Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Borba s protivnicima i pritiskom

Autor:

24.04.2009. 22:00
Borba s protivnicima i pritiskom

Foto: Zvonko KUCELIN



Igralo se svaka tri dana, a svaka utakmica je nosila takav psihički pritisak koji je teško objasniti. Nakon svake utakmice ne možeš spavati i vrti vam se film unazad i događaji s utakmice – kaže Mrva


Košarkaši Borik-Puntamike su na zasluženom odmoru nakon ekstremno naporne sezone koja je nakon mnogih uspona i padova ipak završena sretno. Iako je završena porazom od Kvarnera u Jazinama, krajnji plasman na ljestvici Lige za ostanak im je dao mnogo razloga za zadovoljstvo. Drugim mjestom na završetku Lige za ostanak potvrđeno je sudjelovanje u A-1 ligi i sljedeće sezone, a kad se uzme da su cijelu sezonu gravitirali gornjem domu ljestvice, onda se konačni plasman na ukupno šesto mjesto A-1 lige čini opravdanim. Jedna pobjeda im je nedostajala da se plasiraju u Ligu za prvaka, a jedan poraz ih je na kraju dijelio od ispadanja u A-2 ligu. Nikad neizvjesnija i nikad napetija liga se gledala ove sezone, a kapetan Borik-Puntamike Mate Mrva je zadovoljan sezonom iako je sve to moglo biti puno bolje da se ta jedna pobjeda koja je nedostajala cijelo vrijeme ipak našla na kontu Puntamičana.
– Prije početka sezone odradili smo odlične pripreme i pojačali se s par igrača kao Grgurevićem, Šarlijom i Petanijem i bili smo do posljednjeg kola u borbi za Ligu za prvaka. Nismo igrali u tom periodu ni toliko dobro koliko su rezultati pokazivali. Mučili smo se dosta. Teško je biti pametan jer smo imali odlične pripreme, fizički spremni i s odličnom atmosferom u momčadi. Ne znam, možda smo previše trenirali – u polušali će Mrva.
Sustavom toplo-hladno uspijevali ste zadržati dobru poziciju, jer je kompletna liga bila dosta izjednačena i teško se dolazilo do bodova u gostima? Malo je nedostajalo za ulazak među četiri?
– Da nije bilo tog jedinog kiksa u tom dijelu sezone, poraza protiv Cedevite u Jazinama, još uvijek bi nam trajala sezona u Ligi za prvaka. Ali onda bismo igrali, kako se kaže, “od gušta”.
Ali ipak se dogodio gori scenarij, odlazak u Ligu za ostanak, koji i nije baš bio po guštu.
– Istina. Ostali smo u donjem dijelu lige i znali smo da nas čeka jako teških deset utakmica. Uz to igralo se svaka tri dana, a svaka utakmica je nosila takav psihički pritisak koji je teško za objasniti. Nakon svake utakmice ne možeš spavati i vrti vam se film unazad i događaji s utakmice. Pogotovo nakon onog poraza od Alkara u Jazinama koji nas je strahovito šokirao, jer smo se odmah na početku Lige za ostanak doveli u situaciju da smo onu pobjedu više iz prvog dijela već prosuli u drugom kolu. Nakon toga nam se dogodi da ostanemo bez trenera Tihomira Bujana koji je preko noći doslovno otišao u Zadar i tad su nastupili nemirni dani u Borik-Puntamici. Srećom Uprava je dosta brzo reagirala i angažiranjem Plantaka uspjelo se pomaknuti s mrtve točke – kazat će Mrva.
Osjetio se pomak u kratko vrijeme koliko je Plantak s vama. Uspjela šok terapija ili?
– Njegovim dolaskom uspjeli smo se dignuti iz tog psihičkog ponora. Plantak je u malo vremena napravio odličan posao, a tu se radi o iskusnom treneru koji je, iako je imao malo vremena, uspio izvući iz nas ono što nas je uvijek krasilo, a to je i agresivnost i borbenost. To je dalo velikog ploda već na toj nesretnoj utakmici u Dubravi, odmah nakon minimalnog poraza od Sinjana. Odigrali smo fantastično u obrani, ali smo na kraju opet ostali kratki za pola koša, oštećeni nesviranjem prekršaja u posljednjoj sekundi. Tad smo opet klonuli psihički, nisam cijelu noć spavao nakon te utakmice. No, Plantak nas je uspio ponovno podići i protiv Zaboka u Jazinama smo pružili dobru partiju. Nadali smo se da ćemo uspjeti pobijediti u gostima i uspjeli smo u Sinju što nam je na kraju uz pobjedu nad Dubravom bilo dovoljno. Nije bilo lako ni igračima ni treneru proživljavati te dane koji su praktički bili borba za goli život – pojašnjava Mrva.
Ipak ta posljednja utakmica s Kvarnerom bila je za čupati kosu. Srećom, na kraju vam nije bila potrebna pobjeda.
– Pred tu utakmicu bili smo pod velikim pritiskom. Znali smo da neće biti nimalo lako. Riječani su stvarno puno bolja momčad nego što se na kraju ispostavilo. Veliki individualci poput Mancea, Grbešića ili odličnog skakača Spahije. U stanju su svakoj obrani zabijati u serijama. Unatoč grču, pogotovo u drugom poluvremenu, uspjeli smo se vratiti iz minusa od 11 koševa i doći u priliku izjednačiti, ali onaj zicer Devića je izašao izvan obruča i ispalo je da smo izgubili. Na sreću za nas, nismo išli u kvalifikacije i to je bilo dovoljno.
Već treba misliti i na sljedeću sezonu.
– Polako, treba se nekih petnaestak dana odmoriti i fizički i psihički. Naporna je bila sezona. Pripreme će za sljedeću sezonu brzo postati aktualne tako da će se tek onda nazirati obrisi nove momčadi i novih ciljeva. Sigurno je već da će jedan od tih ciljeva biti zadržavanje prvoligaškog statusa. Za sve drugo treba pričekati – za kraj će Mrva.


