Školarcima najzanimljivije pisanje glagoljicom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Učenici su pozorno slušali o transliteraciji glagoljskih tekstova iz 17. stoljeća

U okviru Festivala znanosti, manifestacije koju organizira Sveučilište u Zadru, jučer su u Osnovnoj školi Petra Preradovića dr. sc. Ivica Vigato, profesor Odjela za kroatistiku i slavistiku te studentice Jelena Alfirević i Katarina Kordun održali zanimljivu radionicu na temu transliteracije glagoljskih tekstova iz 17. stoljeća. Radionicu su pozorno pratili i u njoj sudjelovali učenice i učenici osmog razreda.

Prvi dio radionice činilo je teorijsko predavanje o nastanku, povijesti i važnosti glagoljice za hrvatske krajeve u srednjem i ranom novom vijeku. Jelena i Katarina učenike su upoznale s najvažnijim hrvatskim glagoljskim spomenicima kao što su Baščanska ploča, Grdoselski ulomak, Senjska ploča, Istarski razvod, Vinodolski zakonik, Misal Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a potom su učenici upoznati s tipovima glagoljice, imenima pojedinih znakova i njihovoj brojčanoj vrijednosti. Nakon teorijskog djela uslijedila je, učenicima puno zanimljivija, radionica pisanja glagoljicom.

- Jelena i Katarina su studentice druge godine kroatistike. Lani su slušale moj izborni kolegij o glagoljici u projektnoj nastavi u sklopu kojeg su studenti samostalno istraživali dva izvorna glagoljska spisa. Rezultat svega bila je prezentacija koju su njih dvije održale na znanstveno-stručnom skupu "Dijete i estetski izričaj". Njihov je nastup bio vrlo zapažen i profesorica Kornelija Kuvač je predložila da u sklopu Festivala znanosti održe predavanje i radionicu na temu transliteracije glagoljskih tekstova iz 17. stoljeća. Naravno, željeli smo naglasak staviti na lokalne glagoljske spise i spomenike, dakle one zadarskog kraja, što se slaže s načelom zavičajnosti u nastavi, kazao nam je dr. sc. Ivica Vigato.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno