Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pripadnici srpske manjine kooptirat će se prema popisu iz 2009.

Autor: Nives Rogoznica

24.04.2009. 22:00
Pripadnici srpske manjine kooptirat će se prema popisu iz 2009.

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ukoliko bi se održali dopunski izbori, posljednji potvrđeni popis birača bi bio popis iz 2009. godine, potvrdila je zamjenica predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva Zadarske županije Jadranka Nižić-Peroš


Dođe li do održavanja dopunskih izbora za predstavnike srpske nacionalne manjine u Županijskoj skupštini, za određivanje broja pripadnika ova manjine u županijskom predstavničkom tijelu bit će potrebno uzeti u obzir podatke iz popisa birača sastavljenog za svibanjske lokalne izbore 2009., a ne za parlamentarne 2007. Ovo proizlazi iz odgovora zamjenice predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva Zadarske županije Jadranke Nižić-Peroš.
Županijska skupština, naime, nije prije svog raspuštanja 15. travnja donijela odluku o unošenju u svoj Statut broja predstavnika srpske nacionalne manjine koja je jedina, s obzirom na udio u stanovništvu, ostvarila pravo na zastupljenost. Vlada je u ožujku svim županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima uputila dopis u kojem podsjeća ova tijela na obvezu provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ustavni zakon, koji je ugrađen u izborni zakon, traži usklađivanje podataka o broju pripadnika nacionalnih manjina iz posljednjeg popisa stanovništva koji je proveden 2001. godine, prema podacima iz posljednjeg potvrđenog popisa birača.
 Dilema “posljednjeg popisa”
U skladu sa zakonskim obvezama, predstavnička tijela bila su, po primitku podataka o broju pripadnika nacionalnih manjina od strane Ureda državne uprave, dužna u statute unijeti odredbu o broju pripadnika zastupljene manjine. Ured državne uprave je utvrdio kako je prema posljednjem popisu birača sastavljenom za potrebe parlamentarnih izbora 2007. bilo 10,94 posto pripadnika srpske nacionalne manjine i slijedom toga ova je manjina ostvarila pravo na četiri vijećnika u Skupštini koja ukupno broji 41 vijećnika.
Većina u Skupštini prihvatila je stav Željka Lončara (HDZ) i predsjednika Stanka Zrilića (HSLS) i obvezu ugrađivanja broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Statut i ostavila u naslijeđe Skupštini koja će se konstituirati nakon lokalnih izbora. Zakonodavac predviđa da u takvom slučaju novi saziv Skupštine, u roku od 60 dana od konstituiranja, provede usklađivanje zadnjeg potvrđenog popisa birača s podacima iz popisa stanovništva. Nakon toga, utvrdit će se je li zakon zadovoljen po pitanju broja pripadnika manjina u Skupštini, to jest jesu li predstavnici srpske manjine u Skupštinu u dovoljnom broju već ušli redovnim putem, odnosno nalaze li se među četrdeset i jednim vijećnikom koji je prisegnuo. Ukoliko se pokaže kako redovnim putem nije izabran zakonski minimum vijećnika nacionalne manjine, potrebno je kooptirati vijećnike s lista koje su prešle prag, a tek ukoliko na ovaj način nije moguće provesti zakon, raspisuju se dopunski izbori za predstavnike nacionalne manjine, u ovom slučaju srpske.
Želeći razriješiti dilemu, upit o tome koji će popisi birača za novu Županijsku skupštinu biti “posljednji potvrđeni popis birača”, odgovor smo zatražili u Županijskom izbornom povjerenstvu. Radi se o tome da je u slučaju “stare” Skupštine posljednji popis nužno bio onaj iz 2007., iz jednostavnog razloga što do trenutka raspuštanja Skupštine, mjesec dana prije izbora, još nije moguće imati popis birača prema kojem se održavaju predstojeći lokalni izbori 2009. No, nakon konstituiranja nove Skupštine, izbori za koju su provedeni prema popisu birača sastavljenom 2009., upravo će ovaj popis biti – posljednji.
– Prije svakih izbora službeni rezultati popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih manjina u jedinici lokalne samouprave, odnosno jedinici područne (regionalne) samouprave, usklađuju se s eventualnim promjenama registriranim u posljednjem potvrđenom popisu birača te jedinice. U konkretnom slučaju, ukoliko bi se održali dopunski izbori, posljednji potvrđeni popis birača bi bio popis iz 2009. godine, potvrdila je zamjenica predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva Zadarske županije Jadranka Nižić – Peroš.
Nacionalnost izjasniti do 3. svibnja
Budući da izborni zakon omogućuje kooptiranje predstavnika manjine, u ovom slučaju srpske, u predstavnička tijela, čime se povećava broj vijećnika, i što može izmijeniti “tijesan” izborni rezultat u korist one stranke ili koalicije koja na svojoj listi, u neprolaznom dijelu, ima predstavnike manjine, treba očekivati kako će se stranke i koalicijske liste potruditi da dopunjavanje bude u njihovu korist.
Od Županijskog izbornog povjerenstva smo, stoga, zatražili pojašnjenje po pitanju rokova izjašnjavanja nacionalnosti prilikom kandidature. Budući da građani nisu obvezni u popisu birača navesti nacionalnost te ona slijedom toga ne mora biti navedena ni u birački popis, zanimalo nas je do kada građanin srpske nacionalnosti koji se u popisu stanovništva 2001. te kasnijim biračkim popisima, zaključno s onim 2007., nije izjasnio kao pripadnik ove manjine, ima vremena promijeniti izjavu o nacionalnosti i izjasniti se kao pripadnik manjine, a nakon što se kandidirao na nekoj od lista na redovnim izborima, odnosno vrijedi li njegova promjena izjašnjavanja nacionalnosti iz biračkog popisa 2009., s obzirom da su u drugim pitanjima usklađivani popis stanovništva iz 2001. s popisom birača iz 2007.?
– Odredbom članka 13. Zakona o popisu birača je propisano da svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u popis birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak tijekom cijele godine, a u vrijeme raspisanih izbora najkasnije 14 dana prije dana određenog za održavanje izbora. Usmeni ili pisani zahtjev za upis, dopunu ili ispravak popisa birača podnosi se nadležnom tijelu koje vodi popis birača. Ako je zahtjev podnesen usmeno, nadležno tijelo sastavit će o tome službenu bilješku. Ako nadležno tijelo koje vodi popis birača utvrdi da je zahtjev osnovan, izvršit će upis, dopunu ili ispravak popisa birača.
Slijedom navedenog, svaki građanin koji se u popisu stanovništva 2001. nije izjasnio kao pripadnik srpske nacionalne manjine te u posljednjem zaključenom popisu birača iz 2007. nije upisan kao pripadnik srpske nacionalne manjine, može sukladno citiranoj odredbi izvršiti ispravak upisa u popisu birača te se kandidirati na izborima kao pripadnik manjine i samim tim ukoliko bude izabran zauzeti mjesto u predstavničko tijelu kao pripadnik manjine, pojasnila je zamjenica predsjednika Županijskog  izbornog povjerenstva Zadarske županije Jadranka Nižić-Peroš.