Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na crno plaćena kampanja Kosor i džeparac Milinoviću

24.04.2012. 22:00
Na crno plaćena kampanja Kosor i džeparac Milinoviću


Jarnjak i Vukelić davali su upute i sudjelovali u ilegalnom plaćanju. Za Kosoričinu predsjedničku kampanju ilegalno je uplaćeno 9,7 milijuna kuna, Milinović je godinu i pol na crno primao po deset tisuća, Jandroković je crnim novcem uredio HDZ u Bjelovaru, a Bačić uništio bilježnicu s isplatama…


Za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor potrošeno je oko 9,7 milijuna kuna nelegalnog novca. Branko Vukelić i Ivan Jarnjak znali su sve, pa i sudjelovali u plaćanju na crno. Darko Milinović je godinu i pol na crno primao deset tisuća kuna. Gordan Jandroković crnim je novcem obnovio ured HDZ-a u Bjelovaru, a Jadranka Kosor bila je na sastanku u stranci na kojemu je Ivanu Mišetiću iz Croatia airlinesa gotovinom plaćena njezina zrakoplovna karta za Francusku. To su detalji iskaza bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević USKOK-u, koje je jučer u sudnici pročitala predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić.
Iskaz pokajnice
Iskaz Pavošević, još više od Barišićeva, tereti visoke dužnosnike HDZ-a da su znali za ilegalno financiranje HDZ-a, što zasigurno neće biti dobro dočekano u obrani HDZ-a. Kao i Barišić, bivša blagajnica je na prvome saslušanju u USKOK-u nakon uhićenja, 14. srpnja 2011, bila “šokirana time što je iz građanina svjedoka došla na mjesto optuženika”. Tada je rekla da se ne osjeća krivom.
No na sudu su jučer čitani njezini iskazi pokajnika. Nije krila da je sve činila s nelagodom, sramotom i sviješću da čini nedopustive stvari. Za blagajnicu HDZ-a došla je 2002, s posla u Fini. Jedan od prvih poslova bio joj je preuzeti oko milijun kuna u devizama, koje joj je donio osobno Ivo Sanader, i rekao da je novac prikupljen u inozemstvu, te da će biti potrošen “na crno”, za predizbornu kampanju 2003, i neka ga ne evidentira. “To mi je bilo neugodno, jer sam na posao u HDZ došla iz Fine, gdje je poslovanje uređeno. Ali ipak sam poslušala predsjednika stranke”, rekla je Pavošević.
Do 2006. mnogo je radila s Brankom Vukelićem, tadašnjim glavnim tajnikom HDZ-a, i glasnogovornikom stranke Ratkom Mačekom. Maček joj je prenio Sanaderov nalog da ne evidentira novac koji joj donese. Tako je i činila, primajući i isplaćujući crni novac, uništavajući većinu evidencija o primicima i isplatama. U iskazu je sažela da je za predizbornu kampanju 2003. preko računa potrošeno 12 do 13 milijuna kuna, ali otprilike isto toliko na crno. “No riječ je samo o središnjici stranke, jer je svaka podružnica imala svoj račun”, naglasila je Pavošević.
Plaćen put u Francusku
Prema iskazu Pavošević, za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. potrošeno je 9,7 milijuna kuna nelegalnog novca. Poslije te kampanje, početkom 2006, Maček i Mladen Barišić započeli su natjecanje oko toga čija će tvrtka – Mačekov Massol ili Barišićeva Fimi media – dobiti prednost u poslovanju s HDZ-om. “Ivan Jarnjak mi je rekao da se za sve obratim Barišiću, i tada sam shvatila da je pobijedio Barišić”, svjedočila je Pavošević, naglašavajući da je “sa svim bio upoznat Jarnjak, ali da je sigurno sve dogovoreno sa Sanaderom”. Barišić, pak, na sastancima s donatorima volio je isticati da govori u osobno Sanaderovo ime. “Kada razgovarate sa mnom, kao da razgovarate s predsjednikom Sanaderom”, običavao se hvastati. Novac je na crno isplaćivan Bianci Matković i cijelome nizu nižih činovnika stranke, ali i vlade, a kome to treba činiti, govorio joj je Ivan Jarnjak. Od veljače 2008. do Sanaderove ostavke u srpnju 2009, deset tisuća mjesečno primao je Darko Milinović. Ne bi dolazio redovito, nego bi nazvao i pitao: “Branka, imate li ono za mene?”, pa došao i podigao svotu za više mjeseci odjednom. U tom je razdoblju, prema znanju Pavošević, Barišić u stranku donosio 60, 70 tisuća kuna mjesečno. Pavošević je bila i na sastanku 13. listopada 2007. u HDZ-u, na kojemu je, u nazočnosti Jadranke Kosor i Ive Sanadera, direktoru Croatia airlinesa Ivanu Mišetiću isplaćena gotovina za zrakoplovnu kartu Jadranki Kosor za njezin put u Francusku.
Pavošević bi se našla “u vrlo neugodnoj i sramotnoj situaciji” kada bi Mladen Barišić od nje tražio da piše zahvalnice za donacije HDZ-u, a novac od tih donacija nitko nije davao njoj, blagajnici stranke. Požalila se na to, upozorivši da nije dobro davati javne potvrde za novac koji ona nije vidjela. Otad više nisu tražili da piše zahvalnice.
Brojali gotovinu
U predizbornoj kampanji 2007. Pavošević je radila, po vlastitu svjedočenju, “vrlo malo”- isplatila je tek “oko dva milijuna kuna novca koji je donio Barišić”. S vremena na vrijeme odlazila je u Barišićev ured u carini, pa bi ondje brojali gotovinu. “Kod svakog brojanja bila bi tamo velika hrpa novca koja bi mene izuzetno šokirala, oko jedan do dva milijuna kuna”. S naročitom se nelagodom sjeća dana ubojstva Ive Pukanića, kada je prije podne u Barišićevu uredu morala trpjeti Barišićevo nestrpljenje, jer ju je tjerao da se požuri izbrojiti ta dva milijuna eura koji su u novčanicama ležali na stolu. “Bio je to vrlo ružan dan”, izjadala se USKOK-ovim istražiteljima, ali i dodala kako je “Jarnjak znao da odlazi u carinu brojiti novac”. “Jasno se protivio tome, ali zabranio mi nije, jer je sve bilo dogovoreno sa Sanaderom”.
Gordan Jandroković bjelovarski je ured HDZ-a uredio Barišićevim novcem, a urednik na HTV-u Obrad Kosovac od stranke je 2008. dobio 40 tisuća kuna za nekakav film.
Mjesec dana nakon što je Sanader podnio ostavku, novi glavni tajnik Branko Bačić prenio joj je nalog Jadranke Kosor da prestane isplaćivati nelegalni novac, a potom je zajedno s njom u uredu HDZ-a uništio jednu bilježnicu u kojoj je Pavošević zapisala dio isplata.
U ljeto 2008. Sanader ju je smijenio s mjesta blagajnice stranke, nakon što je državna revizija pronašla pogreške u poslovanju.
Suđenje se nastavlja 7. svibnja.


