Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Educirano 260 medicinskih sestara u zadarskoj bolnici

25.03.2021. 11:45


Opća bolnica Zadar kao korisnik bespovratnih sredstava koja su financirana iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.« uspješno je završila projekt »Vaša sigurnost je u našim rukama« ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova 980.112,83 kuna, te unaprijedila znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika u svrhu promocije zdravlja i prevencije bolesti.
U sklopu projekta ulogu edukatora je imalo mnoštvo eminentnih zdravstvenih djelatnika specijaliziranih za područje infektologije, kako s područja Republike Hrvatske, tako i iz inozemstva.
Kako navodi projektni tim, završetkom projekta Opća bolnica Zadar educirala je ukupno 260 medicinskih sestara i tehničara – zaposlenika Opće bolnice Zadar i 40 zdravstvenih djelatnika Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru o kontroli infekcija povezanih s bolničkom skrbi koje svakako predstavljaju značajan javnozdravstveni problem na globalnoj razini, jer utječu na mortalitet i morbiditet bolesnika u bolnicama. Ovim se projektom povećala i razina informiranosti bolesnika i njihovih obitelji o provedbi mjera kontrole infekcija, razina motivacije i implementacije standardnih operativnih postupaka iz kontrole infekcija u svakodnevnom radu od strane zdravstvenih djelatnika, smanjio se prijenos infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi i troškovi liječenja, a kao najvažnije, povećala se sigurnost pacijenata.
– Opća bolnica Zadar ovim putem izražava veliku zahvalnost svim sudionicima, koji su svojim stručnim radom, kompetencijama i angažmanom u ovim izazovnim vremenima participirali u ovom hvalevrijednom projektu, u nadi da ćemo i u budućnosti imati ovako kvalitetnih i izuzetno potrebnih projekata i suradnji, istaknuo je Projektni tim OB Zadar.


Teme i predavači
Predavanja su održana kroz pet modula edukacija i radionica.
Modul br. 1 (6. studenoga 2020.)
-"Upravljanje programom kontrole u OB Zadar", prof. dr. sc. Boris Dželalija, dr. med., specijalist infektolog
– "Kontrola bolničkih infekcija u OB Zadar – doprinos medicinskih sestara u implementaciji preventivnih mjera", Ines Leto, mag. med. techn.
– "Infekcije sa zdravstvenom skrbi: Sigurnost bolesnika i prevencija neželjenih događaja", Kristina Bačkov, mag. med. techn.
– "Smjernice za ponašanje djelatnika u Općoj Bolnici Zadar", Darija Katuša, mag. med. techn.
-"Uloga mikrobiološkog laboratorija u prevenciji i kontroli infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi", Ivanka Matas, dr. med. spec. mikrobiolog
Modul br.2 (20. studenoga 2020.)
– "Bolničke infekcije i njihova kontrola", Martin Kiernan, mag. med. tech.
-"Uloga sestre za vezu u sprječavanju i kontroli infekcija u bolničkim uvjetima", prof. dr. sc. Smilja Kalenić, dr. med.
– "Link sestre u vrijeme COVID pandemije", Morana Magaš, mag. med. tech.
– "Upravljanje dokumentacijom i psihosocijalni pristup implementaciji propisanih postupaka u praksi", Smiljana Kolundžić, mag. med. techn.; univ. mag. admin. sanit.
Modul br. 3 (4. prosinca 2020.)
– "Otpornost bakterija na antibiotike", prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, dr.med.
– "Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u OB Koprivnica", prim. mr. sc. Vesna Mađarić, dr.med.
– "Racionalna primjena antibiotika", prof. dr. sc. Bruno Baršić, dr.med.
Modul br.4 (18. prosinca 2020.)
– "Prevencija infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi", izv. prof. dr. sc. Nataša Boban, dr. med.,
– "Higijena ruku nikad važnija mjera prevencije infekcija", doc. dr. sc. Zrinka Bošnjak, dr. med.
– "Prevencija i kontrola infekcija i COVID-19", prof. dr. sc. Ana Budimir, dr. med., specijalist medicinske mikrobiologije s parazitologijom
– "Higijena u zdravstvenim ustanovama", Jasminka Horvatić, mag. med. techn.
– "Interventional microbiology for the prevention of antimicrobial resistance", prof. dr. Alex W. Friedrich
Modul br. 5 (22. prosinca)
– "COVID-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu", Asija Delalić, mag. med. techn.
– "Upravljanje epidemijom COVID-19 i cijepljenje", izv.prof.dr.sc. Alan Medić, dr.med.
– "Kritične točke u predanalitičkoj fazi mikrobioloških pretraga", Biljana Perica, dipl.san.ing
– "Kako vrijeme prolazi uz COVID-19", Marija Čulo, mag. med. techn.
– "MDRO: prijetnja ili noćna mora", Mihaela Kranjčević Šćurić, mag. med. techn.
-"Prevencija širenja multirezistentnih bakterija u Općoj bolnici Pula i Domovima za starije osobe na području Istarske županije", Martina Močenić, mag. med. techn.