Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Najviše neriješenih predmeta u državi, a riješenih – nula!

24.04.2012. 22:00
Najviše neriješenih predmeta u državi, a riješenih – nula!


Što mislite kao to izgleda u Splitsko-dalmtinskoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, dakle u županijama koje su veće od Zadarske, a gdje radi manje ljudi? Nažalost, možemo govoriti o ovim ili onim razlozima, ali statistika je surova, poručio je ministar Vrdoljak
Tko je bio taj Cezar pa je rekao ti ruši, a ti ostaješ?, zapitao se ministar


Zadarska županija i njen odjel za izdavanje dokumenata za građenje jedan je od najgorih u Hrvatskoj po rješavanju zahtjeva za građevinskim dozvolama. Tu je statistiku zadarskom županu Stipi Zriliću predočio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. Pritom je dodao kako Zadarska županija nije riješila više od 11.000 predmeta vezanih za izdavanje dokumenata u gradnji. Štoviše, rekao je ministar, dvije trećine svih neriješenih zahtjeva u državi odnose se na Zadarsku županiju.
U zakašnjenju godinu dana
– Spomenutih 11.000 neriješenih predmeta odnosi se na predmete koji su u procesu. To je na razini godišnjeg priljeva, znači godinu dana su u zakašnjenju s nekim predmetima. Došao sam skrenuti pažnju županu kako tijekom ljeta mogu očekivati tisuće zahtjeva za legalizacijom koji se nadovezuju na ove neriješene predmete. Također, do 15. ožujka ove godine, na temelju 1.369 zahtjeva za legalizacijom bespravne gradnje, nije izdano niti jedno rješenje, nego ih je šest odbijeno, rekao je ministar Ivan Vrdoljak.
Ministar je to izjavio neposredno prije početka okruglog stola o novom zakonu o legalizaciji bespravne gradnje, koji se jučer održao u Županijskoj gospodarskoj komori Zadar. Za ove poražavajuće podatke, kaže ministar, župan Zrilić se opravdao “poviješću”, točnije 2008. godinom kada je Županija preuzela 10.000 predmeta i neorganiziranu upravu. Vrdoljak je dodao da mu se župan požalio na pročelnika Željka Letinića, koji nije dobro organizirao posao. Nešto kasnije, doznalo se u kuloarima, župan je rekao kako uopće nije bio informiran o broju neriješenih predmeta, jer pročelnik jednostavno nije vodio evidenciju. Time se opravdao za svoju izjavu na Skupštini Zadarske županije kako je Zadarska županija pozitivno riješila 9.200 predmeta i da je po tome najbolja županija po izdavanju dozvola u Hrvatskoj.
Župan mora reći koji su mu limiti
Zapravo, točan broj predmeta navodno je otkriven tek nakon nedavnog nadzora ministarstva, a ministar Vrdoljak je sve začinio izjavom kako su one županije koje imaju najviše neriješenih predmeta najkorumpiranije. Na pitanje novinara aludira li to na Zadarsku županiju, ministar je rekao “ne”, ali da takvo stanje piše u knjigama, pa se na taj način može stvoriti prostor za korupciju, jer će se neki favorizirati, a drugi ne.
 Na pitanje ima li ministar recept za povećanje učinkovitosti djelatnika koji već sada rade prekovremeno što im se ne plaća, Ivan Vrdoljak je rekao:
– A što mislite kao to izgleda u Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, dakle u županijama koje su veće od Zadarske, a gdje radi manje ljudi? Nažalost, možemo govoriti o ovim ili onim razlozima, ali statistika je surova. Ja sam samo došao reći da će za tri mjeseca biti užasno velik priljev zahtjeva koje netko mora riješiti, k tome ponuditi i pomoć ministarstva. Odgovornost je župana da kaže koji su mu to limiti u rješavanju, kazivao je ministar Vrdoljak.
Opravdanje nepostojanje orto-foto snimka
Ministar se osvrnuo na dosadašnje obračune s bespravnom gradnjom. Naime, novim zakonom o legalizaciji nije predviđeno obeštećenje onih kojima su kao, primjerice, na velikoj akciji rušenja na Viru, kuće srušene u pojasu u kojem bi danas mogli legalizirati objekat. Za ta rušenja, ministar gradnje rekao je da su provedena neselektivno i po unaprijed nepoznatim pravilima.
– Tko je bio taj Cezar pa je rekao ti ruši, a ti ostaješ?, zapitao se ministar, dodajući kako bolja situacija nije niti u Zadru, barem što se tiče legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Točnije, od 207 zaprimljenih zahtjeva za legalizacijom bespravne gradnje, nije riješen niti jedan. Opravdanje, kaže ministar Vrdoljak, im je bilo da su tek 5. ožujka dobili orto-foto snimak stanja u prostoru.
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je da se točan broj bespravno sagrađenih objekata u Zadru ne zna, ali da se procjenjuje između 6 i 7 tisuća.