Novac donosili IGH, Pan Papir, Zubak, Hrvatske šume, HEP…




Petar Đukan iz IGH donio je milijun kuna. Marinko Mikulić Pan papira 1,3 u zamjenu za Mačekovo obećanje da će mu “srediti” ovrhu zbog poreza na voćnjak u Slavoniji. Pare su donosili iz Zubakove tvrtke i Hrvatskih šuma. Ivan Mravak iz HEP-a “tresao se kao šiba” kada ga je Barišić u stranci pritiskao rečenicom “Moraš donijeti novac”. “Ne mogu dok mi Bago ne da”, pravdao se Mravak, postrojen pred Barišićem zajedno s direktorom Končara Darinkom Bagom… To su dijelovi svjedočenja Pavošević u kojima je prepričavala situacije kojima je osobno svjedočila, a u kojima su najviši menadžeri najmoćnijih hrvatskih tvrtki poslušno donosili enormne svote u HDZ, drhteći pred očito svemoćnim Sanaderovim – kako se sam nazvao – “poštarom, gotovo tajnicom”, Mladenom Barišićem zvanim Torbar. Na licu tog čovjeka, ni sada, u sudnici, ne može se otčitati nikakva emocija, nikakvo istinsko proživljavanje optužba protiv njega i njegove stranke; tek slutnja prezirnog, distanciranog podsmijeha i upadljiva pažnja za vlastiti izgled i odjeću, koji su i sad odabrani tako da odaju elegantnoga i njegovanog, ali nepristupačnog gospodina blaga glasa i odmjerenih manira.


Zaštićeni od Sanaderovih pitanja


Branka Pavošević procesno postupa kao i Mladen Barišić: priznala je krivnju, ali nije postigla nagodbu o kazni, i zato joj se sudi. Na sudu je zaštićena utoliko što se brani šutnjom, pa ne mora odgovarati ni na čija pitanja, nego se na suđenju samo čita njezin iskaz iz istrage. Takva joj pozicija pogoduje, a na štetu je optuženicima koji ne priznaju krivnju: HDZ-u, Ivi Sanaderu i Ratku Mačeku. Pitanjima, naime, ne mogu krivnju svaljivati na Pavošević i Barišića.


Milinović: Nije istina


“Nije istina da sam dobivao bilo kakvu naknadu iz stranačke blagajne u mjesečnom iznosu od 10.000 kuna”, kaže Darko Milinović, komentirajući iskaz Branke Pavošević.
– Istina je, kao što sam informirao hrvatsku javnost na tiskovnoj konferenciji prije godinu i pol dana, da sam u četiri navrata bio pozvan u legalnu stranačku blagajnu da preuzmem donaciju za obnovu u ratu razrušene crkve u Bilaju. O tome postoji dokumentacija koja to potvrđuje, kao i brojni svjedoci. U nekim od iskaza, i Branka Pavošević potvrđuje da nije isplaćivala donaciju u mjesečnim iznosima, reagira Milinović.