Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TONI MATEŠIĆ: “Ne vidim smisla da se liga nastavi”

25.03.2020. 12:28


Svaki razgovor ovih dana ima zajedničku temu. Koronavirus. Malo koga nije šokiralo ovo što se danas događa i malo tko je dočekao spreman ove dane.
-Naravno da je ovo šok za mene, kao i za sve nas – kaže Matešić, koji priznaje da mu nije lako biti kod kuće.
-Najteže mi pada kada moram biti u četiri zida. Nisam navikao toliko biti kući. Navikao sam se na pokret, na ljude, na druženje, na socijalizaciju. Mislim da je sve ljude koji su vezani uz sport dodatno pogodilo što moraju provoditi vrijeme u izolaciji.
Ni djevojkama, kaže, nije lako.
– Curama je naravno sve ovo teško palo. Nedostaje im druženje. To je normalno za djevojke u tim godinama. Nedostaju im treninzi.


Kontakti
U kontaktu ste s njima?
– Naravno. Na dnevnoj razini. Stalno se čujemo. Zezamo se. Nema razloga biti u dodatnoj negative i pokušavamo biti pozitivni. Osim toga razgovarao sam sa svakom curom posebno. Poslali smo im i treninge za raditi kod kuće, da ostanu u kakvoj-takvoj formi.
A s kolegama?
– Naravno da se čujemo stalno. Nije da nemamo vremena.
A što inače strateg košarkašica Zadra radi ove dane?
– Pokušavam se dodatno educirati. Odigram koju igricu. Nije baš da mogu puno toga.
A košarkašice Zadra imale su uspješnu sezonu. Ostvarili su zacrtan plan i ostale u Prvoj ligi, a to su izborile baš u posljednjoj utakmici prije »krize« i zatvaranja svega. Tada su u gostima slavile protiv riječkog FSV-a i u toj utakmici i teoretski osigurale ostanak. No, onda je sve stalo i pitanje je hoće li se liga nastaviti.


Trening je svetinja
– Nisam siguran jeli pametno nastavljati prvenstvo. Pogotovo kada se pita nas trenere kojima je trening svetinja. I ne mogu zamisliti da nakon mjesec ili dva u kratkom vremenu moramo odigrati dvije ili tri utakmice.
Istaknuo je Matešić i dodatan problem, koji je vezan uz regularnost prvenstva.
– Recimo mi smo osigurali ostanak i ne moramo se previše bacati na glavu i riskirati neke ozljede ili skupljati sve igračice. Ali ekipe koje se bore za ostanak moraju i dati maksimum. I pitanje je na kojem stupnju forme će biti one ekipe kojima ne trebaju pobjede i sigurno da se u takvim uvjetima svašta može dogoditi i svakakvi rezultati. Isto vrijedi i u borbi za titulu prvaka. Mislim da jednostavno nije fer sada nastavljati prvenstvo.
Vi ste svoj cilj ipak ispunili i ostali u ligi, neovisno o tome hoće li se prvenstvo nastaviti ili ne. Smatrate li sezonu uspješnom?
– Možemo reći da je uspješna jer smo ispunili svoj cilj. Dva kiksa koja smo imali na svom terenu protiv Splita i Požege, ispravili smo u Rijeci.
Ima li smisla u ovom trenutku išta prognozirati u budućnosti?
– Mislim da ne. Mi načelno ostajemo bez dvije igračice koje id una studij, ali opet treba vidjeti što će biti s maturama.
Odgodilo se Europsko prvenstvo u nogometu. Olimpijske igre se također prebacuju za 2021. Logično?
– Svakako. To je normalan slijed događaja. Mnogi su u karanteni i ne mogu obavljati treninge na visokoj razini. A odigravati bilo koje natjecanje, a pogotovo veliko, bez pravih priprema nema smisla.