Rušenja počinju već ove jeseni




Na okruglom stolu u Županijskoj gospodarskoj komori ministar Vrdoljak najavio je već za početak jeseni prva rušenja onih objekata koji se ne mogu nikako legalizirati. Također je rekao da je za organizaciju svojih okruglih stolova odabrao HGK upravo da bi se izbjeglo poticanje da ministar nije htio doći u ovaj grad ili općinu umjesto u županiju ili slično. Također je rekao da svi oni koji imaju primjedbe na nove odredbe o legalizaciji, imaju za to dva, a ne četiri tjedna.
Vlasnici kojima se legalizacija bespravne gradnje pozitivno riješi, dobit će rješenja već po uplati prve od 60 rata od ukupno predviđenog iznosa troška legalizacije njihove bespravne gradnje.


 


U parkovima prirode nema legalizacije


Predsjednik komore Dario Jurin zamolio je ministra da pomogne u iznalaženju načina da se legaliziraju kuće u Parku prirode Telešćica koje su izgrađene s mora, onda kada nije bilo pristupnih puteva i koje se vrlo lako mogu uklopiti u okoliš. Ivan Vrdoljak je rekao da je to pitanje za njegovog kolegu ministra pravosuđa, jer se po novom ni jedan objekt u parkovima prirode neće moći legalizirati.


Počastili ga fritajom od šparoga


Neposredno prije sastanka sa županom Stipom Zrilićem, Udruga geodeta Zadarske županije zajedno s Udrugom kuhara počastila je ministra Vrdoljaka fritajom od šparoga u poznatom ugostiteljskom objektu “Naše malo misto”. U Udruzi geodeta su nam odmah rekli kako im gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić nije dopustio okupljanje na Narodnom trgu. Provjerom u Gradu Zadru rečeno nam je da ni jedan od organizatora nije zatražio dozvolu te su, najvjerojatnije zbog kiše, premjestili svoj gurmanski “event” u obližnju gostionicu. Gradonačelnik Vrančić nam je rekao da nije imao nikakvih spoznaja o zahtjevu bilo kakve udruge za postavljanjem fritaje od šparoga na trgu. Na drugu stranu, pročulo se kako je ministar došao u gostionicu čiji vlasnik bez potrebnih dozvola, proširuje svoju terasu. Vlasnik je rekao da ima sve potrebne papire.


Rješenje za priključak vodovoda


Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak otkrio je jučer mještanima Posedarja kako do priključka na vodovodnu mrežu, ako i nemaju građevinsku dozvolu.
– Nemojte tražiti papir na kojem piše da objekt nije legalan, jer onda vas stvarno nitko ne smije spojiti na vodovod. Međutim, građevinski inspektor može napisati da objekt nije u postupku građevinske inspekcije. Taj dokument je dovoljan da vodovod vaš objekt priključi na sustav. Ako netko kaže da nije zovite mene pa ćemo skupa razgovarati s njim. Dosta mi je onih koji u Hrvatskoj zakone čitaju na različite načine, kaže Vrdoljak. (A. Vi.)


Spas za podstanare


Vrdoljak je jučer najavio da kreće ponovno projekt poticajne stambene gradnje te novosti u tržištu najma stanova. Projekt koji bi trebao krenuti na jesen omogućit će ljudima u podstanarstvu da naposljetku dođu u vlasništvo stana kojeg iznajmljuju.
– Gradit ćemo stanove u vlasništvu države upravo za podstanare. Ljudi u tim stanovima plaćat će najam i nakon 20 godina imat će pravo otkupiti taj stan za dvadeset posto njegove vrijednosti. To je i pošteno jer su oni na neki način i cijelo vrijeme plaćali taj stan. Na ovaj način izaći ćemo u susret onima koji ne mogu ispuniti uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Time ćemo i povećati mobilnost radne snage u Hrvatskoj, kaže Vrdoljak. (A. Vi.)


Sedam godina “žvakanja” zahtjeva


Zadarska županija je, istaknuo je ministar u Posedarju, “najgora u Hrvatskoj kada je riječ o rješavanju zahtjeva za legalizaciju”.
– Od 1.369 zahtjeva predanih za legalizaciju u Zadarskoj županiji odobreno je nula, a 11 je odbijeno. Mi smo pojednostavili zakon o legalizaciji i ljudima se može dogoditi da krenu u legalizaciju, a onda tamo neki u Županiji to “žvače” sedam godina. Razgovarao sam sa županom o ovom problemu i kazao mu da ja kao ministar neću promatrati kako se ništa ne radi. Rekao sam mu da kaže što mu fali i mi ćemo mu pomoći kako bi spremno dočekao nove zahtjeve, kaže Vrdoljak. (A. Vi.)