Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Veće potpore samo za izvorne i zaštićene vrste maslina

Autor: Gordana Dragun

24.04.2013. 22:00
Veće potpore samo za izvorne i zaštićene vrste maslina

Foto: Vedran SITNICA



Sveukupno će se poticati 73 izvorne i zaštićene vrste i kultivari od čega 16 kultivara masline. To su: bjelica, buža, drobnica, dužica, istarska belica, karbonaca, lastovska, levantinka, murgulja, oblica, plominka, puntoža, rošinjola, simjaca,uljarica i žižolera


Dajući preporuke novim maslinarima obvezno ih upozoravamo kako redovitu rodnost osiguravaju osim dobrom i pravovremenom pripremom terena, pravilnom sadnjom i pravilnim odabirom kultivara i njenih oprašivača.
Posebna pozornost posvećuje se domaćim ili autohtonim, izvornim kultivarima.
Tako je bilo i svih proteklih godina, a poglavito u razdoblju kada su za novu sadnju maslinika išle državne potpore po površini novopodignutog nasada. I tada (2001.-2007.godine) baš kao i danas vodilo se je računa da preporučeni kultivar bude na tzv. sortnoj listi i kao takav deklariran i izdan od prodavatelja bilo da se sadni materijal kupovao direktno u rasadniku ili na drugom prodajnom mjestu. Podnositelj zahtjeva uz tada propisani obrazac morao je priložiti račun i spomenutu deklaraciju.
Izvorni i zaštićeni kultivari
Danas nakon što je prošlo gotovo šest godina da su poticaji za novu sadnju ukinuti prilikom podnošenja novih zahtjeva za potpore u poljoprivredi temeljene na Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 120/12 i 136/12) i pripadajućim pravilnicima sustavom Agronet traži se ista deklaracija i račun, ali samo za izvorne i zaštićene kultivare, jer za njih su i ukupne potpore veće.
Naime, spomenuti Pravilnik propisuje potporu za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja i to raznih vrsta povrća, voća, vinove loze, ratarskih kultura, ali i maslina, sveukupno 73 izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara od čega 16 kultivara masline. To su: bjelica, buža, drobnica, dužica, istarska belica, karbonaca, lastovska, levantinka, murgulja, oblica, plominka, puntoža, rošinjola, simjaca,uljarica i žižolera. Korisnik ove IAKS mjere ruralnog razvoja dužan je najkasnije do 10. lipnja tekuće godine dostaviti Regionalnom uredu Agencije za plaćanja valjane dokumente i to otpremnicu/račun i deklaraciju/certifikat sukladno posebnom propisu koji uređuje stavljanje na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala koji dokazuju nabavu reprodukcijskog sjemena ili sadnog materijala s popisa izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja (Prilog 3, tablica 6 gore spomenutog Pravilnika).
Prihrana pred cvatnju
Kako bi u predstojećoj proizvodnoj godini koja je ispred nas, imali izuzetnu kvalitetu maslinova ploda koji će nam dati isto takvo ulje vrijeme je da odradimo i potrebne agrotehničke mjere.
Jedna od njih je druga prihrana, koju provodimo neposredno pred cvatnju, koja inače pada krajem travnja, početkom svibnja.Njom se maslini osigurava dušik za razdoblje nakon oplodnje cvijeta. Dušična gnojiva za prihranu jesu: UREA (46% dušika) i KAN (27% dušika). Poželjno ih je plitkom obradom unijeti u tlo da bi brže i lakše došla u zonu korijena, a da bi gubici (sunce, kiša, korov) pri tom bili najmanji. Količina gnojiva dodaje se prema godinama starosti stabla, te prema veličini krošnje i prošlogodišnjeg uroda. Radi orijentacije o količini može poslužiti podatak da maslinu koja je dala do 10 kg plodova treba prihraniti sa 0,3 kg/st Uree ili 0,5 kg/st Kan-a, onu koja je dala prirod od 30 -40 kg/stablu treba prihraniti sa 1,0 kg/st Uree ili 2,0 kg/st Kana-a, stablo masline koje je vrlo dobro rodilo, dakle, dalo nam je od 60-80 kg plodova treba nagraditi sa 2,0 kg/st Uree ili 3,0 kg/st Kan-a. Maksimalna količina za stabla čija rodnost prelazi 100kg bila bi 3,0kg/st Uree ili 4,0 kg/st Kan-a.
 Ukoliko smo u prvoj prihrani koja je išla tijekom ožujka dali polovicu od gore propisane količine sada je vrijeme za drugu.
Zaraze vidljive u defloraciji
Zaraze paunovim okom do kojih je došlo tijekom prošle jeseni (rujan, listopad i studeni) sada su dobro vidljive u defolijaciji – maslina gubi list, a istovremeno se nastavljaju nove zaraze koje traju do lipnja. Ljeti zaraza nema, jer patogena gljivica miruje zbog previsokih temperature, da bi ujesen ponovnim dolaskom kiša započele nove infekcije.
 Svima je poznato kako se suzbijanje ove bolesti provodi  fungicidima na bazi bakra.
 Međutim, oni maslinari koji imaju izraženu defolijaciju upućujemo i na pojačanu količinu dušičnih gnojiva koji bi joj olakšali stvaranje nove lisne mase. Oslabljeno stablo bez lista izvrsno stanište je potkornjaka,a upravo sada je razdoblje najintenzivnijeg ubušivanja.
Da u masliniku uvijek ima posla znaju to naši uzorni maslinari, a upravo nam predstoji faza cvatnje, oplodnje, moljca,…. Upravo radi toga izgubila se je ona stara rečenica da maslinu sadi onaj tko ne ljubi poljoprivredu jer u njoj gotovo da se nema što raditi.