Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čisto saljsko podmorje – riznica biološke raznolikosti

24.04.2012. 22:00
Čisto saljsko podmorje – riznica biološke raznolikosti


Toj čudesnoj simbiozi života koja se skladno nadopunjava ispod i iznad morske površine izvrsna je ilustracija izložba fotografija s motivima podmorja koje potpisuju članovi RK Sv. Roko


Dan planete Zemlje raznolikim događanjima i ekološkim akcijama obilježen je i u Salima. U cjelojutarnje događanje i korisno druženje, što je ove godine ušlo i u program Županijskih dana, uključili su se različiti uzrasti, od onih najmlađih vrtićke dobi do zrelijih praktičara i teoretičara biološke znanosti.
Ekološki osvještena Tovareća muzika
Poprište tih aktivnosti rasprostrlo se u širokom luku od saljskog porta do zelenih površina i poljana na ovom dijelu otoka. Živost koja se učas stvorila na tom “zapasanom” području bila je posljedica ekoloških performansa, dječjih radionica, likovnih i foto izložbi, stručnih izlaganja, akcije čišćenja podmorja saljske uvale, sadnje novih stabala, uređenja drvoreda i ostalih akcija za zaštitu okoliša. U taj scenarij manifestacije posvećene našem planetu koji vanserijskim osobitostima obiluje na svojim otočnim dijelovima, bile su involvirane razne udruge, klubovi i ustanove, RK Sv. Roko iz Bibinja, SRD Kornat Sali, saljska Tovareća mužika, PP Telašćica, općinsko KD “Dugi otok i Zverinac”.
Djeca iz vrtića Orkulice i OŠ Petar Lorini dojmljivom izložbom predstavila su svoje likovne uratke nastale na ekološkoj radionici kojima starijim suotočanima daju korisne sugestije alternative oblikovanja plastične ambalaže koja postaje objekt njihove mašte umjesto da onečišćuje prirodni okoliš. Posebno dobra ideja okrenuta u tom smjeru izražena je u izloženom kolažu od plastičnih čepova složenih u grozd što djeluje daleko simpatičnije nego da su razasuti po otočnim proplancima i uvalama.
Pet poruka koje su se mogle pročitati na dječjim radovima svjedočilo je o njihovoj ekološkoj usmjerenosti: “Čuvajmo ptice”, “Zatvori vodu”, “Vozimo bicikle”, “Čuvajmo cvijeće”, “Koristimo platnene vrećice”.
I članovi Tovareće mužike pokazali su se ekološki osvješteni za ovu priliku, sadnjom novih stabala i uređenjem postojećih drvoreda. Posadivši sadnice maslina na raznim mjesnim lokalitetima i obrezavši krošnje črnika oko crkve Sv. Roka dali su poticaj snažnijoj skrbi za okoliš i uljepšanje mjesta življenja.
Udarni dio ove ekološke ativnosti u povodu Dana planeta Zemlje bilo je čišćenje podmorja unutarnjeg dijela saljske lučice koje je provelo otočno SRD Kornat uz koordinaciju ronilaca RK Sv. Roko iz Bibinja i logističku podršku općinskog Komunalnog poduzeća. Očišćena je i površina lučkog mula.
Inventarizacija morskih vrsta
A u općinskoj multimedijalnoj dvorani odvijao se edukativni dio ove manifestacije. Donat Petricioli, biolog znanstvenim usmjerenjem baziran na biologiji mora, izlaganjem “Morem preplavljene spilje Dugog otoka” nastojao je ukazati na endemske vrste i staništa na ovom području, a biologinja Tatjana Bakran-Petricioli prikazala je “Priručnik za inventarizaciju morskih vrsta” kojemu je svrha terminologiju biološke struke učiniti lako shvatljivom i prilagodljivom percepciji šire javnosti u cilju daljnje popularizacije znanosti.
Iz tih predavanja imali smo priliku upoznati se i s oblicima života u polutamnim kraškim udubinama ispunjenim morem i na ljušturastom sedimentu pogodnom obitavanju koraligene biocenoze. Najkarakterističniji stanovnik spilje Telašćice jest tzv. mesojedna spužva, manji organizam veličine dva centimetra s dugim kracima kojima hvata hranu. Zasjenjena mjesta tih dugootočnih litica ispod površine mora pogodno su tlo za kolonije zelenih, smeđih i crvenih algi koje čine temelj obitavanju morskih organizama na ovom terenu: gorgonija, moruzgvi, ježinaca te rjeđih vrsti koraligenih žarnjaka. Toj čudesnoj simbiozi života koja se skladno nadopunjava ispod i iznad morske površine izvrsna ilustracija je izložba fotografija koja je oplemenila zidove dvorane motivima podmorja Telašćice koje potpisuju članovi RK Sv. Roko: Ante Uglešić, Paolo Iglić, Dinko Matešić, Đani Iglić, Ive Šarić, Sebastijan Govorčin.
Za sve sudionike je po uspješnom okončanju ove ekomanifestacije iz Parka prirode Telašćica pristigla slasna okrepa spravljena od plodova krša i mora, a prednjačila je šparoga kao sezonski hit.