Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Znamka Gligora

Autor:

24.04.2009. 22:00


Uz tri paške mljekare, predstavnika izvornosti paško-velebitskog podneblja, posebno se ponosim tvrtkom Sirena, znamke Gligora. Šest najvećih svjetskih priznanja. Biser u niski hrvatskih poljodjelskih dragulja.
Godišnje proizvodnje od 120 tona mliječnih proizvoda čiju dodanu vrijednost treba množiti s koeficijentom deset.
Gligora, paška kolanska obitelj veže više od stotinu kooperanata. Nastavak paške tradicije, znamka povjerenja. Nataloženo iskustvo obiteljskih ovčara i sirara.
Ivan, otac obitelji, uz ekonomisticu kćer Marinu i sina Šimu, dipl. ing. agronomije, veliku pomoć ostvaruje od svoje žene Marije.
Posjeduje temeljno stado od stotinjak paških pramenki, čije kakvonosne vrijednosti širi na sve svoje kooperante. Stado u kome poimence tepa svakoj ovci. Zna kada se mrka, kada zasuši, kada je treba pripustiti i kako se koti. Koliko joj je gusto i čisto mlijeko, kada otući brava, prepeljati stado u goru, gdje vezati ovce i kako je očistiti od metilja.
Veliki broj nagrada, od zlatne medalje za kakvoću god. 2000 u Varaždinu, pa do god. 2008. u Bruxellesu za najokusniji sir, potvrda je visoke kakvoće, prije svega paškog sira od mlijeka paške ovce, zatim posebne znamke Žigljen i Figurica dobivene mješavinom ovčjeg i kravljeg mlijeka.
Kolan okusni sir od kravljeg mlijeka na tipičnoj ovčjoj paši, uz dodatak ličkog sijena.
Kozlar, kozji sir proizveden od mlijeka hrvatske šarene koze sa škrte velebitske i paške paše. Nešto po okusnosti još nedoživljeno. Toliko je tražen da ga potrošači razgrabe još u proizvodnom pogonu.
I odabrah nešto za svoju dušu iz Gligorine „ljekarnice” za zdravi i dijetni nemasni obrok, za dug život valja kušati sirutkin sir – skutu, punu antioksidansa u skladištu ljekovitih bjelančevina.
Vaš Bage