Educirano 260 medicinskih sestara u zadarskoj bolnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Opća bolnica Zadar uspješno završila projekt »Vaša sigurnost je u našim rukama«
Kako navodi projektni tim, završetkom projekta Opća bolnica Zadar educirala je ukupno 260 medicinskih sestara i tehničara – zaposlenika Opće bolnice Zadar i 40 zdravstvenih djelatnika Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru o kontroli infekcija povezanih s bolničkom skrbi koje svakako predstavljaju značajan javnozdravstveni problem na globalnoj razini, jer utječu na mortalitet i morbiditet bolesnika u bolnicama
Opća bolnica Zadar
Ulogu edukatora imali su eminentni zdravstveni djelatnici specijalizirani za područje infektologije

Opća bolnica Zadar kao korisnik bespovratnih sredstava koja su financirana iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.« uspješno je završila projekt »Vaša sigurnost je u našim rukama« ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova 980.112,83 kuna, te unaprijedila znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika u svrhu promocije zdravlja i prevencije bolesti.

U sklopu projekta ulogu edukatora je imalo mnoštvo eminentnih zdravstvenih djelatnika specijaliziranih za područje infektologije, kako s područja Republike Hrvatske, tako i iz inozemstva.

Kako navodi projektni tim, završetkom projekta Opća bolnica Zadar educirala je ukupno 260 medicinskih sestara i tehničara – zaposlenika Opće bolnice Zadar i 40 zdravstvenih djelatnika Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru o kontroli infekcija povezanih s bolničkom skrbi koje svakako predstavljaju značajan javnozdravstveni problem na globalnoj razini, jer utječu na mortalitet i morbiditet bolesnika u bolnicama. Ovim se projektom povećala i razina informiranosti bolesnika i njihovih obitelji o provedbi mjera kontrole infekcija, razina motivacije i implementacije standardnih operativnih postupaka iz kontrole infekcija u svakodnevnom radu od strane zdravstvenih djelatnika, smanjio se prijenos infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi i troškovi liječenja, a kao najvažnije, povećala se sigurnost pacijenata.

- Opća bolnica Zadar ovim putem izražava veliku zahvalnost svim sudionicima, koji su svojim stručnim radom, kompetencijama i angažmanom u ovim izazovnim vremenima participirali u ovom hvalevrijednom projektu, u nadi da ćemo i u budućnosti imati ovako kvalitetnih i izuzetno potrebnih projekata i suradnji, istaknuo je Projektni tim OB Zadar.

Teme i predavači

Predavanja su održana kroz pet modula edukacija i radionica.

Modul br. 1 (6. studenoga 2020.)

-"Upravljanje programom kontrole u OB Zadar", prof. dr. sc. Boris Dželalija, dr. med., specijalist infektolog

- "Kontrola bolničkih infekcija u OB Zadar - doprinos medicinskih sestara u implementaciji preventivnih mjera", Ines Leto, mag. med. techn.

- "Infekcije sa zdravstvenom skrbi: Sigurnost bolesnika i prevencija neželjenih događaja", Kristina Bačkov, mag. med. techn.

- "Smjernice za ponašanje djelatnika u Općoj Bolnici Zadar", Darija Katuša, mag. med. techn.

-"Uloga mikrobiološkog laboratorija u prevenciji i kontroli infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi", Ivanka Matas, dr. med. spec. mikrobiolog

Modul br.2 (20. studenoga 2020.)

- "Bolničke infekcije i njihova kontrola", Martin Kiernan, mag. med. tech.

-"Uloga sestre za vezu u sprječavanju i kontroli infekcija u bolničkim uvjetima", prof. dr. sc. Smilja Kalenić, dr. med.

- "Link sestre u vrijeme COVID pandemije", Morana Magaš, mag. med. tech.

- "Upravljanje dokumentacijom i psihosocijalni pristup implementaciji propisanih postupaka u praksi", Smiljana Kolundžić, mag. med. techn.; univ. mag. admin. sanit.

Modul br. 3 (4. prosinca 2020.)

- "Otpornost bakterija na antibiotike", prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, dr.med.

- "Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u OB Koprivnica", prim. mr. sc. Vesna Mađarić, dr.med.

- "Racionalna primjena antibiotika", prof. dr. sc. Bruno Baršić, dr.med.

Modul br.4 (18. prosinca 2020.)

- "Prevencija infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi", izv. prof. dr. sc. Nataša Boban, dr. med.,

- "Higijena ruku nikad važnija mjera prevencije infekcija", doc. dr. sc. Zrinka Bošnjak, dr. med.

- "Prevencija i kontrola infekcija i COVID-19", prof. dr. sc. Ana Budimir, dr. med., specijalist medicinske mikrobiologije s parazitologijom

- "Higijena u zdravstvenim ustanovama", Jasminka Horvatić, mag. med. techn.

- "Interventional microbiology for the prevention of antimicrobial resistance", prof. dr. Alex W. Friedrich

Modul br. 5 (22. prosinca)

- "COVID-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu", Asija Delalić, mag. med. techn.

- "Upravljanje epidemijom COVID-19 i cijepljenje", izv.prof.dr.sc. Alan Medić, dr.med.

- "Kritične točke u predanalitičkoj fazi mikrobioloških pretraga", Biljana Perica, dipl.san.ing

- "Kako vrijeme prolazi uz COVID-19", Marija Čulo, mag. med. techn.

- "MDRO: prijetnja ili noćna mora", Mihaela Kranjčević Šćurić, mag. med. techn.

-"Prevencija širenja multirezistentnih bakterija u Općoj bolnici Pula i Domovima za starije osobe na području Istarske županije", Martina Močenić, mag. med. techn.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)