Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mamić presudio: Markoviću, odlazi!

24.04.2012. 22:00
Mamić presudio: Markoviću, odlazi!


Jasno mi je da u javnosti postoji velika sinergija koja zahtijeva odlazak Markovića i Srebrića. Možemo razgovarati o tome je li to zasluženo ili nezasluženo, ali činjenica je da oni više nemaju kredibilitet – tvrdi Mamić


S središnje pozicije u Dinamovoj press dvorani, Zdravko Mamić je ovog utorka počastio javnost besjedom o bliskoj budućnosti hrvatskog nogometa. Za razliku od njegovih prijašnjih “Urbi et Orbi” press konferencija, ovoga puta raspon tema nije bio pretjerano širok, a izostale su i pretjerane metafore, poput onih koje obuhvaćaju spominjanje “Sotone pred vratima” i “topot kopita zla”.
Prema njegovim riječima, press konferencija je sazvana zato što “Zdravko Mamić ne želi biti dežurni Pedro”. Sadržaj je, pak, otkrio da pravi povod predstavljaju sve glasnija šaputanja o promjenama u Hrvatskom nogometnom savezu. Naime, domaći mediji već neko vrijeme tvrde da Mamić u zadnje vrijeme intenzivno traži nasljednike za predsjednika HNS-a Vlatka Markovića i izbornika Slavena Bilića.
– Svi znate da je Bilić nedavno imao operaciju kuka. Kada sam ga posjetio na oporavku, pitao sam ga o mogućnosti da potpiše novi ugovor. Slaven Bilić nedvosmisleno mi je odgovorio da ne postoje nikakve šanse za njegov ostanak nakon Eura. Iskreno sam prenio njegove riječi članovima Izvršnog odbora HNS-a i medijima, a onda su počele špekulacije da unosim nemir u reprezentaciju uoči Eura. I Bilić je promijenio ploču, sada tvrdi da su obje opcije otvorene. Sada svako gradi svoju poziciju, a Zdravko Mamić je dežurni krivac. Ja vam tvrdim da Slaven Bilić sigurno ne želi ostati izbornik nakon Eura – rekao je Mamić u startu.
Situacija s Markovićem je osjetno drugačija.
Skrb o nogometu
– Nije istina da mu okrećem leđa. Međutim, na razini IO-a i Skupštine HNS-a davno smo se dogovorili da će Vlatko biti predsjednik HNS-a do kraja Eura. Niti jedne sekunde nitko to nije dovodio u pitanje. Znači, jasno je da mi početkom srpnja ostajemo bez predsjednika i izbornika. Podsjećam da krajem istog mjeseca počinje nova sezona, a mi si me smijemo dozvoliti krizu rukovođenja u HNS-u. Vlatko je zaslužio častan odlazak nakog četrnaest godina u HNS-u, ali on odbija takav scenarij iz meni neobjašnjivih razloga. Mi moramo pripremiti nove ljude za te dvije dužnosti. Kao odgovoran čovjek, zalažem se za to da ovo razdoblje iskoristimo na kvalitetan način i izbjegnemo krizni val – dodao je Dinamov izvršni predsjednik.
Ta procedura bi trebala, kako tvrdi Mamić, krenuti odmah.
– Moja dužnost je skrb o našem nogometu. Nama je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu imperativ, i zato moramo odrediti nove ljude koji će od 15. srpnja preuzeti HNS i A reprezentaciju. Nedavno mi je Duško Grabovac rekao da želi biti predsjednik. Zašto ne?! Uostalom, zašto ne i Igor Štimac?! Znate li za koga sam ja? Za Davora Šukera! Međutim, namjerno ću se distancirati od svega. Mene ne zanima tko će biti novi izbornik i predsjednik, niti ću u njihovom izboru sudjelovati. Želim da se kroz medije prestane provlačiti priča o tome da sam ja nekakav gazda hrvatskog nogometa. Ja ne mogu biti kriv za sve što nam se događa – objašnjavao je Mamić.
Svima se popeli…
Krivci su, naravno, odmah identificirani.
– Sto puta sam rekao da sam spreman izgovoriti ode o radu Vlatka Markovića i velikog, neuništivog, najboljeg sportskog radnika Zorislava Srebrića. Međutim, ja nisam ni gluh, ni slijep. Jasno mi je da u javnosti postoji velika sinergija koja zahtjeva odlazak ovog vodstva HNS-a. Možemo razgovarati o tome je li to zasluženo ili nezasluženo, ali činjenica je da oni više nemaju kredibilitet. Svima smo se popeli na onu stvar! Svi želimo vratiti povjerenje javnosti u hrvatski nogomet, a to možemo napraviti samo s novim ljudima – istaknuo je prvi maksimirski operativac.
Uz napomenu da kod zadnjih izbora za predsjednika HNS-a nije bio protiv Igora Štimca nego za Vlatka Markovića, Mamić je upozorio predstavnike medija da ga ne spominju u kontekstu spletki i zakulisnih radnji.
– Uopće nisam promijenio ploču. Sada se samo zalažem za civiliziranu primopredaju dužnosti. Osjećam se jako žalosno, jer na ovaj način svi skupa zagađujemo hrvatski nogometni prostor. Prvi sam za to da se Vlatku Markoviću dodijeli titula počasnog predsjednika HNS-a. Međutim, on odbija otići na način koji želi 99 posto članova IO-a i skupštinara! Moramo što prije sazvati Izvanrednu sjednicu Skupštine i izabrati nove ljude. Ako ta sjednica završi kao ona Izborna u prosincu 2010. godine, onda svi skupa možemo proglasiti stečaj hrvatskog nogometa – zaključio je Mamić.


Sporna procedura




Zbog Markovićevog “neposluha” Mamić je počeo zaobilaziti sjednice IO-a HNS-a.
– To ću raditi dok ne dođe do promjene. Postoje mehanizni za sazivanje Izvanredne izborne skupštine, ali procedura je puno brža kada to napravi predsjednik – tumačio je Mamić.
Do tog problema ne bi ni došlo da sredinom prosinca prošle godine Skupština nije jednoglasno usvojila izmjene i dopune Statuta HNS-a, čime je, zapravo, Rusanova zalivena armiranim betonom. Do tada je Izvanredna skupština morala biti sazvana na zahtjev jedne trećine skupštinara, dok sada to mora tražiti najmanje pola članova HNS-a. Samim time, jasno je zašto je “procedura puno brža kada to napravi predsjednik”. Konkretno, utvrđivanje Rusanove Mamiću se sada obija o glavu.


Mamić: Jovanovića neću tužiti


U završnici press konferencije na red je došao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je u nekoliko navrata istaknuo da u hrvatskom nogometu ne smije biti mjesta za ljude Mamićevog kalibra.
– Kao što je poznato, šutio sam četiri mjeseca i dao mu priliku da radi ono što smatra najboljim. Uopće se nisam brinuo zbog njegovih izjava. Štoviše, u prvoj sekundi sam istaknuo da je on i moj ministar. U subotu sam mu na Kantridi rekao da mu sve opraštam i da se ne ljutim zbog njegovih izjava. Moji prijatelji znaju da sigurno neću podizati sudsku tužbu protiv njega. Ministru stojim na raspolaganju, kad god želi može razgovarati sa mnom. Također mu želim da u svom radu koristi baš sve pravne mehanizme kojima raspolaže – istaknuo je Mamić pomirljivo.