Ćustić i Vrkić nisu krivi za vrijeđanje premijera Plenkovića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Oslobođeni presudom Općinskog suda u Zadru
U presudi se navodi da svaki građanin ima temeljno pravo javno kritizirati sudionike u političkim procesima. Predstavnici aktualne državne vlasti moraju, ističe se, u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku
Dino STANIN/PIXSELL
Sudilo se i Mladenu Ćustiću iz Briševa

Dvojica žitelja Zadarske županije, Mladen Ćustić i Hrvoje Vrkić, koji su prekršajno prijavljeni za vrijeđanje i omalovažavanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, oslobođeni su presudom Općinskog suda u Zadru. Ovu dvojicu muškaraca Policijska uprava zadarska zbog počinjenja djela prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a prijetila im je novčana kazna u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana.

Vrijeđali i omalovažavali

Obojica su se teretila da su 20. siječnja 2022. na Facebook stranici »Kalelarga Zadar« na objavljeni članak »Premijer Plenković posjetit će Maslenicu i odati počast poginulim braniteljima« objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare. Mladen Ćustić je objavio komentar »Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik«, a Hrvoje Vrkić komentar »«Udri munjo, pukni grome.. zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini«. Temeljem toga, optuženi da su narušili javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, koji je dana 21. siječnja 2022. godine osobno došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti.
Sud smatra da se u konkretnim slučajevima radi o tzv. vrijednosnim sudovima te da okrivljenici izražavaju nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića koji je predsjednik Vlade, a što je vidljivo iz formulacija koje su upotrijebili, nazivajući ga pavijanom, narcisoidnim jadnikom i izjavljujući da ga treba dočekati pokvarenim jajima.
Sud, kako se navodi u presudi, primjećuje da djelo nije počinjeno u blizini Andreja Plenkovića, da on nije podnositelj prijedloga za progon okrivljenika, već da su okrivljenici dan uoči njegovog dolaska na zadarsko područje ispod teksta lokalnog portala napisali komentare u kojima nisu pozivali na nasilje, već su izrazili svoje političke stavove je li konkretan predstavnik vlasti, po njihovom subjektivnom mišljenju, pozitivna ili negativna osoba.

Recentna sudska praksa

U presudi se zaključuje da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost.
Prema recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, kojima se priklanja i Općinski sud u Zadru, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima. Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge, zaključuje se u presudi. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno