Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Počela sanacija “Kontovog mula”

Autor: Velimir Brkić

24.04.2009. 22:00
Počela sanacija “Kontovog mula”

Foto: Velimir BRKIĆ



Općina Sv. Filip i Jakov radove izvodi prema projektu sanacije koji je izradila ovlaštena tvrtka Orbis d.o.o., na način da će se zasad izvršiti obnova derutnog platoa koji tijekom ljetnih mjeseci služi kao sunčalište


Započeli su dugo očekivani radovi na sanaciji “Kontovog mula”, odnosno lučice u centru Sv. Filipa i Jakova koja služi kao plivalište tijekom ljetne turističke sezone. Općina Sv. Filipa i Jakova radove izvodi prema projektu sanacije koji je izradila ovlaštena tvrtka Orbis d.o.o., na način da će se zasad izvršiti obnova derutnog platoa koji tijekom ljetnih mjeseci služi kao sunčalište.
Rasvjeta
– Postavit će se i davno planirana kabelska priprema za vanjsku rasvjetu te će se vaterpolske utakmice, škola plivanja te druge sportske i plivačko-rekreativne aktivnosti moći održavati i tijekom noćnih sati. Postavljanjem vanjske i reflektorne rasvjete ovaj jedinstveni obalno-morski prostor postat će znatno atraktivniji. Bit će to, moglo bi se reći, nova turistička ponuda Sv. Filipa i Jakova, rekao je predsjednik MO-a Filip Đinđić koji se osim Općini zahvalio i sportskom simbolu ovog kraja, Vaterpolo klubu Gusar, nadaleko poznatom po ženskom vaterpolu, čiji su članovi Upravnog odbora sa svojim savjetima i prijedlozima pružili nesebičnu pomoć pri realizaciji ovog važnog projekta.
Svoju turističku atraktivnost ova svojevrsna cvjetna oaza smještena u samom središtu hrvatskog Jadrana, u najrazvedenijem dijelu jadranskog arhipelaga, gradi i na spoju sportskog i nautičkog turizma, raznovrsnih oblika smještaja i ugostiteljske ponude, ambijenta, prekrasnih plaža i šetnica, izleta u bližu i dalju okolicu, zanimljivih kulturno-umjetničkih i zabavnih događanja te osobito vrijednih kulturno-povijesnih spomenika.
“Guranje” projekata
– Nedavno je Općinsko poglavarstvo i Vijeće usvojilo i treći urbanistički plan uređenja i to za neizgrađeno građevinsko područje pa se moramo pohvaliti da su sva tri UPU-a koje je “gurao” ovaj mjesni odbor, na snazi, istaknuo je Đinđić, dodajući da su uspješno odradili i idejni projekt za uređenje starog djela naselja, odnosno Trga na vr Sela i ulice Kuntrata u kojima se predviđa skidanje asfaltnog sloja i postavljanje kamenog opločenja.
– Osim obnovljene postojeće rasvjete u pojedinim ulicama, u fazi je i postavljanje vanjske rasvjete na Put Žankovca, kaže Đinđić.
Dakako, još uvijek postoji problem mrtvačnice kod Mjesnog groblja Sv. Filip i Jakov. Dosad je općinska uprava došla do toliko potrebne, “udarnički” ishođene projektne dokumentacije, troškovnika te računa za izdvajanje šumskog zemljišta.
– Kako po važećem zakonu mjesni odbori praktično nisu u sustavu općinskog proračuna pa i nemaju financijska sredstva, nama jedino predstoji i dalje lobirati i “gurati” ovaj važan projekt izgradnje mrtvačnice, zaključio je Đinđić.