Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlada ipak ne odustaje od nadzora javnih tvrtki

24.04.2012. 22:00
Vlada ipak ne odustaje od nadzora javnih tvrtki


Prvi koraci nove Vlade kad je riječ o sukobu interesa, odnosno najava imenovanja dužnosnika u nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća, izaziva zabrinutost


Pripreme Hrvatske za članstvo u EU na pravome su putu, postignut je znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom, a Europska komisija identificirala je ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori. To je glavni ton prvog izvješća Europske komisije o ispunjavanju hrvatskih obveza u tri poglavlja europske pravne stečevine u okviru nadzora pretpristupnog procesa, a ono se odnosi na razdoblje od 1. rujna prošle do 29. veljače ove godine. U poglavlju osam koje se odnosi na tržišno natjecanje, a u sklopu kojega je brodogradnja, Hrvatska općenito ostvaruje dobar napredak. Međutim, Hrvatska treba hitno pristupiti potpisivanju ugovora o privatizaciji Brodospita i naći rješenje za 3. maj i Brodotrogir kako bi ispunila zahtjeve iz aneksa Ugovora o restrukturiranju do dana pristupanja. EK nije htjela komentirati najave da bi fondovi kojiima je država suvlasnik mogli sudjelovati u privatizaciji 3. maja i Brodotrogira i bi li to bio određeni način državnih potpora. “To je hipotetsko pitanje i o tome ne možemo ništa reći dok ne vidimo o čemu je konkretno riječ”, kazao je izvor iz Komisije. Izvori iz EU su podsjetili da se privatizacija i restrukturiranje brodogradilišta ne mogu obaviti preko noći, da do 1. srpnja 2013. nije preostalo mnogo vremena, a ako se restrukturiranje ne obavi do ulaska u EU to će imati posljedice za brodogradilišta.
U poglavlju 23, pravosuđe i temeljna prava, također je zabilježen napredak. Međutim, prvi koraci nove Vlade kad je riječ o sukobu interesa, odnosno najava imenovanja dužnosnika u nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća, izaziva zabrinutost. Iz europskih izvora saznajemo da se novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa razmatra u Bruxellesu te da će svoj stav o njemu uskoro dostaviti Vladi.
– Izvješće je za nas dobro, naročito zaključci u kojima stoji da je Hrvatska na pravom putu, da neke stvari treba unaprijediti, što je potpuno očekivano u ovakvim izvješćima. Smatram da izvješćem u cjelini, pa čak i u detaljima o kojima možemo razgovarati, možemo biti zadovoljni, izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Odgovarajući na upit novinara o prigovorima o imenovanju političara u nadzorne i upravne odbore, Milanović je izjavio kako je “rečenica u izvješću da takva praksa izaziva zabrinutost nezgodna i za EU jer i u EU niz zemalja radi to isto i to zato što je to ispravno”. Premijer je najavio da će inzistirati na tome da država ima pravo imenovati dužnosnike u nadzorne odbore, što će činiti rijetko i iznimno, te da se Vlada tog prava neće odreći.
Milanović je napomenuo da su jedno striktna pravila EU, direktive i uredbe, a sasvim drugo je način upravljanja državom, vlastitom imovinom, a za upravljanje time Vlada odgovara.
– Hrvatska je država i molim i vas da se tako i ponašamo sami prema sebi, poručio je premijer novinarima. Zaključno je Milanović izvješće ocijenio prolaznim i vrlo dobrim, da još nije riješeno pitanje brodogradnje, te da će veliko, presudno izvješće biti objavljeno najesen. Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je izvješće povoljnim i poticajnim za Hrvatsku.