Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na ultrazvuk dojki čeka se četiri mjeseca

Autor:

24.04.2009. 22:00


Zadovoljni smo u slučajevima kad pacijenti čekaju najviše do dva mjeseca na pregled ili neki operativni zahvat koji nije hitan, što je na razini hrvatskog i europskog prosjeka. Ipak, uvijek dođe do nekih zastoja pa se liste povećaju, ali nakon što se problem riješi, one se opet smanje, rekao je dr. Dario Nakić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar


Unatoč tomu što su se liste čekanja za neke specijalističke preglede u zadarskoj Općoj bolnici smanjile, brojni Zadrani i dalje moraju dugo čekati svoj red na pregled. Tako se, primjerice, za ultrazvuk dojki čeka najduže, i do četiri mjeseca.
No, kako je objasnio dr. Dario Nakić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, u slučaju ultrazvuka dojki situacija je specifična, jer se nakon prvog obavljenog pregleda sljedeća kontrola naručuje za šest mjeseci, tako da ti pacijenti, u biti, na idući ultrazvuk ne čekaju, već im je to redovna kontrola. Na mamografiju se čeka do mjesec dana, ali i tu je problem s listama čekanja riješen jer se, zahvaljujući programu prevencije raka dojki, žene sustavno poziva na preglede.
Nakić je dodao da su, zahvaljujući uvođenju dodatnih smjena na nekoliko radnih mjesta, uspjeli smanjiti liste čekanja. Za smanjenje listi čekanja zaslužni su i liječnici koji više rade u sklopu radnog vremena te prekovremeno i u poslijepodnevnim smjenama.
Ovakav princip rada uveden je na Odjelu za radiologiju, u ambulanti neurologije, kardiologije, vaskularne kirurgije i urologije. Spomenuti prekovremeni rad bolnicu košta oko 150.000 kuna.
 – Zahvaljujući ovakvom povećanom radu, na CT-u se umjesto nekadašnja dva mjeseca, sad čeka mjesec dana, a na magnetsku rezonanciju sada se čeka oko dva mjeseca, dok su prije pacijenti čekali i do tri mjeseca. No, sad se javio novi problem jer su počeli dolaziti pacijenti iz drugih gradova pa se opet stvorila gužva na listama, rekao je Nakić.
On je dodao da je prosječan rok u kojem pacijent dođe na red za neki specijalistički pregled ili operaciju oko mjesec dana, što, prema njegovu mišljenju, nije loše. Tako se na ultrazvuk srca čeka do mjesec dana, na kolonoskopiju dva mjeseca, a na gastroskopiju oko 15-ak dana. Osim na preglede, Nakić je rekao da se ni na operativne zahvate ne čeka duže od mjesec dana, što je, prema njegovim riječima, sasvim prihvatljivo.
 – Zadovoljni smo u slučajevima kad pacijenti čekaju najviše do dva mjeseca na pregled ili neki operativni zahvat koji nije hitan, što je na razini hrvatskog i europskog prosjeka. Ipak, uvijek dođe do nekih zastoja pa se liste povećaju, ali nakon što se problem riješi, one se opet smanje, zaključio je Nakić.