Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povezanost islama i kršćanstva

Autor: Marijana Roščić

24.04.2009. 22:00
Povezanost islama i kršćanstva

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovdje možemo vidjeti i povezanost islama i kršćanstva, većina islamskih imena su kršćanskog porijekla, sam Muhamed je imao sugestiju prenositi svoju vjeru, a riječ islam znači predanost Bogu, istaknuo je Topić
Unatoč studentskoj blokadi jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta održano predavanje dr. sc. Franje Topića na temu kršćansko-muslimanskog dijaloga u organizaciji Odjela za kroatistiku i slavistiku. U ime organizatora i domaćina gosta predavača pozdravila je i kratko predstavila dr. sc. Vanda Babić.
Topić je u svom izlaganju prikazao islam, njegov početak, razvoj i današnje stanje. Smatra kako je to važno znati, jer kako kaže – nije moguć suživot s muslimanima, a da ne poznajemo njihovu vjeru. Danas muslimana ima preko milijardu, izučavanje islama je postalo važno pa su tako neki stekli znanja doktora islamologije. Topić je tako govorio bez strogo teološkog aspekta o Muhamedu, osnivaču islama, kao siromašnom čovjeku koji je bio u službi putujućih karavana i kojemu je (u njegovoj 40-oj godini) anđeo Gabrijel započeo s objavom Kurana koja je trajala 23 godine.
– Ovdje možemo vidjeti i povezanost islama i kršćanstva, većina islamskih imena su kršćanskog porijekla, sam Muhamed je imao sugestiju prenositi svoju vjeru, a riječ islam znači predanost Bogu. Muhamed je počeo govoriti svojim bližnjima o ukazanjima, ali u Meki je naišao na otpor i bio je prisiljen otići u Medinu 622. godine, gdje je formirao zajednicu i izradio Ustav o odnosima unutar te zajednice. U kršćanstvu se smatra kako je Bog pomagao autorima napisati Bibliju, to je Božja riječ u ljudskoj riječi, dok se u islamu smatra da je Kuran isključivo djelo Boga i nikog više – rekao je Topić.
Bilo je riječi i o stupovima islama (ispovijest vjere, molitva, post, milostinja, hodočašće), ali i o džihadu – svetom ratu, kojeg neki drže kao šesti stup islama. U usporedbi s kršćanstvom, islam ne može biti miroljubiva vjera, iako je neki tako prikazuju. Kršćansko kraljevstvo je u srcu, za njega se ne vode ratovi – rekao je Topić.
Kao i uvijek, nakon predavanja uslijedila su pitanja, ali i komentari prisutnih, koja su zbog duljine izazvala negodovanje prisutnih te je sama rasprava malo brže nego inače bila privedena kraju.
Franjo Topić je profesor na Vrhbosanskoj Katoličkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a na Sveučilištu je gostovao i prije pola godine s temom “Religija i magija”.