 ŽAO MI JE SINJANA




Na kraju nikad neizvjesnije Lige za ostanak ispao je Alkar iz Sinja. Nakon što su ispali preko medija su ispaljene neke otrovne strelice u smjeru Trogira i Vas.
– Nema smisla ulaziti u neke rasprave u svezi s tom, po mom mišljenju, besmislenom temom. Dobro se vidjelo u dvorani kako je naša utakmica s Kvarnerom tekla i kako je završila. Svi na klupi smo se u trenutku Devićeva nesretnog promašaja hvatali za kosu, misleći da smo upravo mi otišli u kvalifikacije. Nitko od nas igrača i trenera nije znao što se događa na drugim terenima. Za utakmicu u Trogiru nemam ništa za reći jer je nisam gledao. Ali, moram napomenuti da mi je veoma žao što je Alkar ispao jer je stvarno gušt igrati u njihovoj dvorani u kojoj je uvijek dobra atmosfera i, na kraju krajeva, korektna, jer nas je sinjska publika ispratila velikim pljeskom nakon što smo dobili u Sinju u teškoj borbi za opstanak, pohvalit će Mrva.


 TAJNO ORUŽJE


Primijeti se veliki pomak u napadačkom učinku kapetana u Ligi za ostanak. Plantak vas je u mjesec dana promovirao u najboljeg strijelca Borik-Puntamike. Šut za tricu u Ligi za ostanak je na zadivljujućih 45% (24/54), a i šesti ste strijelac lige s prosjekom 13.1 koševa po utakmici.
– Plantak je uvježbavao na treningu akciju koja se završavala mojim uzimanjem šuta za tricu. To je za razliku od prvog dijela sezone, kad sam bio zadužen uglavnom za obavljanjem prljavih poslova, ipak bila promjena na bolje. Uz to sam imao dobar osjećaj za šut, tako da je ispalo sve kako treba. Drago mi je da sam uspio opravdati trenerovo povjerenje pogađanjem većine tih trica – skromno će Mrva.