Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Počeli Dani cvijeća u Filipjakovu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

24.04.2009. 22:00
Počeli Dani cvijeća u Filipjakovu

Foto: Adam VIDAS



“Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” mnogo su više od cvjetnog festivala, odnosno manifestacije, jer su postali prepoznatljiv turistički proizvod Zadarske županije. Na originalan način, šarenilom cvjetnih latica koje su simbol ljubavi i mira, Sv. Filip i Jakov i Zadarska županija pozdravljaju turističku sezonu
“Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” naziv je tradicionalnog festivala cvijeća Zadarske županije koji se ovog vikenda održava u autokampu “Đardin” u Sv. Filipu i Jakovu. Trodnevnu cvjetnu manifestaciju koju devetu godinu za redom organizira Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, pod generalnim pokroviteljstvom Turističke zajednice Zadarske županije i pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije, Općine Sv. Filip i Jakov, Grada Zadra i Udruge “Napredak”, jučer je otvorio zadarski župan Stipe Zrilić koji je tradicionalni festival cvijeća nazvao najljepšim uvodom u nadolazeću turističku sezonu. Uz župana Zrilića, svečanosti otvaranja “Dana cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” u “La Habana baru”, nazočila je Anamarija Sardelić iz Ministarstva turizma, Nevenka Marinović, saborska zastupnica, Josip Miletić, zadarski dožupan, Ivo Dunatov, direktor Turističke zajednice Zadarske županije i Marin Colić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Rekordan broj izlagača
U prigodnom programu sudjelovala je ženska klapa “Karmel” i polaznici Dječjeg vrtića “Cvit” koji su svojim izvedbama “vedrili” olovno i kišno nebo koje se jučer nadvilo nad Sv. Filipom i Jakovom.
Klara Eškinja-Glavan, diketorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov koja je ujedno i idejni začetnik ovog projekta, podsjetila je kako je ova cvjetna manifestacija od skromnog sajma prerasla u trodnevno druženje ljubitelja cvijeća s potencijalnim međunarodnim karakterom.
– Počeli smo prije devet godina sa sajmom cvijeća, a danas imamo trodnevnu cvjetnu manifestaciju koja okuplja rekordan broj izlagača. Stoga, zahvaljujemo svima koji su nas pratili i prepoznali kao kvalitetan turistički proizvod, a osobito smo ponosni na naše mališane čije je sudjelovanje na cvjetnim sajmovima, danas festivalu cvijeća nezaobilazno, govori Klara Eškinja-Glavan dodajući kako ju veseli što su izlagači “Dana cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” prepoznaju po festivalskom, a ne sajamskom ugođaju, zbog kojeg se uvijek vraćaju u Sv. Filip i Jakov.
Dora Sardelić iz Ministarstva turizma, Filipjancima je prenijela pozdrave ministra Damira Bajsa te istaknula kako su je Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov od cvjetne manifestacije napravila turistički proizvod od velikog značaja za Zadarsku županiju.
Turistički proizvod Zadarske županije
– “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” mnogo više su od cvjetnog festivala, odnosno manifestacije, jer su postali prepoznatljiv turistički proizvod Zadarske županije. Na originalan način, šarenilom cvjetnih latica koje su simbol ljubavi i mira, Sv. Filip i Jakov i Zadarska županija pozdravljaju turističku sezonu, čijem se produženju svi nadamo, govori Dora Sardelić dodajući kako je Ministarstvo turizma prepoznalo potencijal cvjetnog festivala u Sv. Filipu i Jakovu, zbog čega mu već dvije godine pruža punu podršku.
Nakon jučerašnjeg otvorenja, Udruga “Poculica” iz Velikog Bukovca održala je etno prezentaciju “Bukovečka baština”. Tom prilikom, predstavljena je izrada poculica, odnosno pokrivala za glavu i suvenira na domaćem platnu.
– Prvi put smo u Sv. Filipu i Jakovu, gdje smo na poziv Klare Eškinje-Glavan koju smo prošle godine upoznali na sajmu cvijeća u Ludbregu. Jako smo zadovoljni cvjetnim festivalom, jedino vrijeme malo kvari divan ugođaj. No, vjerujemo kako će se i ono popraviti, kaže Dragica Ivančić iz Udruge “Poculica”, osnovane prije godinu dana, čiji su proizvodi, poculice i suveniri na domaćem platnu, već osvojili nekoliko prvih nagrada u različitih turističkih akcijama.
Jučerašnje kišno vrijeme, iako nije bilo najpogodnije za razgledavanje sajamskog prostora, izložba orhideja s pregršt egzotičnih, rijeto viđenih sorti koju je priredio “MBM” iz Zagreba, odnosno Lučkog, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Tvrtka “MBM”, koja ima staklenike i u Turnju, u Sv. Filipu i Jakovu izlaže svake godine. Iako su iznimno zadovoljni domaćinima i sajamskim prostorom, djelatnici “MBM” priželjkuju ljepše vrijeme za subotu i nedjelju.
Cvjetni show u nedjeljno jutro
Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva, održane su prigodne cvjetne radionice u kojima su sudjelovale osobe iz javnog života te izložba fotografija i promocija knjige “Mirisi, boje i orisi otoka Šipana”, autorice Aide Cvjetković iz Dubrovnika.
Za subotu poslijepodne, nakon jutarnjeg cvjetnog showa i demonstracija N. N. Jans – Sremec, najavljene su kreativne igraonice i likovne radionice za djecu i odrasle – umjetnost rolanja papirnatih trakica u različite oblike i sadnja katusa. U večernjim satima predviđen je zabavni program uz novoosnovani KUD “Sv. Roko” iz Sv. Filipa i Jakova i tamburaški sastav “Pet tambura” iz Osijeka koji će nastupiti na pozornici na rivi.
Cvjetni show započinje u nedjeljno jutro, koje se nastavlja programom za najmlađe, “Fifi i cvjetno društvo uz animaciju i nagradne igre”, od 10 do 12sati te od 13 do 15.30 sati. Za 15 sati najavljen je polazak 6. cvjetnog korza polaznika dječjih vrtića Zadarske županije predvođenih mažoretkinjama i Fifi pod nazivom “Neka riva u cviću pliva” prema sajamskom prostoru. Za 18 sati najavljena je modna revija pobjednika državnog natjecanja “Dani odjeće” u kategoriji modnih kolekcija u organizaciji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, unikatnog nakita s cvjetnim motivima Sabine Sokač, dizajnerice iz Varaždina i originalnih haljina od cvijeća, pruća i ostalnog materijala iz Radionice za dekoriranje “Kike” iz Dubrovnika. Modnu reviju i ove godine će posjetiti glumica Marijana Mikulić.
Nakon dodjele prigodnih priznanja najboljim izlagačima koja je predviđena za nedjelju u 19 sati, ovogodišnji “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” zatvorit će se uz zabavni program na filipjanskoj rivi. U zabavnom dijelu programa nastupit će Rockatansky band iz Zadra.


 SANDRA, TI TO MOŽEŠ


Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” ove godine po prvi put imaju i humanitarni karakter. Naime, aranžmani koje su osobe iz javnog života izradile u prigodnim radionicama N. N. Jans – Sremec, u nedjelju će biti ponuđeni na humanitarnoj prodajnoj izložbi za rehabilitaciju Sandre Paović, teško nastradale hrvatske stolnotenisačice. Izložba će se održati u sklopu akcije “Sandra ti to možeš”, a počinje u 17 sati.