Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gimnazija Jurja Barakovića prva na smotri Art dizajn

24.04.2012. 22:00
Gimnazija Jurja Barakovića prva na smotri Art dizajn


Gimnazija Jurja Barakovića dobitnik je ovogodišnje prve nagrade 11. županijske smotre Art dizajn 2012. za rad “Zlatne naočale”


Gimnazija Jurja Barakovića dobitnik je ovogodišnje prve nagrade 11. županijske smotre Art dizajn 2012. čije je svečano otvorenje uz bogat učenički program održano jučer u Muzeju grada Zadra. Rad “Zlatne naočale” kao pomagalo za otkrivanje zlatnog reza u prirodi i umjetnosti izradili su učenici 1.c razreda pod mentorstvom prof. Natali Miletić, a zlatni rez ujedno je bio i tema ovogodišnje smotre, inače punim nazivom “Zlatnim rezom po Europi”. Druga nagrada pripala je učenicima Strukovne škole Vice Vlatkovića s radom “Europske zlatne mjere čovjeka” napravljenog u kombiniranoj tehnici. Treća nagrada pripala je Ivoni Lepur, učenici drugog razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića za “Idejno rješenje Mona Lise”. Na ovogodišnjoj županijskoj smotri prikazani su i radovi učenika iz drugih zadarskih škola, gimnazijama Franje Petrića i Vladimira Nazora, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Tehničke škole, Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, kao i škole organizatora – Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
Županijska smotra Art dizajn prije jedanaest godina je pokrenuta na inicijativu Zadarske županije, a nakon dvije godine njeno organiziranje je preuzela Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Kako je svaka smotra određena nekom zadanom temom tako je i ove godine ona odabrana u obliku zlatnog reza.
– Namjera nam je potaknuti učenike naše škole, ali i svih srednjih škola Zadarske županije, da promišljaju o zlatnom rezu kao o jednoj poveznici kulturno-umjetničke baštine Europe kroz povijest, pojasnila je na otvorenju ravnateljica škole organizatora Marjana Bakmaz.
Mnogobrojnim okupljenima obratila se i ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, ističući značaj umjetničkog izražavanja za daljnji život učenika.
– Cilj ove smotre je djecu motivirati na kreativno i likovno izražavanje, stječući samopouzdanje koje će narednih godina koristiti u ostvarenje njihovih životnih ambicija. Takvo pozitivno iskustvo tijekom školovanja je najbolji put stvaranja cjeloživotne navike posjećivanja muzeja i kulturnih institucija koje svakako pridonose duhovnom razvoju svakog pojedinca, zaključila je Peroš.
Čast otvorenja izložbe pripala je Aniti Mijić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.