Milanović: Ovo sveučilište ima svoju kvalitetu, svoju diferenciju, svoju posebnost i klasu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Svečanom sjednicom nastavljeno obilježavanje 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru
Autor: 
Budite konzervativni, budite skeptični u onome što stvarno možete ocjenjujući u čemu ste najbolji. Ovo sveučilište ima svoju kvalitetu, svoju diferenciju i svoju posebnost i klasu, poručio je Milanović istaknuvši kako se trebaju boriti protiv najprljavije vrste korupcije, a to je akademska korupcija
Marin GOSPIĆ
Svečanom sjednicom nastavljeno je obilježavanje Dana Sveučilista u Zadru

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanoj sjednici Sveučilišta u Zadru povodom obilježavanja 20. obljetnice rada i proslave Dana Sveučilišta u Zadru.

Lice akademskog grada

- Ovaj grad sve više poprima lice jednog ugodnog, uređenog, njegovanog, akademskog i turističkog grada. Uvijek je bio važan, napredan i poseban, a posebna je i njegova povijest, rekao je Milanović u svom prigodnom govoru koji je uputio zadarskim studentima i profesorima čestitajući pritom Dan Sveučilišta, a posao je i poruku nazivajući Sveučilište pravim malim biserom.
- Vaše sveučilište, kao i vaš grad je pravi mali biser. Budite konzervativni, budite skeptični u onome što stvarno možete ocjenjujući u čemu ste najbolji. Ovo sveučilište ima svoju kvalitetu, svoju diferenciju i svoju posebnost i klasu, poručio je Milanović istaknuvši kako se trebaju boriti protiv najprljavije vrste korupcije, a to je akademska korupcija.
Sveučilište u Zadru osnovano je 4. srpnja 2002., a 25. ožujka 2003. sazvana je prva konstituirajuća sjednica Senata. Tom prilikom su na Sveučilištu, osim predsjednika Milanovića bili i gradonačelnik Branko Dukić, kao i župan Božidar Longin koji je istaknuo važnu suradnju Grada i Županije sa zadarskim Sveučilištem.

Slavlje znanja i mladosti

- Danas slavimo zadarsko znanje i mladost. Mnogi postaju Zadrani baš zbog studiranja i nakon toga ostaju u Zadru. Danas se želim obratiti studentima i pozvati vas da ne stojite po strani. Mnogi od vas imaju potencijala. Vi ste ti koji bi trebali biti nositelji pozitivnih promjena, graditi zelenu politiku, voditi digitalizaciju. Pozivam vas, dođite i maknut ćemo se sami. Ako ne dođete vi, onda će doći oni glasni koji ne znaju raditi ni svoj posao. Stvarno želite da takvi vode naš grad?, upitao je gradonačelnik Dukić pozvavši studente da se aktiviraju, a za to će uvijek imati podršku njega i njegovih kolega.
Župan Longin se, pak, u svom govoru osvrnuo na dugogodišnju suradnju Županije i zadarskog Sveučilišta, a ovu je priliku iskoristio za čestitati profesorima koji su i u izazovnim vremenima održali kontinuitet dobre nastave i uvijek su bili tu za studente.
- Sveučilište je na ponos županije i grada. Naše se Sveučilište postupno razvija, ulažući u prostorne objekte, ali i kadar, kazao je Longin osvrnuvši se na projekte Sveučilišta. Župan je uputio čestitku Sveučilištu, dobitnicima rektorove nagrade te nagrađenim vanjskim suradnicima. Na Svečanoj sjednici prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
- Čestitam vam dan zadarskog Sveučilišta. Ponosni smo na Zadar, kolijevku umjetničkog njegovanja hrvatskog jezika, grad znanosti, inovacija remek djela i svega što ga čini jednom od prijestolnica Jadrana. Sveučilište u Zadru uistinu daje vrhunske kadrove obogaćujući kulturni i obrazovni prostor Hrvatske, rekla je ministrica, a čestitkama se pridružila i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija i predsjednica rektorskog zbora istaknuvši kako zadarsko Sveučilište kontinuirano napreduje i raste.

Nagrade za višegodišnju uspješnu suradnju

Na sjednici je rektorica Dijana Vican uručila priznanja vanjskim suradnicima za uspješnu višegodišnju suradnju sa Sveučilištem u Zadru, a nagrade su primili direktori Mario Pavić uime Tankerske plovidbe te Denis Karlović uime ŠC-a Višnjik.
- Prije 20 godina oživotvorili smo povijesnu istinu o postojanju visokog učilišta na području jugoistočne Europe upravo u Zadru i odlukom Sabora RH postali smo obnovljeno sveučilište – Sveučilište u Zadru. Od tada do danas imamo nove korijene u zdravstvenom području, agronomiji, ekologiji, akvakulturi, geografiji kao interdisciplinarnom području, pomorstvu, teologiji, informatici, rekla je rektorica Vican. Sveučilišnu zajednicu čini 5.500 studenata i 650 zaposlenika, od kojih je 440 u znanstvenom i/ili nastavnom zvanju.
- Za nas je Sveučilište projekt: kritičkog zagovora i kulture tolerancije; projekt istraživačkih putovanja u timovima, koja uključuju studente; projekt rasadništva znanstvenih istina i vjere da se može učiti na malim sveučilištima i od malih sveučilišta. U našem su zagrljaju svi oni koji se pridružuju takvim stremljenjima, zaključila je Vican, zahvaljujući svima koji su tome doprinijeli. Glazbene točke izveli su Gudački trio Veljak i sopranistica Nela Šarić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno