Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SAD: Milanoviću, jeste li vi terorist?

24.04.2012. 22:00
SAD: Milanoviću, jeste li vi terorist?


U Chicagu će se 20. i 21. svibnja održati 25. po redu NATO summit, a Hrvatsku bi na tom skupu, kojem je domaćin američki predsjednik Barack Obama, trebao predstavljati premijer Zoran Milanović. Ali, prije toga mora odgovoriti namjeravali li se za boravka u SAD uključiti u terorističke aktivnosti ili, pak, organizirati prostituciju. To su, naime, neka od pitanja na koja odgovaraju svi koji moraju imati vizu da bi mogli ući u Sjedinjene Države. A unatoč povremenim pozitivnim signalima iz Washingtona, američke vlasti još nisu ukinule vize za hrvatske državljane.
Osim rutinskih osobnih podataka Milanović bi Amerikancima trebao otkriti i hoće li, ako ga puste na NATO summit, u njihovoj zemlji možda podmetati eksplozivne naprave. Hrvatski premijeri i predsjednici koji su ranije službeno posjećivali SAD također su odgovarali na ova pitanja, međutim, u Banskim dvorima smatraju da je zbog specifične prigode, NATO summita, na kojem je jedna od tri glavne teme vojni angažman članica NATO u Afganistanu, ponižavajuće za Hrvatsku da Milanović bude u istom tretmanu.
“Ne radi se tu o bilo čijem osobnom egu. U Afganistanu trenutačno boravi 330 hrvatskih vojnika, a hrvatski premijer će u Chicagu sudjelovati u raspravama tijekom kojih će se moći čuti i vrlo povjerljive informacije. Zato je apsurdno da se prije toga mora izjašnjavati je li terorist ili krijumčar drogom”, objašnjavaju u Vladi veliku nelagodu koju im stvaraju spomenuta pitanja.


Američka pitanja za hrvatskog premijera


– Imate li mentalno ili psihički poremećaj koji bi mogao predstavljati prijetnju za sigurnost vas ili drugih?
– Jeste li ikad zloupotrebljavali droge ili bili ovisnik?
– Jeste li ikad bili uhićeni ili zatvoreni zbog nekog prekršaja ili kaznenog djela, čak i u slučaju da ste bili predmet pomilovanja ili oprosta?
– Dolazite li u SAD kako biste se bavili prostitucijom, jeste li se bavili prostitucijom ili organizacijom prostitucije u zadnjih deset godina?
– Jeste li ikad sudjelovali u pranje novca ili se želite time baviti?
– Namjeravate li se uključiti u špijunažu, sabotaže, krijumčarenje ili neke druge nezakonite aktivnosti za vrijeme boravka u SAD?
– Namjeravate li se uključiti u terorističke aktivnosti dok ste u SAD, jeste li ikad bili uključeni u terorističke aktivnosti?
– Jeste li ikad ili ste namjeravali financirati ili na neki drugi način pomagati teroriste ili terorističke organizacije?
– Jeste li član ili predstavnik terorističke organizacije?
– Jeste li ikada naredili, poticali, počinili, pomagali ili na neki drugi način sudjelovali u genocidu?
– Jeste li naredili, poticali, pomagali ili na drugi način sudjelovali u izvansudskim ubojstvima, političkim ubojstvima ili drugim nasilnim aktima?
– Jeste li kao državni dužnosnik bili odgovorni ili ste izravno, u bilo koje vrijeme, na osobito težak način kršili vjerske slobode?