Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jedan od naših najboljih književnih časopisa

24.04.2012. 22:00
Jedan od naših najboljih književnih časopisa


U Zadru je, dakle, izlazio jedan od naših najboljih književnih časopisa toga vremena koji je vodio računa i o europskim kriterijima – dr. sc. Josip Lisac


U organizaciji zadarskog ogranka Matice hrvatske i Sveučilišta u zadru jučer je na Sveučilištu svečano predstavljena nova knjiga prof. dr. sc. Mladena Dorkina, umirovljenog profesora Odjela za kroatistiku i slavistiku “Časopis Iskra (1884 – 1887; 1891 – 1894)”. Knjigu su pored autora predstavljali prof. dr. sc. Josip Lisac, poznati hrvatski jezikoslovac i zadarski sveučilišni profesor, te Božidar Šimunić, predsjednik zadarskog ogranka Matice hrvatske.
– Zadovoljan sam što je u nakladi Matice hrvatske ogranka Zadar objavljena monografija “Časopis Iskra (1884 – 1887; 1891 – 1894)”. Riječ je o doktorskoj disertaciji našeg profesora Dorkina koja je napisana i objavljena sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Profesor Dorkin dvadesetak je godina predavao metodiku hrvatskog jezika na našem odjelu, a svojim je radom zadužio brojne studente kao i ustanovu na kojoj je radio. Njemu je posvećen i novi, sedmi broj znanstvenog časopisa “Croatica et Slavica Iadertina”. Važno je istaknuti kako je profesor Dorkin odrastao uz našeg najboljeg povjesničara književnosti Ivu Frangeša, a mislim kako nije dobro što on nije sudjelovao u radu nedavno održanog znanstvenog skupa o Frangešu jer bi zacijelo imao puno toga kazati. Frangešev utjecaj na Dorkina vidi se i u ovoj monografiji. U godinama kada je časopis “Iskra” izlazio hrvatska jezična problematika bila je još neriješena. Urednik i pokretač časopisa bio je Nikola Šimić koji je cjenio rad Vuka Karadžića i Andrije Kačića Miošića koji je bio ideal cijelog časopisa. Šimić je zagovarao pisanje štokavskim narječjem, te se zanosio pučkim govorom. Nije imao razumijevanja za jezik zagrebačke filološke škole koja se nije dobro prilagođavala novonastalim okolnostima. U Zadru je, dakle, izlazio jedan od naših najboljih književnih časopisa toga vremena koji je vodio računa i o europskim kriterijima. U to vrijeme prvu su veliku jezičnu pobjedu odnijeli hrvatski vukovci, a Šimić je prihvatio pravopis Ivana Broza, doista najbolje pravopisno rješenje za hrvatski standardni jezik, kazao je osvrnuvši se prije svega na jezikoslovnu problematiku koju obrađuje ova knjiga profesor Lisac.
Božidar Šimunić je govoreći o knjizi “Časopis Iskra”” kazao kako je profesor Dorkin u njoj obradio časopis koji je izlazio u Zadru, gradu koji je hrvatskoj kulturi dao mnoge nemjerljive plodove duha:
– Jedan od takvih plodova duha koje je hrvatskoj kulturnoj povijesti dao Zadar i ovaj je časopis. Rijetki se naši časopisi mogu podičiti ovakvom monografijom. Časopis Iskra to je, između ostalog, zaslužio i svojom programskom orijentacijom, naglasio je Šimunić.