odgođeni su, ne samo svečanost te dodjela nagrada i počasnih zvanja, nego i sve redovite sveučilišne aktivnosti - promocije prvostupnika, magistara struke i doktora znanosti, znanstveni skupovi, putovanja na konferencije, gostujuća predavanja, programi mobilnosti studenata i nastavnika i druge javne manifestacije. Redovite nastavne obveze su zamijenjene drugim oblicima nastavnog rada putem korištenja sustava Merlin ili na druge načine koji omogućuju neometanu e-komunikaciju između nastavnika i studenata te između nastavnika te odjelne i sveučilišne uprave. Uredi i službe rade prema posebnom rasporedu.
Kako se Sveučilište organiziralo za nastavak rada u ovim okolnostima?
Zdravlje studenata i djelatnika nam je u ovome trenutku na prvome mjestu. S epidemiološkom situacijom uzrokovanom pojavom bolesti COVID-19 i ozbiljnošću situacije širenjem te bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2 orijentirali smo se na uvođenje mjera i aktivnosti prema uputama nadležnih tijela i institucija, posebno Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, kao i Stožera Zadarske županije.
Prisjetimo se malo osnivanja Sveučilišta u Zadru prije 18 godina. Kako ste Vi to osobno doživjeli?
Bila sam sudionica u osnivanju Sveučilišta zajedno s mojim prethodnicima. Doživljaj mogu opisati ponosom. Za samo 18 godina Sveučilište u Zadru je izraslo u grad u gradu Zadru.

Više razvojnih skokova

Koji su najvažniji događaji obilježili razdoblje od osnivanja do danas?
Od osnivanja 2002. godine do danas Sveučilište u Zadru je imalo više razvojnih skokova. Prvi je širenje znanstvenih i studijskih područja od društvenog i humanističkog na tehničko, biomedicinsko, biotehničko, prirodno i interdisciplinarno, odnosno širenje broja odjela kao ustrojbenih jedinica koje realiziraju studijske programe i znanstvene projekte. Drugo postignuće vezano je za znanstvenu i izdavačku djelatnost, prijavu i realizaciju znanstvenih projekata, kao i objavljivanje radova u domaćim i međunarodnim časopisima indeksiranim u vodećim citatnim bazama. Najvažnijim smatram to što smo se profilirali u čvrstu znanstvenu jezgru koja se može ravnopravno povezivati s međunarodnim institucijama i koja ima značajno povećanu znanstvenu produktivnost u svim područjima.
Kako je danas pozicionirano zadarsko Sveučilište u hrvatskom akademskom svijetu?
Sveučilišta su najvažniji društveni čimbenik svake zemlje, ne samo na polju znanosti i obrazovanja, već značajno i na različitim poljima kulture. Mi smo prvo integrirano sveučilište u Hrvatskoj. U potpunosti ispunjavamo svoju društvenu ulogu s evidentnim gospodarskim učincima. Ne utrkujemo se s drugim visokim učilištima, nego ostvarujemo svoje strateške ciljeve koji su primjereni razvoju našega grada i županije, ali uvijek u suradnji s drugim visokim učilištima i drugim znanstvenim, kulturnim i obrazovnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Koji su projekti i vizije za buduće razdoblje?
Misija nam je ostati čimbenikom razvoja grada Zadra, Zadarske i Ličko-senjske županije te Republike Hrvatske. U tijeku je gradnja Studentskog doma i menze. U jesen ulazimo u još jedan infrastrukturni projekt, a to je obnova stare Tehničke škole. Iduće godine planiramo pokrenuti obnovu zgrade na Molatu za otočno i pomorski usmjerene studijske programe i znanstvena istraživanja. Prostorni uvjeti, kao i oni kadrovski i financijski, pretpostavka su za razvoj novih kvalitetnih studijskih programa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno