Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U “Zadar čita” kroz bajkovita vrata

25.03.2021. 09:04


Ovogodišnja manifestacija "Zadar čita" održava se od 22. do 27. ožujka, a riječ je o već tradicionalnoj akciji koja potiče čitanje među svim generacijama Zadrana, a koju je osmislila i pokrenula Gradska knjižnica Zadar. Od 2009. godine, otkada je započela, manifestacija je postala dijelom redovitog proljetnog programa ove zadarske ustanove, a nakon prošlogodišnjih nepredviđenih događaja, Gradska knjižnica ove se godine pripremila na sve. Program je započeo u ponedjeljak pripovijedanjem bajke "Kraljevna na zrnu graška" djeci iz DV-a Sunce. Zadar čita ove je godine u znaku bajki, a nešto više o programu i sudionicima ove manifestacije rekla nam je organizatorica Matea Bakmaz.


Preko 100 programa
– Ovogodišnja manifestacija "Zadar čita" održava se pod motom "Zašto je dobro čitati bajke?". Kako je na prijedlog Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske 2021. proglašena Godinom čitanja, a "Zadar čita" je program poticanja čitanja, tako smo kao okosnicu teme odredili čitanje, detaljnije se usmjerivši na čitanje bajki, rekla nam je Bakmaz te je dodala kako je ovaj tjedan prepun zanimljivih događanja i gostiju.
Kao i ranijih godina, veliki broj ustanova iz područja kulture, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi te udruga priključili su se manifestaciji. Tako je svoje programe prijavilo više od 40 sudionika te će se kroz ovaj tjedan na području Zadra i Zadarske županije održati više od 100 programa poticanja čitanja na temu bajki i zašto je dobro čitati bajke. Programi su raznoliki, od radionica za djecu, čitanja priča, predstava, kvizova, književnih susreta do izložbi i virtualnih programa. Odaziv je velik te su se uključili brojni vrtići, osnovne i srednje škole, Sveučilište, knjižnice, muzeji, domovi za odrasle, udruge i drugi. Sav program dostupan je na mrežnoj stranici Knjižnice, a iz Gradske knjižnice poručuju kako ih veseli da se trend suradnje nastavlja i da su, bez obzira na okolnosti, knjiga i čitanje i dalje prepoznati kao važni segmenti našeg društva te da Zadar unatoč svemu i dalje čita.


Uživo i virtualno
– Tijekom cijelog tjedna, u našoj Središnjoj knjižnici, svim ograncima i na bibliobusnim stajalištima održavat će se programi za djecu, radionice i pripovijedanja bajki koje će voditi knjižničari. Neki programi održavat će se uživo, a pojedini i virtualno. Od središnjih programa za djecu možemo istaknuti radionicu Bajkaonico – radionica u sklopu koje ćemo 26. ožujka, ugostiti pripovjedačicu Jasminu Žiljak Ilinčić koja će kroz umjetničko pripovijedanje bajki i različite rekvizite i tehnike pričanja upoznati djecu s hrvatskom nematerijalnom baštinom, hrvatskim bajkama i pričama, ali i s pričama iz cijeloga svijeta, najavila je Bakmaz.
– Na manifestaciji "Zadar čita" sudjeluju i učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar koji su izradili bajkovita vrata koja scenografski i tematski upotpunjuju prostor Knjižnice, rekla je Bakmaz te dodala kako je središnje događanje za odrasle gostovanje književnika Želimira Periša koji je jučer predstavio svoj roman Mladenka kostonoga, a na predstavljanju je bilo ograničenje broja nazočnih na petnaest osoba.
– Kako je zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen, književni susret moći će se pratiti i putem YouTube kanala Knjižnice. I mi kao i naši korisnici naviknuli smo na veću dinamiku programa Zadar čita, no iako su nas epidemiološke mjere i trenutna situacija ograničili u nekim segmentima jer je broj posjetitelja događanja u Knjižnici ograničen na 15 osoba, potrudili smo se da uz pomoć virtualnih alata nadomjestimo dio onoga što ne možemo realizirati uživo te da ipak bude dostupno većem broju naših korisnika, rekli su iz Gradske knjižnice.