Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prva edukacija za sirare i mljekare

Autor: Ivana Burica

24.04.2009. 22:00
Prva edukacija za sirare i mljekare


Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju niti jedan prerađivač bez uredne registracije neće biti u mogućnosti baviti se preradom i proizvodnjom mlijeka i sira. Potrebni preduvjeti za registraciju su osiguranje odgovarajućih materijalnih uvjeta (uređen prostor, odgovarajuća oprema i, u slučaju prodaje van obiteljskog gospodarstva, odgovarajuće vozilo) te stjecanje odgovarajućeg zvanja – mljekar/sirar


“Edukacija za proizvođače sira na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zaleđu Zadarske županije” projekt je koji zajednički provode Zadarska županija i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj). Riječ je edukacijskom ciklusu kroz koji će članovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava biti stručno osposobljeni za zvanje sirar-mljekar. Po završenoj edukacijski stečeno će se zvanje upisivati u radnu knjižicu što je važan preduvjet za daljnju registraciju prerađivačkih objekata i izlazak na tržište sireva proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Znanje u radnoj knjižici
Sporazum o suradnji između UNDP-a i Zadarske županije prihvaćen je na zadnjoj sjednici Županijskog poglavarstva, na kojoj je napomenuto da u županiji nedostaje onih koji se proizvodnjom sira ozbiljno bave. U Zadarskoj županiji tako trenutačno ima samo 15 ozbiljnih sirara, dakle onih koji sudjeluju na natjecanjima i dobivaju nagrade, a samo pet proizvođača sira ima siranu, što znači da su registrirani kao prerađivački kapacitet. Od tih pet četiri su na otoku Pagu – Paška sirana i MCOM d.o.o. Sirana Sabalić u gradu Pagu te Sirena – Mala sirana i Sirana MIH u Kolanu. Peta je na Dugom otoku – POG Žampera u Žmanu.
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju niti jedan prerađivač bez uredne registracije neće biti u mogućnosti baviti se preradom i proizvodnjom mlijeka i sira. Potrebni preduvjeti za registraciju su osiguranje odgovarajućih materijalnih uvjeta (uređen prostor, odgovarajuća oprema i, u slučaju prodaje van obiteljskog gospodarstva, odgovarajuće vozilo) te stjecanje odgovarajućeg zvanja – mljekar/sirar. Nositelji i članovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nisu na području Zadarske županije mogli steći ovo zvanje u redovnom obrazovanju jer na području Županije nema strukovne škole, koja bi ih školovala za zvanje sirar-mljekar.
Upravo stoga Zadarska je županija ušla u spomenuti projekt s UNDP-om, kojim će biti stvoreni temeljni preduvjeti za registriranje mini sirana na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima što izravno doprinosi tehnološkom razvoju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s regionalnim obilježjima.
Edukacija u Benkovcu i Gračacu
Projekt je također u skladu s prioritetnim mjerama ROP-a Zadarske županije.
Budući da UNDP u prvom redu potpomaže razvoj područja od posebne državne skrbi, projektom će biti osigurana edukacija za proizvođača mlijeka i sira na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja općina Gračac, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Polača, Poličnik, Posedarje i Stankovci te gradova Benkovac i Obrovac.
Odabir kandidata temeljit će se na činjenici da su uključeni u članstvo Udruge malih sirara Zadarske županije “Maja”, da već proizvode prerađevine od milijeka na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te da su podnosili zahtjeve za financijske potpore države (tzv. Mjera VI) ili da na drugi način mogu dokazati ozbiljnost svoje namjere da registriraju svoj prerađivački objekt u sljedećih godinu dana.
Ukupna vrijednost projekta “Edukacija za proizvođače sira na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zaleđu Zadarske županije” procijenjena je na 81.000 kuna. Od tog će iznosa gotovo 50 posto, točnije 40.000 kuna, osigurati UNDP, Zadarska županija sudjeluje s 21.000 kuna, a preostalih 20.000 kuna zajednički će financirati sami polaznici edukacije.
Edukacija će biti organizirana tijekom kasnog proljeća u Benkovcu i /ili Gračacu, a raspored će biti prilagođen mogućnostima pohađanja s obzirom na skučeno slobodno vrijeme poljoprivrednika.
– Poljoprivredna savjetodavna služba pomaže nam pronaći ljude koji bi bili zainteresirani ući u edukaciju. Na tomu radi gospođa Ana Grgas u Benkovcu. Kad bude poznat broj polaznika znat će se hoće li predavanja biti organizirana u dva mjesta ili u jednom te u kojem. Nakon toga se ide u potpisivanje ugovora između Zadarske županije i UNDP-a te će edukacija, kako je i planirano, započeti negdje do kraja proljeća, informirao nas je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Katuša.
Eukacija za sirare i mljekare, doznajemo, trajat će oko mjesec dana.